Κυριακή 21 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Μητέρες" της Μεσογείου

Συζήτηση με την Γιώτα Βέη για το δίσκο και το συγκρότημα "Μάμμας"

"Αστέρι τ' ουρανού, φως του αυγερινού πού πας και τι ζητάς στον άνεμο και σκορπάς το φως στην άβυσσο/ φεγγάρι του Μαγιού, κορίτσι τ' ουρανού τ' όνειρο κεντάς, τον κόσμο χαιρετάς, τη δύναμη στα χέρια σου κρατάς/ την Ανοιξη παντού σκορπάς και τη ζωή ξαναγεννάς...".

Η "Αναγέννηση", με "καράβι" τη φωνή της Γιώτας Βέη "ταξιδεύει" στη Μεσόγειο των παραδοσιακών ηχοχρωμάτων και της μνήμης. Το τραγούδι, σε στίχους της ίδιας και σε μουσική του διακεκριμένου Γάλλου συνθέτη Φιλίπ Εντέλ δεσπόζει στο δίσκο "Μάμμας" (Μητέρες), μια δουλιά στην οποία συνυπάρχουν γυναικείες παραδοσιακές φωνές από έξι χώρες της Μεσογείου: Γιώτα Βέη (Ελλάδα), Λουτσίλα Γκαλεάτσι (Ιταλία), Εκιντάντ Μπαρές (Ισπανία), Χαγιέτ Αγιάτ (Αλγερία), Αϊσά Ρεντουάν (Μαρόκο), Καρολίν Ζαντλίν (Ισραήλ). Ο δίσκος - ύμνος στη δημιουργία και τη φύση - ηχογραφήθηκε πέρσι στη Γαλλία και φέρει την ονομασία του συγκροτήματος, το οποίο δημιουργήθηκε πριν αρκετά χρόνια, με πρωτοβουλία του Φιλίπ Εντέλ. Η μουσική ομάδα, αποτελούμενη από τέσσερις ερμηνεύτριες (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Αλγερία) και ορχήστρα, έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ αύριο εμφανίζεται σε Φεστιβάλ στο Μόντρεαλ.

Φωνές, συναισθήματα, μελίσματα

Αναφερόμενη στη συνεργασία της με το Γάλλο δημιουργό, η Γ. Βέη λέει ότι ξεκίνησε όταν ο Φ. Εντέλ ακούγοντας το δίσκο της "Παραλογές" την προσκάλεσε στη Γαλλία. "Εμπνευσμένος, λέει, από το άκουσμα της ελληνικής μουσικής έγραψε μια δική του σύνθεση, στην οποία βάλαμε στίχους ελληνικούς, που τους έγραψα εγώ". Πρόκειται για την "Αναγέννηση", που περιλαμβάνεται στο δίσκο "Μάμμας", το οποίο μαζί με το "Α Μαρία" (και αυτό ερμηνευμένο από την Γ. Βέη) κρίθηκαν από τη Γαλλική Ραδιοφωνία ως τα καλύτερα της έκδοσης. Συναισθήματα, φωνές, μελίσματα, όλος αυτός ο κόσμος που συγγενεύει γύρω από τη Μεσόγειο, "ζυμώνονται" σε αυτό το δίσκο, ο οποίος με τον τίτλο του υπονοεί "τις χώρες που γέννησαν πολιτισμικές αξίες". Η ορχήστρα, αποτελούμενη από παραδοσιακά και σύγχρονα όργανα, προσφέρει έναν ήχο που "θέλει να εκφράσει την ανάγκη της επικοινωνίας. Συμπράττουμε κομίζοντας τραγούδια, που συγκεντρώνουν τη δύναμη όλων μας. Ομως κάθε μια από εμάς έχει το δικό της στίγμα. Αυτή η συνύπαρξη σε καμιά περίπτωση δεν ισοπεδώνει την ταυτότητα της κάθε φωνής".

Κεντρικός άξονας της μουσικής παράστασης, που πρωτοπαρουσιάστηκε σε μεγάλα Φεστιβάλ της Γαλλίας, είναι ένας μύθος: Ενας άρχοντας στέλνει τις κόρες του να του φέρουν το μυστικό της ζωής, το οποίο και ανακαλύπτουν μετά από περιπλανήσεις τους σε διάφορα σημεία του κόσμου. Μύθος βαθιά αλληγορικός, υποδηλώνει ότι "μέσα από την περιπλάνηση μπορεί να βρεθεί η αλήθεια, τα στοιχεία που φέρνουν ευτυχία. Το μυστικό, το μήνυμα βρίσκεται στη δημιουργία, τη γέννα σωματική και πνευματική, τη ζωή. Ο μύθος λέει ότι απαιτείται η θυσία, προκειμένου να κερδίσει το γενικό καλό. Είναι και πάλι η γυναίκα που θυσιάζεται, από την οποία όμως τελικά γεννιούνται όλα τα καλά. Είναι η μάνα γη, η μάνα Μεσόγειος, οι μάνες - κόρες, που είναι οι χώρες της Μεσογείου".

Λαοί αδελφωμένοι

- Η Μεσόγειος, η ετερόκλητη, μα και συνάμα η συνεκτική. Ποιος ο ρόλος του πολιτισμού ως προς το δεύτερο;

- Σε μια εποχή που όλα έχουν ισοπεδωθεί, πρέπει να επιστρέψουμε στις ανθρωπιστικές αξίες, να καλλιεργήσουμε τη φιλία, την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών. Οι λαοί, δυστυχώς, σήμερα βρίσκονται υπό την πίεση μιας μεγάλης δύναμης, όμως όταν τους δίνεται η ευκαιρία διαπιστώνουν ότι δεν έχουν και πολλές διαφορές. Ιδιαίτερα όταν κατοικούν σε χώρες γειτονικές, όταν βρίσκονται κάτω από τον ίδιο ουρανό, τους βρέχει η ίδια θάλασσα, όταν συγγενεύουν πολιτισμικά. Κι αυτό επιβεβαιώνεται στην περίπτωση των "Μάμμας". Προερχόμαστε από διαφορετικές χώρες, έχουμε άλλη θρησκεία, άλλα πιστεύω, άλλη πατρίδα, άλλη κουλτούρα, όμως είμαστε ενωμένες, σαν πραγματικές αδελφές. Γίνεται ένα θαύμα κατά τη συνεργασία. Υπάρχει αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμός. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι οι λαοί όταν θέλουν να είναι αδελφωμένοι, μπορούν να το καταφέρουν. Σε αυτό πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο ο πολιτισμός, η καλλιέργεια της ψυχής και των συναισθημάτων που εξυψώνουν τον άνθρωπο. Κι εμείς στην παράστασή μας φωνάζουμε "για τα καλά και τα κακά" που ζούμε. Και στα δεύτερα είναι, δυστυχώς, ο θάνατος της Μεσογείου.

- Οπως και ο πόλεμος που έφτασε δίπλα μας...

- Ηρθαν πολλά κακά στην πόρτα μας. Στο σπίτι μας μπήκε το αποτέλεσμα μιας πολιτικής η οποία πηγαίνει κόντρα στις ανθρώπινες αξίες. Μια πολιτική, που αφήνει γυμνό τον άνθρωπο, που όσο πάει του αφαιρεί τη δύναμη να παλέψει για πράγματα τα οποία δεν αφορούν μόνο τις καθημερινές του ανάγκες. Μια πολιτική, που του στερεί το δικαίωμα να δείχνει την αληθινή του υπόσταση, να οραματίζεται, να εξυψώνεται, να βλέπει πέρα από τον ορίζοντα. Ολες οι ερμηνεύτριες αυτής της δουλιάς, μαζί και η κάθε μια χωριστά με βάση τη δική της ψυχή, φωνάζουμε γι' αυτές τις αξίες που είναι ικανές να πάνε τον άνθρωπο πιο πέρα.Γνωρίζουμε, παράλληλα, ότι για να χτίσουμε τις νέες βάσεις, πρέπει να στηριχτούμε σε αξίες διαχρονικές και αξεπέραστες. Και ο δίσκος μας με βάση την παλιά μας δουλιά δημιουργήθηκε. Με βάση αυτήν την παράδοση δημιουργείται το νέο. Τίποτα δεν γκρεμίζουμε, τίποτα δεν πετάμε. Προσθέτουμε και αφαιρούμε πράγματα στην πορεία, συλλέγοντας δώρα πολλά και πολύτιμα, τα οποία και προσφέρουμε στους ακροατές μας.

Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ