Κυριακή 28 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρέσπες

11-12 Ιούλη 1992.Στη Γιουγκοσλαβία μαίνεται ο πόλεμος που έχουν προκαλέσει οι ιμπεριαλιστές, ενώ απειλείται γενικότερη ανάφλεξη σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Η ΚΝΕ κάνει το τολμηρό βήμα. Διοργανώνει την 1η Νεανική Επίθεση Ειρήνης στις Πρέσπες, εκεί που ενώνονται Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία και Αλβανία. Συμμετέχουν χιλιάδες νέοι από όλη την Ελλάδα και αντιπροσωπείες της ΕΔΟΝ Κύπρου,της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών Αγγλίας,της Ενωσης Νέων Σοσιαλιστών ΗΠΑ,της Κίνησης Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας,της Σοσιαλιστικής Νεολαίας Σερβίας,της Σοσιαλιστικής Ενωσης Νέων Βουλγαρίας,της Επαναστατικής Νεολαίας Τουρκίας και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Γαλλίας.Συγκροτείται το Φόρουμ Ειρήνης και υπογράφεται το "Αντιπολεμικό συμβόλαιο",δέσμευση αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια επιβολής της "νέας τάξης".

Ακτιο

10-11 Ιούλη 1993.Ο πόλεμος στη διαλυμένη Γιουγκοσλαβία συνεχίζεται, η "νέα τάξη πραγμάτων" δείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο, με την επέμβαση στη Σομαλία και το βομβαρδισμό των αμάχων της Βαγδάτης.Ετσι, "στόχος" της 2ης Νεανικής Επίθεσης Ειρήνης είναι η ΝΑΤΟική βάση στο Ακτιο.Χιλιάδες νέοι αποκλείουν συμβολικά τη βάση απ' όπου εξορμούν τα ιπτάμενα ραντάρ AΒΑΚΣ.

Στόμιο

9-10 Ιούλη 1994.Στην καρδιά της Ελλάδας, στο Στόμιο, στις εκβολές του Πηνειού, στήνεται η "βάση" της 3ης Νεανικής Επίθεσης Ειρήνης. Συμμετέχουν αντιπροσωπείες από τις βαλκανικές χώρες, με στόχο την ενεργοποίηση της νεολαίας για την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία στην περιοχή. Η επιλογή του Στόμιου δεν είναι τυχαία. Είναι το νοτιότερο σημείο που είχαν δικαίωμα να φτάσουν οι ταξιδιώτες από τη Γιουγκοσλαβία, αλλά στην περιοχή προγραμματίζεται η ανέγερση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου.

Η ΚΝΕ,η Σοσιαλιστική Νεολαία Σερβίας,η Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας,η Σοσιαλιστική Ενωση Νέων Βουλγαρίας,η Βουλγαρική Δημοκρατική Νεολαία,η Ενωση Νέων Κομμουνιστών της ΠΓΔΜ και η Νεολαία Κόμματος Εργαζομένων Τουρκίας υπογράφουν διακήρυξη με την οποία συμφωνούν να αναλάβουν δράση ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Αραξος

8-9 Ιούλη 1995.Η 4η Νεανική Επίθεση Ειρήνης γίνεται στην Πάτρα και στον Αραξο.Στο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας, όπου ναυλοχούν ΝΑΤΟικά πλοία που εξορμούν στο Ιόνιο Πέλαγος, καταλήγει η μεγάλη πορεία των νέων που διασχίζουν την πόλη, βροντοφωνάζοντας την απόφασή τους να αντισταθούν στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης". Δεύτερος "στόχος", η βάση στον Αραξο, όπου φυλάσσονται 24 ατομικές βόμβες. Οι διαδηλωτές αποκλείουν συμβολικά την πύλη της βάσης.

Επανωμή

6-7 Ιούλη 1996.Τον ιμπεριαλισμό και την απάνθρωπη "νέα τάξη πραγμάτων", αλλά και τα σχέδια να καταστεί η Θεσσαλονίκη ορμητήριο και έδρα των πολεμοκάπηλων επιχειρήσεών τους, επικήρυξαν χιλιάδες νέοι που συμμετείχαν στην 5η Νεανική Επίθεση Ειρήνης, στην Επανωμή. Εκεί, στο στρατόπεδο Νταλίπη,οι πολεμοκάπηλοι του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν την εγκατάσταση της πολυεθνικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης.

Μια μαχητική διαδήλωση καταλήγει έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο.

Σούδα

5-6 Ιούλη 1997.Η 6η Νεανική Επίθεση Ειρήνης γίνεται στη Σούδα, στο σύμβολο της επικυριαρχίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Το "νεανικό στρατηγείο" στήνεται στην παραλία των Αγίων Αποστόλων.Και οι δύο μέρες που βρέθηκαν στα Χανιά οι χιλιάδες νέοι και νέες ένιωσαν πραγματικά νικητές, όταν μπροστά τα μάτια τους είδαν την πύλη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα να πέφτει μπροστά στην αποφασιστικότητά τους για να μην περάσουν τα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων". Και ήταν αυτοί οι νικητές, γιατί το μήνυμα είχε ήδη σταλθεί στα "γεράκια" του πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ