Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ο Χαμπίμπι στο ... πόδι του Σουχάρτο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Ο Πρόεδρος Σουχάρτο, ο άνθρωπος, που κυριάρχησε και λεηλάτησε την πολιτική ζωή της Ινδονησίας επί 32 χρόνια, ανακοίνωσε χτες την παραίτησή του, διορίζοντας ως αντικαταστάτη του το στενό και φιλόδοξο συνεργάτη του, αντιπρόεδρο Χαμπίμπι. Στην αρχή, η είδηση αντήχησε σαν μουσική στα αυτιά των δεκάδων χιλιάδων φοιτητών, που διαδήλωναν επί μέρες ζητώντας την παραίτησή του. Στη συνέχεια όμως, τόσο οι ίδιοι, όσο και αρκετοί από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης πήραν στάση επιφυλακτικότητας και αρπάζοντας τη σκυτάλη των διεκδικήσεων ζήτησαν την παραίτηση Χαμπίμπι και την προώθηση συνταγματικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων...

"Αποφάσισα να παραιτηθώ από Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδονησίας, με ημερομηνία ισχύος την 21η Μάη. Ζητώ συγνώμη για όποια λάθη και παραλείψεις έγιναν στο παρελθόν", είπε ο Σουχάρτο, αναγγέλλοντας την είδηση της απομάκρυνσής του από την προεδρία, όχι, όμως, και από την ενεργό πολιτική ζωή της χώρας, καθώς διατηρεί την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος "Γκολκάρ". Λίγα λεπτά μετά, ο 61χρονος Μπαχαρουντίν Γιουσούφ Χαμπίμπι ορκιζόταν ως αντικαταστάτης του μέχρι το 2003. Αναζητώντας την υποστήριξη "από όλα τα στρώματα" της ινδονησιακής κοινωνίας, υποσχέθηκε πως θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση. Λίγο πριν, ο στρατηγός και υπουργός Αμυνας, Γουιράντο,ζήτησε από το λαό να μείνει ήρεμος, προειδοποιώντας πως "οι ένοπλες δυνάμεις θα αποτρέψουν οποιεσδήποτε ανωμαλίες απειλήσουν το έθνος".

Ο Αμιέν Ράις, πρόεδρος του μουσουλμανικού κόμματος "Μουχαμαντίγιαχ" (δύναμης 28.000.000 μελών), εξέφρασε εξ αρχής τις επιφυλάξεις του για το διορισμό Χαμπίμπι, λέγοντας πως δε θα έχει την υποστήριξή του "μία κυβέρνηση που αποτελείται από διεφθαρμένους ανθρώπους και ορίζεται από νεποτισμό".

Εξυπακούεται πως οι χιλιάδες Ινδονήσιοι φοιτητές που είχαν "στρατοπεδεύσει" τις προηγούμενες μέρες έξω από το Κοινοβούλιο, καλωσόρισαν την είδηση χορεύοντας στη στέγη της Βουλής και στα γύρω σιντριβάνια. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές έλεγαν σε δημοσιογράφους ότι μετά την παραίτηση Σουχάρτο θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αλλοι προειδοποίησαν πως δε θα φύγουν μέχρι να παραιτηθεί και ο νέος Πρόεδρος Χαμπίμπι και να αναλάβει τη διακυβέρνηση ένα νέο καθεστώς.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η είδηση της παραίτησης του Σουχάρτο χαροποίησε πρώτα απ' όλους τους εξόριστους ακτιβιστές του Ανατολικού Τιμόρ, ενός νησιού που έχει καταληφθεί από τα ινδονησιακά στρατεύματα τα τελευταία 23 χρόνια. Ο βραβευθείς το 1996 με το Νόμπελ Ειρήνης Χοσέ Ράμος - Χόρτα εξέφρασε την "τεράστια προσωπική του ευτυχία" από την παραίτηση "ενός τρομερού δικτάτορα, που εισέβαλε και κατέστρεψε τη χώρα μας".

Οσο για τους ξένους ηγέτες και αρχηγούς κρατών; Οι περισσότεροι, από τη μία άκρη της υφηλίου έως την άλλη, χειροκρότησαν την απόφαση Σουχάρτο με την ευχή της προώθησης δημοκρατικών αλλαγών...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον καλωσόρισε την είδηση της παραίτησης Σουχάρτο, λέγοντας ότι "η εξέλιξη αυτή παρέχει την ευκαιρία στην Ινδονησία για την αρχή μίας διαδικασίας, που θα οδηγήσει στην αληθινή δημοκρατική μετάβαση της χώρας".

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας,Μαχαθίρ Μοχάμαντ, επαίνεσε τον Πρόεδρο Σουχάρτο για την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, ενώ την ικανοποίησή τους γι' αυτήν την εξέλιξη εξέφρασαν και άλλοι Ασιάτες ηγέτες, όπως εκείνοι της Ιαπωνίας, της Ταϊλάνδης, της Αυστραλίας, των Φιλιππίνων, της Ν. Κορέας, της Ταϊβάν, της Ν. Ζηλανδίας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότο εξέφρασε την ευχή ότι η Ινδονησία θα πετύχει το συντομότερο δυνατόν την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα.

Η Ρωσία χαρακτήρισε "εσωτερική υπόθεση" της Ινδονησίας την παραίτηση Σουχάρτο υπέρ του μουσουλμάνου αντιπροέδρου Χαμπίμπι. Ο Αλεξάντερ Λοσιούκοφ του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι "το σημαντικό είναι πως όλα έγιναν χωρίς να υπάρξουν θύματα". "Εσωτερική ινδονησιακή υπόθεση", χαρακτήρισε και ηΚίνα την παραίτηση Σουχάρτο, χωρίς να προβεί σε άλλο σχόλιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η χρονιά του "ματωμένου τίγρη" (1999-01-10 00:00:00.0)
Οι φοιτητές "δεν ξεχνούν" τον Σουχάρτο (1998-12-10 00:00:00.0)
Ο Χαμπίμπι αποδίδει την κρίση και στις φοιτητικές πορείες! (1998-11-25 00:00:00.0)
Νέο κρούσμα ταραχών με 14 νεκρούς (1998-11-24 00:00:00.0)
Βραχύβια η "νέα" κυβέρνηση Χαμπίμπι; (1998-05-24 00:00:00.0)
Αντιδράσεις κατά του Σουχάρτο και μεσολάβηση για το Α. Τιμόρ (1997-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ