Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Χέρι - χέρι με την πολιτική της ανεργίας ο αντικομμουνισμός

Μεγάλη συγκέντρωση - συλλαλητήριο ενάντια στην τρομοκρατία της κυβέρνησης έγινε χτες στην αχαϊκή πρωτεύουσα, με πρωτοβουλία σωματείων της πόλης

Με τη μαχητική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας και το Σωματείο Εργαζομένων ΚΕΑ Αραξου, οι εργαζόμενοι και οι νέοι της Πάτρας έδωσαν χτες τη δική τους απάντηση στο όργιο βίας, τρομοκρατίας και αντικομμουνισμού. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν εργαζόμενοι, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι και άλλοι πολίτες για να καταγγείλουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία επιστρατεύει την καταστολή και τον αντικομμουνισμό για να επιβάλλει τις αποφάσεις της.

Στην πρωτοφανή σε έκταση και ένταση επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, Ανδρέας Αντωνόπουλος,τονίζοντας πως "το όργιο της βίας, του αυταρχισμού, της καταστολής, τα ΜΑΤ, τα ρόπαλα, τα χημικά, η καθ' υπόδειξη δικαστική απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας, ο πρωτόγονος αντικομμουνισμός δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για τον περιορισμό και την καταστολή των βασικών δικαιωμάτων του λαού, της νεολαίας, των εργαζομένων.

Ο Α. Αντωνόπουλος, τόνισε πως "κάθε κινητοποίηση βαφτίζεται "μειοψηφία" και συντεχνία". Κάθε απεργία "παράνομη", με τη βούλα των δικαστών που δικάζουν και νύχτα για να προλάβουν τις εντολές της κυβέρνησης. Κάθε διεκδίκηση των εργατών και υπαλλήλων "δάκτυλος κομματικός", κυρίως "κομμουνιστικός". Οι αγρότες έχουν "άδικο", οι ναυτεργάτες επίσης, οι οικοδόμοι είναι "τρελοί", οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής "χάνουν προνόμια", οι της Ιονικής είναι "τεμπέληδες", οι εκπαιδευτικοί "κοπανατζήδες" και "βίαιοι". Σ' αυτόν τον τόπο "δίκαιο", "λογικό" και "νόμιμο" είναι ό,τι λέει ο Σημίτης, ο Καραμανλής, ο Κωνσταντόπουλος, η ΕΕ και ο Κλίντον". Απέναντι στα"δίκαιό" τους, που είναι η κατάργηση και ανατροπή του 8ωρου, της συλλογικής σύμβασης, η απαγόρευση της απεργίας και η υπηρέτηση των συμφερόντων μιας χούφτας μονοπωλίων και το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, οι εργαζόμενοι - τόνισε ο Α. Αντωνόπουλος - έχουν "νόμιμο και ιερό δικαίωμα στη δουλιά, στην απεργία, στο 8ωρο". Για εκείνους "νόμος είναι μόνο το δίκιο του εργάτη, του υπαλλήλου, του νέου, του ανέργου, του συνταξιούχου, του αγρότη, του επαγγελματία".

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, πως "όποιος αγωνίζεται, διαμαρτύρεται, διαδηλώνει, ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης και τους νόμους της Βουλής είναι "φασίστας"", ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων σημείωσε ότι "εκτός από τη μυρωδιά της ναφθαλίνης της αλήστου μνήμης ΕΡΕ και της χούντας, κάνουν σαφείς τις επιδιώξεις τους", οι οποίες είναι "να μας βάλουν στο γύψο μιας νέας δικτατορίας των αντεργατικών νόμων, μιας δικτατορίας των αποφάσεων του Κοινοβουλίου, της ανοιχτής, ωμής βίας των μονοπωλίων". Οσον αφορά στον αντικομμουνισμό, ο Α. Αντωνόπουλος τόνισε πως "πάει χέρι - χέρι με την πολιτική της ανεργίας, ενθαρρύνει τη δολοφονική δράση του παρακράτους και των φασιστικών ομάδων, οπλίζει τα δολοφονικά χέρια που επιχείρησαν να σκοτώσουν τον καθηγητή και τους δύο φοιτητές, υποθάλπει τη δράση προβοκατόρων και κουκουλοφόρων". Απέναντι σ' αυτά, κατέληξε ο μιλητής, "οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο λαός πρέπει να οργανώσει τώρα την αντεπίθεσή του για να μην περάσει το δηλητήριο του αντικομμουνισμού. Να αντιπαλέψουμε με συντονισμένο αγώνα τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης με στόχο την ανατροπή της".

Στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της Πάτρας,που δονήθηκαν από τα συνθήματα "Βία, ληστεία, αντικομμουνισμός. Αυτός είναι ο καπιταλισμός" και "Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ