Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Τα επιτόκια στο ύψος τους!

Στα υψηλά επίπεδα του 8,4% κυμάνθηκαν τα επιτόκια της δημοπρασίας των επταετών ομολόγων που πραγματοποιήθηκε χτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, για την αγορά των ομολόγων, οι προσφορές των τραπεζών ανήλθαν σε 281,5 δισ. δραχμές και τελικά έγινε αποδεκτό ποσό ύψους 187,6 δισ. δραχμών. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο ανήλθε σε 8,4% έναντι 8,6% που είχε διαμορφωθεί κατά την προηγούμενη δημοπρασία των ίδιων ομολόγων.

Η νέα δημοπρασία αφορά τα επταετή ομόλογα που εκδόθηκαν στις 8 του Απρίλη 1998 και επανεκδόθηκαν χτες. Παρά τη μικρή μείωση του επιτοκίου κατά 0,2 μονάδες και το νέο επιτόκιο θεωρείται υψηλό και ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το δημόσιο, αν ληφθεί υπόψη ο στόχος για μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του 2% στο τέλος του 1999. Αυτό απλά σημαίνει ότι οι κάτοχοι των ομολόγων στη λήξη τους, και μετά την αφαίρεση των τόκων, θα έχουν μια θετική απόδοση μεγαλύτερη των 5 μονάδων.

Ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου με τα - τοκογλυφικά όπως τα αποκαλούν πολλοί - επιτόκια είναι το αποτέλεσμα της διενέργειας δημοπρασιών μέσω του κανονισμού των "Βασικών Διαπραγματευτών", στον οποίο συμμετέχουν ένας μικρός αριθμός ελληνικών και ξένων τραπεζών, οι οποίες έχουν και το αποκλειστικό δικαίωμα της υποβολής προσφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ