Κυριακή 14 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Γιορτές και παρατράγουδα

Η 38η συνάντηση των Ελλήνων μεταναστών της Δυτικής Ευρώπης πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, την 1η Ιούνη στις Βρυξέλλες. Για μια μέρα, ένα πάρκο της βελγικής πρωτεύουσας μετατράπηκε... σε "μικρή Ελλάδα", αφού χιλιάδες Ελληνες μετανάστες συνέβαλλαν στην ατμόσφαιρα του ελληνικού πανηγυριού που επικράτησε στη συνάντηση, προς τέρψη και των ξένων φίλων.

Οι μετανάστες γλέντησαν με μουσική και ελληνικούς μεζέδες και συναντήθηκαν με συντοπίτες τους, φορτίζοντας συγκινησιακά την ατμόσφαιρα. Αποκορύφωμα της γιορτής ήταν η παρουσίαση παραδοσιακών χωρών από Ελληνόπουλα δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών, που μετατρέποντας την πολιτιστική άμυνα απέναντι στον πολιτιστικό "ευρω - οδοστρωτήρα" σε αντεπίθεση, συσπειρώνονται στους μαζικούς φορείς των αποδήμων και μαθαίνουν την ιστορία και τις παραδόσεις της Ελλάδας.

Μοναδική παραφωνία, το πρακτορείο που διανέμει τον ελληνικό ημερήσιο Τύπο και που ήρθε στη συνάντηση να πουλήσει εφημερίδες: Ελειπε μόνο ο "Ριζοσπάστης" και μερικές ακόμη πρωινές!Στις διαμαρτυρίες των μεταναστών, η απάντηση ήταν ότι το πρακτορείο δε φέρνει παραπάνω φύλλα από τις παραγγελίες!

Το ποντιακό φεστιβάλ

Αντίθετα από τις Βρυξέλλες, στο Βούπερταλ της Γερμανίας, η ατμόσφαιρα του 17ου Φεστιβάλ ποντιακών χορών που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων Ευρώπης μαζί με τον τοπικό ποντιακό σύλλογο, δεν ήταν το ίδιο πανηγυρική. Γι' αυτό "φρόντισαν" ορισμένοι επιτήδειοι, που μετέτρεψαν το φεστιβάλ σε βήμα προπαγανδιστικών ομιλιών των επίσημων προσκεκλημένων! Επί 2,5 ώρες"χαιρέτιζαν" το φεστιβάλ, με κάποιους από αυτούς να φτάσουν στο σημείο να πουν, ότι οι Πόντιοι με τους συλλόγους τους είναι πρωτεργάτες του..."ευρωπαϊκού οράματος".

Με αυτό τον τρόπο προσπάθησαν να καπηλευτούν τους κόπους των 36 ποντιακών συλλόγων που έλαβαν μέρος, οι οποίοι ωστόσο ενθουσίασαν με τις επιδόσεις των χορευτικών τους συγκροτημάτων και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού για πολλές ώρες.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές απαγόρευσαν στην ουσία σε ανθρώπους του Τύπου να κάνουν τη δουλιά τους, "χρίζοντας" εμμέσως σαν αποκλειστικό δικαιούχο αυτού του δικαιώματος έναν φωτορεπόρτερ ονόματι Γ. Κυριακίδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ