Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Τι γίνεται με τα πετρέλαια του Β. Αιγαίου;

Ερώτηση βουλευτών το Κόμματος στη Βουλή και αίτηση για την κατάθεση εγγράφων

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, για τις έρευνες που γίνονται στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου. Η Ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομικών και αναφέρει:

"Tov Μάη του 1993, η τότε Κυβέρνηση ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι, χάρη στην από 23/2/93 Σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με τις ξένες εταιρίες που συγκροτούν την ΕΠΒΑ και ΕΠΘΠ (Εταιρίες Πετρελαίου Βορείου Αιγαίου και Θρακικού Πελάγους, αντίστοιχα) θα γινόταν δυνατή "η εκμετάλλευση των απομενόντων στο κοίτασμα 20 εκ. βαρελιών πετρελαίου και πιθανόν και άλλων μικρότερων κοιτασμάτων της περιοχής" του Κόλπου της Καβάλας κι ότι "η παραγωγή προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι το 1999" ορόσημο που πλησιάσαμε...Λίγο αργότερα, μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός, που, απαντώντας στην υπ' αριθμ. 116/9-11-93 Ερώτησή μας, έδινε ένα κάποιο χρονοδιάγραμμα παραπέρα ερευνών και μαζί και τη δήλωση ότι η ΕΠΘΠ δραστηριοποιείται μεν ανατολικά της Θάσου, πλην όμως δεν εκτελεί έργα.

Το Μάρτη του '94 βρέθηκε, ωστόσο, ένα νέο κοίτασμα, αυτό του Βόρειου Πρίνου κι άλλαξαν κάπως οι τόνοι. Η υπουργός Ανάπτυξης τον Μάη του '96 διαβεβαίωσε τη Βουλή, ότι "την 1-4-96 υπογράφηκε συμφωνία και συμφωνήθηκε το σχήμα ανάπτυξης νέου κοιτάσματος" κι ότι "δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής περαιτέρω ερευνητικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή... ".

Τέτοιες έρευνες έγιναν τελικά, τελείως καθυστερημένα, από το φθινόπωρο του '97 και πέρα, και μάλιστα, αν και δεν υπήρξαν κατατοπιστικές ανακοινώσεις, θα πρέπει να ήταν πολύ ενθαρρυντικές, αν σκεφθεί κανείς ότι τον Αύγουστο του '97 έγινε ειδική σύσκεψη αντιπροσώπων των αναδόχων εταιριών στη Ν. Υόρκη, όπου φέρεται να εγκρίθηκαν έρευνες ύψους 25 εκ. δολαρίων, τον δε περασμένο Απρίλιο η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης δήλωσε ότι "με αξιόλογες προοπτικές εμφανίζεται η εκμετάλλευση του ενεργειακού δυναμικού των υδρογονανθράκων της υποθαλάσσιας περιοχής του κόλπου της Καβάλας".

Ωστόσο, κάθε άλλο παρά καλά πληροφορημένη είναι η κοινή γνώμη, ειδικά της Ανατολικής Μακεδονίας, για την πορεία και τις προοπτικές, ενώ την ίδια στιγμή, στο όνομα κάποιων φημολογούμενων δυσκολιών της η ΕΠΒΑ προσπαθεί να αφαιρέσει κατακτήσεις του προσωπικού της, όπως την ειδική ασφάλιση στον Αστέρα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί και καλούνται να καταθέσουν μέσα στις προβλεπόμενες από τον κανονισμό της Βουλής προθεσμίες τα παρακάτω στοιχεία:

  • Σε ποιες ακριβώς υποθαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Θάσο, εκτείνεται σήμερα το ερευνητικό δικαίωμα των ξένων εταιριών που απαρτίζουν τις ΕΠΒΑ και ΕΠΘΠ και ως πότε διαρκεί αυτό, κατά περίπτωση;
  • Εχουν υποβληθεί, υλοποιούνται γι' αυτές αντίστοιχα προγράμματα αναζήτησης υδρογονανθράκων και - αν έληξαν, τα ίδια ή κάποιες φάσεις τους - έχουν τα προβλεπόμενα στοιχεία; Ποιο είναι - τότε - το πόρισμα;
  • Το τρέχον (1998) Πρόγραμμα Εργασιών της ΕΠΒΑ προβλέπει έρευνες και πού;
  • Τι αποδίδουν σήμερα, ημερησίως, κατά περίπτωση, οι περιοχές εκμετάλλευσης και ως πότε υπολογίζεται να "κρατήσει" η κάθε μία;
  • Τι απέδωσε η από δεκαετίες λειτουργία της ΕΠΘΠ και με τι ασχολείται τώρα;
  • Σε ποιο ύψος έχουν φθάσει οι καταθέσεις των αναδόχων για την αποζημίωση των εργαζομένων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος; Κρίνονται κανονικές;
  • Πόσοι και ποιοι εργολάβοι και υπεργολάβοι απασχολούνται από την ΕΠΒΑ, με τι προσωπικό;
  • Τι φόρος εισοδήματος, κατά περιοχή εκμετάλλευσης και συνολικά, καταβλήθηκε από την έναρξη της εκμετάλλευσης ως σήμερα;".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ