Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Να δραστηριοποιηθεί άμεσα η ΕΡΤ

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, για το κρίσιμο θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης, θέτει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή προς τους υπουργούς Τύπου και ΜΜΕ και Μεταφορών και Επικοινωνιών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Ορ. Κολοζώφ.

"Οι τελευταίες εξελίξεις, τονίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, με τη δορυφορική - ψηφιακή τηλεόραση αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση παραδίδει και μάλιστα άνευ όρων αυτόν τον κρίσιμης σημασίας τομέα σε μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα, ενώ για την ΕΡΤ επιφυλάσσει έναν εντελώς περιθωριακό ρόλο "φτωχού συγγενή", που παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις.

Αντί να ενισχύει την ΕΡΤ με την κατάλληλη υποδομή και να δημιουργήσει, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που έχει, τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να εκπέμπει ψηφιακό σήμα και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό τομέα, η κυβέρνηση με την πολιτική υπονόμευσης της ΕΡΤ που εφαρμόζει την έχει αδρανοποιήσει, στρώνοντας το έδαφος στα μεγάλα συγκροτήματα του ιδιωτικού κεφαλαίου να αλώσουν και την ψηφιακή - δορυφορική τηλεόραση, καθιστώντας τα έτσι πανίσχυρα.

Εντείνοντας την πολιτική υπόσκαψης της δημόσιας τηλεόρασης, η κυβέρνηση φτάνει στα σημείο να μην αποκλείει ακόμα και την εκχώρηση σε ιδιώτες του αποκλειστικού δικαιώματος που έχει θεσμικά κατοχυρωμένο η ΕΡΤ για εκπομπή ψηφιακού σήματος, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο του πλήρους αποκλεισμού της από την ψηφιακή - δορυφορική τηλεόραση.

Στα πλαίσια της έντονης διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ 5 - 6 μεγάλων επιχειρηματικών συγκροτημάτων για τον έλεγχο αυτού του τομέα, η κυβέρνηση, υπηρετώντας τα συγκροτήματα αυτά, επιχειρεί να μοιράσει την "πίτα" και παράλληλα να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα τη συνέχιση της στήριξης της πολιτικής της από αυτά. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο πιο γρήγορα δραστηριοποιηθεί η ΕΡΤ, τόσο περισσότερα πλεονεκτήματα θα έχει σ' αυτόν τον τομέα και παρ' όλα αυτά παραπέμπει σε ψήφιση νέου νόμου, παρά το γεγονός ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο κατοχυρώνει την ΕΡΤ. Πρόκειται για κυβερνητική επιλογή, ώστε από τη μια μεριά να κατοχυρώσει θεσμικά την άλωση της ψηφιακής από τα μεγάλα συμφέροντα και από την άλλη να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στα συγκροτήματα Κυριακού και Κόκκαλη να προετοιμαστούν καλύτερα για τον άγριο ανταγωνισμό που έχουν με τον άλλο πόλο συγκροτημάτων, στο όνομα του "υγιούς ανταγωνισμού".

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στη δραστηριοποίηση της ΕΡΤ στην ψηφιακή -δορυφορική τηλεόραση υπονομεύει τη δημόσια τηλεόραση και δείχνει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης έναντι του ελληνικού λαού. Εστω και τώρα η ΕΡΤ, ακόμα και με συνεργασίες οι οποίες ωστόσο πρέπει να εξασφαλίζουν πλήρως τα συμφέροντά της, θα μπορούσε να εκπέμψει σύντομα ψηφιακό σήμα και να παίξει πρωτεύοντα ρόλο σ' αυτόν τον τομέα".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ερωτά τους υπουργούς Τύπου και Μεταφορών:

  • Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα (ποια και πότε;), ώστε άμεσα να δραστηριοποιηθεί η ΕΡΤ στον τομέα αυτό και το συντομότερο δυνατόν να αναπτυχθεί δημόσια ψηφιακή - δορυφορική τηλεόραση;
  • Προτίθεται και πότε η κυβέρνηση, διατηρώντας το αποκλειστικό δικαίωμα εκπομπής ψηφιακού - δορυφορικού σήματος στην ΕΡΤ, να δώσει άδειες μέσω της ΕΡΤ και με ποια μέτρα θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της δημόσιας τηλεόρασης;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ