Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΕ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
Μάχη για την απόσυρση του νομοσχεδίου

Σφοδρές αντιδράσεις από συνδικάτα, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος τονίζει ότι αν αυτό το νομοσχέδιο γίνει νόμος, τότε η δικτατορία στους χώρους δουλιάς θα γνωρίσει μέρες δόξας

Να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη για την απόσυρση του νομοσχεδίου, καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, με ανακοίνωσή της, η ΕΕ της ΕΣΑΚ,η οποία ταυτόχρονα καταγγέλλει στην εργατική τάξη τις συμβιβασμένες ηγεσίες.

"Κανένας διάλογος, κανένας εφησυχασμός, καμιά αυταπάτη. Το νομοσχέδιο -"λαιμητόμος" πρέπει να αποσυρθεί",τονίζει η παράταξη και καλεί σε μέτωπο πανεργατικό, ενωτικό, μαζικό για την απόκρουση και ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Η ΕΕ της ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που με αγώνες και θυσίες έχουν κατακτήσει. Ειδικότερα - όπως επισημαίνει:

- Το νομοσχέδιο καταργεί το θεμελιακό δικαίωμα των εργαζομένων, την 8ωρη-7ωρη απασχόληση, επαναφέροντας τις συνθήκες εργασίας του περασμένου αιώνα.

- Γενικεύεται η εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, γεγονός που οδηγεί στην κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα.

- Προωθείται η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσα από την εφαρμογή και τη γενίκευση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.

"Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το 8ωρο διατηρείται - επισημαίνεται - είναι απάτη και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού με το νομοσχέδιο, που θα το φέρει για ψήφιση στη Βουλή το καλοκαίρι, δείχνει τις προθέσεις της και δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να εκβιάζουν τους εργαζόμενους και να τους εξαναγκάζουν σε υπερωριακή απασχόληση χωρίς αμοιβή. Με τον τρόπο αυτό δίνει τη δυνατότητα στην πλουτοκρατία να ασυδοτεί όποτε και όσο θέλει".

Αναφερόμενη η ΕΣΑΚ στη στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι "φέρουν τεράστια ευθύνη και είναι υπόλογες απέναντι στους εργαζόμενους, γιατί με τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης και τη συμφωνία τους στο γνωστό πόρισμα για τις εργασιακές σχέσεις, έβαλαν από κοινού με την κυβέρνηση τις βάσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου".

Γ. Μαυρίκος: "Θα υπερασπιστούμε τα ιερά και τα όσια"

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιώργος Μαυρίκος δήλωσε:

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέτυχε, μέσα σε 6, 5 σελίδες του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, να φανερώσει όλη την αντεργατική βαρβαρότητα. Κυβέρνηση, σε ρόλο κομιτατζή και κοτζαμπάση για την προώθηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου και των ευρωσυμφερόντων. Ετσι:

Καταργεί το 8ωρο - την κατάχτηση του 20ού αιώνα. Καταργεί την πλήρη απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους.

Καταργεί της Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή και σε ειδικευμένους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (που μέχρι τώρα αφορούσε τους ανειδίκευτους εργάτες), μέσα από την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.

Προετοιμάζει το έδαφος για τη διάλυση του ΟΑΕΔ.Κατακερματίζει της Επιθεωρήσεις Εργασίας και αρνείται να τις ενισχύσει με αρμοδιότητες ουσιαστικές.

Εκμηδενίζει το ρόλο των συνδικάτων μέσα στα εργοστάσια και τους χώρους δουλιάς και προλειαίνει το έδαφος για ακόμα χειρότερες καταστάσεις.

Οι αφόρητες πιέσεις που κυβερνητικά επιτελεία ασκούν, όλη την ημέρα, σε βάρος δημοσιογράφων για να προβάλουν ότι δήθεν η κυβέρνηση "κάνει υποχωρήσεις στο 8ωρο" φανερώνουν και το μέγεθος του εγκλήματος.

Στην ίδια ευθεία με την κυβέρνηση η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και σε πολλές βασικές οργανώσεις ανέλαβαν το ρόλο του μακιγιέρ των αντεργατικών μέτρων.

Είναι φανερό ότι αν αυτό το νομοσχέδιο γίνει νόμος και μπει και σε εφαρμογή, η δικτατορία μέσα στους χώρους δουλιάς θα γνωρίσει μέρες καινούριας δόξας.

Η εργατική τάξη όμως, όπως και πρόσφατα έδειξε, δε θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Συντονισμένα, αποφασιστικά, με συσπείρωση και κλιμάκωση, θα αντισταθεί για να υπερασπίσει ιερά και όσια, έστω και μέσα στο καλοκαίρι. Και θα καταδικάσει όσους και όποιους μέσα στα συνδικάτα στέκονται αυτές τις κρίσιμες ώρες παραστάτες της κυβέρνησης και των βιομηχάνων".

Αλλες αντιδράσεις

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, το ΔΗΚΚΙ τονίζει σχετικά με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις: "Το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου είναι σαφέστατα αντεργατικό και επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής". Ταυτόχρονα το ΔΗΚΚΙ κάνει λόγο για παράδοση των εργαζομένων στα χέρια της μεγάλης εργοδοσίας μέσω της κατάργησης του 8ωρου και της όξυνσης της ανεργίας και καλεί "τα λαϊκά στρώματα να αντισταθούν δημοκρατικά, αλλά αγωνιστικά, στη νέα επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων τους, αναπτύσσοντας την κοινωνική και εργατική αλληλεγγύη".

- Ο αν. γραμματέας της ΓΣΕΕ Αλ. Καλύβης σε δήλωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: "Η ΓΣΕΕ δεν μπορεί να θεωρήσει αυτό το νομοσχέδιο ως βάση συζήτησης. Είναι ανάγκη να θέσει το δικό της πλαίσιο, ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές που θα ενισχύουν την πλήρη και σταθερή απασχόληση με το ουσιαστικό χτύπημά της ανεργίας και της υποαπασχόλησης. Σε αντίθετη περίπτωση, η αγωνιστική αντιμετώπιση και η πολιτική καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής είναι μονόδρομος για τα συνδικάτα".

- To ΔΣ της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης καταγγέλλει στους εμποροϋπαλλήλους, αλλά και σ' όλους τους εργαζόμενους την αντεργατική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, με αποκορύφωμα τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις.

Η Ενωση χαρακτηρίζει "τερατούργημα" το νομοσχέδιο, που "στόχο έχει να καταργήσει κάθε εργασιακό μας δικαίωμα", τονίζεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης. Το ΔΣ της Ενωσης, διεκδικώντας πλήρη απασχόληση με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, απαιτεί: Την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου και την καταψήφισή του απ' όλους τους βουλευτές αν κατατεθεί. Επίσης καλεί όλους τους εμποροϋπαλλήλους αγωνιστικά να αντισταθούν στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

- Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησε χτες στις 7 το απόγευμα η Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης,εκφράζοντας την αντίθεσή της στο διαβόητο νομοσχέδιο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

- Η Διοίκηση του Σωματείου Συνταξιούχων Μετάλλου Μακεδονίας διαμαρτύρεται έντονα με ψήφισμα που απευθύνεται στους αρμόδιους υπουργούς για τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση.

- "Εμείς οι συνταξιούχοι, που πρωτοστατήσαμε στην καθιέρωση του οχτάωρου, πενθήμερου και για την κοινωνική ασφάλιση, εναντιωνόμαστε αποφασιστικά σ' αυτή την αντεργατική προσπάθεια της κυβέρνησης που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση των πολυεθνικών και δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε αποφασιστικά", τονίζει σε ανακοίνωση του το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το "κατάπτυστο νομοσχέδιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ