Κυριακή 21 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
"Περιορισμένες δυνατότητες" η Ευρωπαϊκή Ενωση

Στο Ευρωκοινοβούλιο τέθηκε το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Β. Εφραιμίδη,καλώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση "να αντιμετωπίσει το θέμα πιο τολμηρά και ρεαλιστικά, ανεξάρτητα από τη συνεργασία και άλλων οργανισμών που μπορεί και πρέπει να εξασφαλιστεί".Απευθυνόμενος δε στον επίτροπο Πολιτισμού, Μαρσελίνο Ορέχα, είπε "να μη θεωρεί ότι το ζήτημα είναι μόνο ελληνικής ευαισθησίας. Είναι ευαισθησία που πρέπει να διακατέχει τον κάθε πολιτισμένο άνθρωπο και αυτή την ίδια την Κοινότητα, που πολλά διακηρύσσει περί σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία κινδυνεύει εν προκειμένω και από το περιστατικό καταστροφής της επιφάνειας των Μαρμάρων, αλλά και από το γεγονός ότι τα ίδια τα Μάρμαρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός ευρύτερου συνόλου.Εχουν βέβαια μία αυτονομία, αλλά η αξία τους αναδεικνύεται όταν είναι συνενωμένα με τον κορμό στον οποίο ανήκουν και αυτός είναι ο Παρθενώνας. Παρ' όλα αυτά η επιστροφή και αποκατάστασή τους καθυστερεί κατά τρόπο απαράδεκτο από την Αγγλία, η οποία αρνείται την επιστροφή τους".

Από την άλλη πλευρά ο Μ. Ορέχα έδειξε επιφυλακτικός για τις νομικές δυνατότητες που έχει η Κοινότητα να ασχοληθεί με το θέμα, λέγοντας ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει περιορισμένες αρμοδιότητες"! Απάντηση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όποιες άλλες περιπτώσεις η ΕΕ δείχνει να κόπτεται για τον Πολιτισμό...

Ωστόσο, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Βρετανός ευρωβουλευτής Τέβερσον δήλωσε: "Ως Βρετανός και μέλος του Ευρωκοινοβουλίου θα ήθελα εγώ προσωπικά να υποστηρίξω την καμπάνια να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα".

Επιστολή στο Μαγιόρ

Στο μεταξύ ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, έστειλε στο Γενικό Διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ, Φεντερίκο Μαγιόρ, την ακόλουθη επιστολή:

"Θα έχετε ίσως πληροφορηθεί ότι τις τελευταίες ημέρες είδα στο φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές αποκαλύψεις για καταστροφές που υπέστησαν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο γνωστός Βρετανός ιστορικός Ουίλιαμ Σεν Κλαιρ στη νέα έκδοση του βιβλίου του για τον λόρδο Ελγιν παραθέτει συγκλονιστικά στοιχεία από τα αρχεία και τους φακέλους του Βρετανικού Μουσείου. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι την περίοδο 1938-1939 οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου επιχείρησαν να "καθαρίσουν" με χημικά και μηχανικά μέσα τις επιφάνειες των Μαρμάρων, με αποτέλεσμα αυτά να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες.

Το χειρότερο είναι ότι το γεγονός αυτό αποκρύφτηκε. Μόνο σποραδικές πληροφορίες είναι γνωστές στους ειδικούς. Το 1983 στην αίτηση της προς την ΟΥΝΕΣΚΟ για την επιστροφή των Μαρμάρων η Ελληνική Κυβέρνηση έθεσε και το ζήτημα αυτό, το οποίο αντιπαρήλθε σιωπηρά η βρετανική πλευρά στην απάντησή της.

Παρ' όλα αυτά ο βασικός ισχυρισμός της Μεγάλης Βρετανίας είναι ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα προστατεύονται και προβάλλονται καλύτερα στο Λονδίνο! Γνωρίζετε τις ελληνικές θέσεις. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ, επιδίωξε τις διμερείς επαφές με το Ηνωμένο Βασίλειο ιδίως μετά την επιστροφή του στο καθεστώς του πλήρους μέλους της ΟΥΝΕΣΚΟ. Οι επαφές συνεχίζονται και έχω απευθύνει επιστολή προς τον Βρετανό ομόλογό μου με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Η Ελλάδα, όμως, ανεξάρτητα από αυτό, ζητά τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εξέταση της κατάστασης των Μαρμάρων.

Προτείνουμε η Επιτροπή αυτή να λειτουργήσει είτε υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ είτε υπό την αιγίδα του ICOM (μη κυβερνητική οργάνωση) ανάλογα με τη βρετανική προτίμηση.

Τα θέτω όλα αυτά υπόψη σας και σας παρακαλώ στο πλαίσιο της αρμοδιότητας και του υψηλού ηθικού και πολιτικού σας κύρους να κάνετε ό,τι θεωρείται αναγκαίο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ