Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Κρίσιμο δημοψήφισμα

Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι - και στην Ιρλανδική Δημοκρατία, αλλά και στη Βόρεια Ιρλανδία - καλούνται σήμερα να ψηφίσουν και να εγκρίνουν την ειρηνευτική συμφωνία που αφορά το μέλλον του Ολστερ και υπογράφτηκε από τα εμπλεκόμενα μέρη στις 10 του Απρίλη.

Περίπου τρία εκατομμύρια Ιρλανδοί υπήκοοι καλούνται, πέραν της έγκρισης ή όχι της ειρηνευτικής συμφωνίας, να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα που διεξάγεται παράλληλα για την έγκριση της Συμφωνίας του Αμστερνταμ. Περίπου το 65% των Βορειοϊρλανδών αναμένεται να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με προβλέψεις που στηρίζονται σε σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Irish Independent". Η ίδια πηγή τόνιζε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων. Το 50% αυτών που ρωτήθηκαν τη Δευτέρα απάντησαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της ειρηνευτικής συμφωνίας, ενώ ένα ποσοστό 24% δήλωσαν αναποφάσιστοι και ποσοστό 23% είπαν ότι θα την καταψηφίσουν. Το τελικό ποσοστό 65% προκύπτει συνυπολογίζοντας το ποσοστό εκείνο των αναποφάσιστων που εικάζεται ότι θα καταλήξει στην επικύρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας. Στην Ιρλανδία η υποστήριξη προς την ειρηνευτική συμφωνία εμφανίζεται - βάσει των σφυγμομετρήσεων που έχουν γίνει - πολύ μεγάλη (71%).

Για να σιγουρευτεί όμως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το οποίο θεωρείται κρίσιμο για το μέλλον της Ιρλανδίας, τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ καταβάλλουν μεγάλες"προσπάθειες". Ο μεν Κλίντον με παρόμοιες επιστολές που δημοσιεύτηκαν στις βρετανικές ταμπλόιντ "Sun" και "Mirror" - εφημερίδες με μεγάλη κυκλοφορία στο "πράσινο" νησί - συστήνει στους γονείς στη Βόρεια Ιρλανδία να σκεφτούν το μέλλον των παιδιών τους και να ψηφίσουν "ΝΑΙ" στην ειρηνευτική συμφωνία.

Ο δε Μπλερ έκανε χτες ύστατη έκκληση προς τους ψηφοφόρους, Ιρλανδούς και καθολικούς - προτεστάντες να υπερψηφίσουν τη συμφωνία για να μπορέσει να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία, να αποκηρυχτεί με αυτό τον τρόπο η βία και να μπορέσει επιτέλους να τερματιστεί η έκρυθμη κατάσταση που έχει στοιχίσει τόσο στο Ολστερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ