Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Καλοί" και "κακοί" πελάτες τραπεζών λόγω ευρώ

Πελάτες πολλαπλών ταχυτήτων πρόκειται να δημιουργήσει η ενιαία αγορά του ευρώ, ενώ διαφοροποιήσεις λόγω ανταγωνισμού θα υπάρξουν και στις ίδιες τις τράπεζες. Η λειτουργία επίσης του ευρώ, κάθε άλλο παρά εγγυάται εξίσωση του κόστους τραπεζικού δανεισμού, καθώς οι "καλοί πελάτες" θα συνεχίσουν να δανείζονται με χαμηλό επιτόκιο και οι "λιγότερο καλοί" με επιτόκιο προσαυξημένο κατά το βαθμό επίσφαλειας...

Τις θέσεις αυτές, οι οποίες σκιαγραφούν τον άγριο ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων στην ενιαία αγορά του ευρώ, ανέπτυξε ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, σε ομιλία του σε ημερίδα με θέμα "επιχειρήσεις και ευρώ" που διοργάνωσαν χτες το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ) και η EFG Eurobank (όμιλος Λάτση).

Αποτελεί μία πρώτη ομολογία ότι η Ευρώπη του κοινού νομίσματος δε θα είναι ο χώρος της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, που υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά πεδίο έντασης και άγριου ανταγωνισμού των επιχειρήσεων και των τραπεζών, στα πλαίσια της κατάκτησης του νέου ζωτικού χώρου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, στη ζώνη του ευρώ θα υπάρξει κοινή διατραπεζική αγορά, γεγονός που θα οδηγήσει τις τράπεζες να δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Αγορά με το ίδιο επιτόκιο.

Οπως όμως ανέφερε στη συνέχεια, η ενιαία αγορά θα ενισχύσει τους κινδύνους χρεοκοπίας τραπεζών λόγω αυξημένου ανταγωνισμού, κάτι που δεν ισχύει σήμερα στα πλαίσια των εθνικών αγορών, όπου ο κίνδυνος χρεοκοπίας τραπεζών (όσο μικρές και αν είναι) είναι σχεδόν αμελητέος. Ο δε εντεινόμενος τραπεζικός δανεισμός θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση των τραπεζών, γεγονός που δευτερογενώς θα οδηγήσει σε διαφοροποίηση του κόστους δανεισμού. Θα υπάρχουν δηλαδή διαφοροποιημένα επιτόκια, καθώς οι ισχυρές τράπεζες θα αναζητούν πελάτες "υψηλών προδιαγραφών", ενώ οι λιγότερο ισχυρές θα αναζητούν "επισφαλείς πελάτες", τους οποίους θα δανείζουν με αυξημένο επιτόκιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ