Κυριακή 21 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καλοκαιρινές θεατρικές ανιχνεύσεις

Τι θα δείτε και από ποιους θιάσους σε φεστιβάλ, εντός και εκτός...

Το ωραιότερο ανοιχτό θέατρο στον κόσμο, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου,ανοίγει σε λίγο την αυλαία του για να φιλοξενήσει τις φετινές θεατρικές παραγωγές, στο πλαίσιο των Επιδαυρίων.Η αυλαία ανοίγει με τους "Αχαρνής" του Αριστοφάνη που παρουσιάζει, στις 3 και 4 Ιουλίου,το "Ανοιχτό Θέατρο",σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι,σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη,σκηνικά - κοστούμια Αγνής Ντούτση,μουσική Θεόδωρου Αντωνίου και χορογραφίες Δόνης Μιχαηλίδη.Ερμηνεύουν: Θανάσης Βέγγος, Δημήτρης Πιατάς, Κώστας Πανουργιάς, Σπύρος Μπιμπίλας κ. ά.

Η "Θεατρική Διαδρομή" θα παρουσιάσει τον "Οιδίποδα επί Κολωνώ" του Σοφοκλή, στις 10 και 11 Ιουλίου,σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη,σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη,σκηνικά - κοστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου,μουσική Γιώργου Κουρουπού,χορογραφία Μαίρης Τσούτη.Παίζουν: Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Δήμητρα Χατούπη, Μίνα Χειμωνά, Γιώργος Κέντρος, Γιώργος Παρτσαλάκης, Τάσος Χαλκιάς, Ρήγας Αξελός κ. ά.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου,φέτος, επέλεξε την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη,που θα ανέβει, στις 17 και 18 Ιουλίου,σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη,σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου,σκηνικά - κοστούμια Αγγελου Αγγελή,μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη και χορογραφία Σοφίας Σπυράτου.Παίζουν: Σωτήρης Μουστάκας, Κώστας Δημητρίου, Σταύρος Λούρας, Ελενα Παπαδοπούλου, Χριστίνα Παυλίδου, Σπύρος Σταυρινίδης κ. ά.

Το "Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν" ανεβάζει τον "Ορέστη" του Ευριπίδη,στις 24 και 25 Ιουλίου,σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά,σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή,σκηνικά - κοστούμια Δημήτρη Μυταρά,μουσική Θάνου Μικρούτσικου και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου.Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Ρένη Πιττακή, Γιάννης Δεγαϊτης, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Παντελής Παπαδόπουλος, Μιράντα Ζαφειροπούλου κ. ά.

Τη δική του παρουσία στην Επίδαυρο έχει και το "Αμφι - Θέατρο",το οποίο θα παρουσιάσει τις "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη,στις 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου.Η μετάφραση και σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Ευαγγελάτου,τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Πάτσα και η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.Παίζουν: Λήδα Τασοπούλου, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Σπύρος Μαβίδης, Γιώργος Κροντήρης, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Σωτήρης Βάγιας κ. ά.

Η Εταιρία Θεάτρου "Διπλούς Ερως" θα παρουσιάσει, στις 7 και 8 Αυγούστου,την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή,σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη,σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού,μουσική Δημήτρη Καμαρωτού,σκηνικά - κοστούμια Λίλης Κεντάκα.Παίζουν: Αμαλία Μουτούση, Νόνικα Γαληνέα, Μαρία Σκουλά, Χρήστος Στέργιογλου, Τάσος Μπαντής κ. ά.

Τους "Βατράχους" του Αριστοφάνη θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο,στις 14 και 15 Αυγούστου, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου,μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου και χορογραφία Εφης Καρακώστα.Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Νίκος Μπουσδούκος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Χρίστος Μπίρος κ. ά.

Την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή θα παρουσιάσει και το Εθνικό Θέατρο,στην Επίδαυρο, στις 21 και 22 Αυγούστου σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα,μουσική Παναγιώτη Καλατζόπουλου.Ερμηνεύουν: Καρυοφιλιά Καραμπέτη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Κατσιαδάκη, Νίκος Καραθάνος κ. ά.

Τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη θα παρουσιάσει το ΚΘΒΕ,στις 28 και 29 Αυγούστου, σε ελεύθερη διασκευή Ανδρέα Βουτσινά - Ελένης Πήττα,σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά,σκηνικά - κοστούμια Τίτης Κυριακίδου,μουσική Βασίλη Δημητρίου,χορογραφίες Ερσης Πήττα.Παίζουν: Ολγα Αλεξανδροπούλου, Λίτσα Βαϊδου, Πέπη Γεωργιάδου, Μαρία Γούσιου, Γιάννης Ηλιόπουλος, Κώστας Ιτσιος, Γιάννης Καρατζογιάννης κ. ά.

Ηρώδειο

Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι θεατρικές παραστάσεις, που θα παρουσιαστούν, στο Ηρώδειο. Στις 23 Ιουνίου,στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών παρουσιάζει την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή,σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη,σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα,σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ,χορογραφίες Ντόρας Τσάτσου και μουσική Γιώργου Τσαγκάρη.Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέφανος Κυριακίδης, Γιώργος Σίσκος, Χαριτίνη Καρόλου, Χρήστος Μωραϊτης κ. ά.

Στις 13 και 14 Ιουλίου τα Ελεύθερα Θέατρα Κύπρου θα παρουσιάσουν τις "Βάκχες" του Ευριπίδη,σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη,σκηνοθεσία Ανδρέα Χριστοδουλίδη,μουσική Ρος Ντέιλι,σκηνικά Κώστα Καυκαρίδη,κοστούμια Σταύρου Αντωνόπουλου και χορογραφία Σούζαν Αμπιγκάτορ.Παίζουν: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Στέλιος Καυκαρίδης, Βαρνάβας Κυριαζής κ. ά.

Στις 3 και 4 Αυγούστου,το "Ανοιχτό Θέατρο" θα παρουσιάσει τους "Αχαρνής",ενώ στις 21 και 22 Αυγούστου,το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη δεύτερη καλοκαιρινή, την κωμωδία του Γκολντόνι "Οταν οι γυναίκες το γλεντούν",σε ελεύθερη απόδοση και σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη.Τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Φίλιππου Παπαγεωργίου,η μουσική του Γιάννη Μεταλλινού,οι χορογραφίες του Ισίδωρου Σιδέρη.Παίζουν: Μάρθα Καραγιάννη, Κατερίνα Γιουλάκη, Ελένη Ερήμου, Σάσα Καστούρα, Κώστας Χαλκιάς, Θόδωρος Συριώτης κ. ά. Τέλος στις 27 και 28 Αυγούστου,το Εθνικό Θέατρο θα επαναλάβει την περσινή παράσταση της "Μήδειας" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.

Φεστιβάλ Οινιάδων 1998

Το φεστιβάλ ανοίγει, στις 11 Ιουλίου,με την παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου,της "Ειρήνης" του Αριστοφάνη,στο Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων.

Τον "Κύκλο με την κιμωλία" του Μπρεχτ θα παρουσιάσει, στις 25 Ιουλίου, το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου,σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη και σκηνοθεσία Κώστα Ν. Φαρμασώνη και με τον Σταύρο Παράβα,στο ρόλο του δικαστή Αζντάκ.

Την 1η Αυγούστου, θα βρίσκεται εκεί το "Ανοιχτό" με τους "Αχαρνής",στις 8 Αυγούστου το "Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν" με τον "Ορέστη" και στις 22 Αυγούστου η "Θεατρική Διαδρομή" με τον "Οιδίποδα επί Κολωνώ".

Φεστιβάλ Πέτρας '98

Παιδικό θέατρο έχει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πέτρας,αύριο. Το θέατρο "Λήδρα" θα παρουσιάσει τον "Μικρό Πρίγκιπα" του Αντουάν Σαιν Εξυπερί, σε διασκευή Γιάννη Οικονομίδη και σκηνοθεσία Χρίστου Κόκκινου.

Τη "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη θα παρουσιάσει η Θεατρική Εξοδος Αιγαίου στις 30 Ιουνίου, σε σκηνοθεσία - μετάφραση του Νίκου Παροίκου.Παίζουν: Αννα Φόνσου, Παύλος Κοντογιαννίδης, Τζέσσυ Παπουτσή, Νάντια Μουρούζη κ. ά.

Το Θέατρο "Πολιτεία" θα παρουσιάσει, στις 3 Ιουλίου τη "Φόνισσα" του Α. Παπαδιαμάντη σε διασκευή και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη,σκηνικά - κοστούμια Ερσης Δρίνη.Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Ανδριανή Τουντοπούλου, Μάρθα Φριτζίλα κ. ά. Η Θεατρική Ομάδα Παράβαση του Δήμου Πετρούπολης θα παρουσιάσει, στις 9 Ιουλίου, τη "Μαρία η Πενταγιώτισσα" του Μποστ. Τέλος, στις 13 Ιουλίου και στο Θέατρο Πέτρας, το "Ανοιχτό" θα παρουσιάσει τους "Αχαρνής".

Στη σκιά των Βράχων - Φεστιβάλ Βύρωνα

Στο πλαίσιο του κύκλου "Αρχαίου Δράματος" θα φιλοξενηθούν οι παραστάσεις: "Αχαρνής" του Αριστοφάνη από το "Ανοιχτό Θέατρο", με τον Θανάση Βέγγο (6, 7 Ιουλίου). Στις 19 και 20 Ιουλίου: "Οιδίπους επί Κολωνώ" του Σοφοκλή από τη "Θεατρική Διαδρομή".Στις 28 και 29 Ιουλίου: "Ορέστης" του Ευριπίδη από το "Θέατρο Τέχνης" και στις 31 Ιουλίου: "Πλούτος" του Αριστοφάνη από το "Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Βύρωνα.Το αρχαίο δράμα, εξάλλου, συναντάει τον ασιατικό πολιτισμό στην παράσταση της Οπερας του Πεκίνου με τη "Μήδεια" του Ευριπίδη, στις 26 Ιουλίου.

Στον κύκλο "Νεοέλληνες Δημιουργοί" θα παρουσιαστούν τα έργα: "Η Φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το "Θέατρο Πολιτεία" (22/6) και "Κοινός Λόγος" της Ελλης Παπαδημητρίου από το θέατρο του "Νέου Κόσμου" (21/7).

Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι

Στο Θέατρο Ρεματιάς,στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου θα παρουσιαστούν και οι εξής θεατρικές παραστάσεις: "Αχαρνής" του Αριστοφάνη από το "Ανοιχτό Θέατρο" (9, 10, 11/7). "Ορέστης" του Ευριπίδη από το "Θέατρο Τέχνης" (31/7). "Βάκχες" του Ευριπίδη από το θίασο του Διεθνούς Κέντρου "Κατακάλι" του Ν. Δελχί (18/7).

Τα ΔΗΠΕΘΕ και άλλες παραστάσεις

Την "Τρικυμία" του Σαίξπηρ θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας,το καλοκαίρι, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική εταιρία "Αργώ",σε μετάφραση Χριστίνας Παγκουρέλη,σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή,σκηνικά - κοστούμια Απόστολου Βέττα,μουσική Μιχάλη Λαπιδάκη,χορογραφία Ντόρας Τσάτσου.Παίζουν: Νίκος Γαλιάτσος, Χάρης Γρηγορόπουλος, Αλέκος Κολιόπουλος, Αιμιλία Υψηλάντη κ. ά. Η πρεμιέρα θα γίνει στη Μήλο στις 4 Ιουλίου, ενώ στις 13 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο Λυκαβηττό.

Το "Φιντανάκι" του Παντελή Χορν θα παρουσιάσει το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου.Η πρεμιέρα θα δοθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη. Σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου,σκηνικά - κοστούμια Μιχάλη Σδούγκου,μουσική Φίλιππου Τσαλαχούρη.Παίζουν: Μ. Κάλμπαρης, Ρ. Χαλκιαδάκη, Στ. Πανούσης, Σ. Φιλιππίδου, Ι. Αστεριάδη κ. ά.

Το κωμειδύλλιο του Δ. Κορομηλά "Η τύχη της Μαρούλας" επέλεξε για το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη,μουσική και τραγούδια Χρήστου Λεοντή,σκηνικά - κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη,χορογραφίες Ρεγγίνας Καπετανάκη.Παίζουν: Παύλος Χαϊκάλης, Γιώργος Λέφας, Νίκος Αλεξίου, Κέλλυ Σαρατσοπούλου, Χρήστος Κελαντώνης κ. ά.

  • Ο θεατρικός οργανισμός "Κάτω από τη γέφυρα" θα παρουσιάσει τον "Πλούτο" του Αριστοφάνη σε ελεύθερη παράφραση του Μ. Χουρμούζη που έκανε το 1861. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή,σκηνικά - κοστούμια Ρένας Γεωργιάδου και μουσική Γιώργου Χατζημιχελάκη.Παίζουν: Βασίλης Καϊλας, Κέλλη Μαρκαντωνάτου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Κωτσάκης, Μαρίνα Γαζετά κ. ά.

Σ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ