Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κορυφώνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ .-

Η κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον και το Αμερικανικό Κογκρέσο εργάζονται, ταυτόχρονα, πάνω σε ένα "πακέτο" βοήθειας για την οικονομία, την πολεμική βιομηχανία και την ασφάλεια του Πακιστάν, προκειμένου να πείσουν το Ισλαμαμπάντ να μην απαντήσει στις πυρηνικές δοκιμές της Ινδίας (την προηγούμενη βδομάδα) με δικές του, έλεγαν χτες αξιωματούχοι της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, οι οποίες, εξάλλου, είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Μέλη του Κογκρέσου, πάντως, εξηγούσαν στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι το σχέδιο πιθανότατα θα περιλαμβάνει στην τελική του μορφή ηυξημένη οικονομική βοήθεια και στρατιωτική συνεργασία και βοήθεια, καθώς και την παράδοση 28 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, που το Πακιστάν αγόρασε, αλλά δεν παρέλαβε ποτέ, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν το 1990 αλλά (αν τελικά το Ισλαμαμπάντ "συνεργαστεί") θα αρθούν.

Αντιπροσωπεία Πακιστανών επισήμων αναμένεται στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη βδομάδα, και προβλέπεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου.

Η υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας εύγλωττα την αμερικανική πίεση (για την αποτροπή ανάλογης "απάντησης" του Πακιστάν στις Ινδικές πυρηνικές δοκιμές, είπε "είναι μια δύσκολη, αλλά καθοριστική πρόκληση για την κυβέρνηση του Πακιστάν"... Αλλά αν δεν κάνει δοκιμές, θα βοηθήσει στην "... αποτροπή της κούρσας εξοπλισμών στη Νότια Ασία, την οποία τα έθνη (της περιοχής) δεν μπορούν να αντέξουν και από την οποία μπορεί και να μην επιβιώσουν"...

Πλην, όμως, η αμερικανική ρητορική δεν έδειξε να πείθει και τόσο τους Πακιστανούς. Σε τηλεφωνική συνομιλία που φέρονται από το CNN να είχαν χτες το πρωί ο Μπιλ Κλίντον και ο Ναουάζ Σαρίφ,ο πρωθυπουργός του Πακιστάν αρνήθηκε... διακριτικά να παράσχει διαβεβαιώσεις για τη μη πραγματοποίηση δοκιμών. Το Ισλαμαμπάντ εξακολουθεί να βρίσκεται σε συναγερμό και να θεωρεί πως "η ασφάλειά του τέθηκε εν κινδύνω".

Αν το Πακιστάν, τελικά, υποκύψει στον πειρασμό να πραγματοποιήσει δοκιμές, είναι σίγουρη η επιβολή οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Σε μια ένδειξη ότι η ψυχραιμία παραμένει "αγαθό εν ανεπαρκεία", χτες Πακιστανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ινδικών θέσεων στα σύνορα των δύο κρατών, σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας της Ινδίας.

Το ινδικό υπουργείο Αμυνας χαρακτήρισε "απρόκλητη" την επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων PTI.

Ινδοί αξιωματούχοι δεν έδωσαν πληροφορίες για το εάν υπάρχουν θύματα από το επεισόδιο αυτό.

Παρόμοια μεθοριακά επεισόδια μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν γίνονται συχνά, και οι 5 πυρηνικές δοκιμές της Ινδίας έχουν οξύνει ιδιαιτέρως την κατάσταση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ