Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Φορολογικές ελαφρύνσεις για τους επιχειρηματίες από το 2001

Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις από το 2001 υποσχέθηκε χτες στους επιχειρηματίες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,με πρόσχημα, αυτή τη φορά, να τους προσελκύσει ως... επενδυτές. Αυτό προέκυψε στη χτεσινή συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε το προεδρείο του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) στη διάρκεια της οποίας απηύθυνε χαιρετισμό ο Γ. Παπαντωνίου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός, αφού λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει ως παράδειγμα μεγάλων ρυθμών ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων την Ιρλανδία (σ.σ. την Ιρλανδία της ανεργίας και των μισθών πείνας) κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση προτίθεται να δεσμευτεί στους επιχειρηματίες για σταθερό φορολογικό καθεστώς τα επόμενα χρόνια, κατά το ιρλανδικό παράδειγμα. Απαντώντας στην ερώτηση, ανέφερε ότι είναι νωρίς ακόμη, επειδή η Ελλάδα δεν έχει πετύχει ακόμη την "προσδοκώμενη δημοσιονομική εξυγίανση", υποσχόμενες ωστόσο τέτοιες δεσμεύσεις μετά το 2000 - 2001 "όταν θα έχει μειωθεί το έλλειμμα και το Δημόσιο Χρέος".

Εξάλλου, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, διατυπώθηκε η ομολογία ότι η Ελλάδα αποτελεί επενδυτικό "παράδεισο" από την άποψη των κινήτρων που παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία με τη μορφή επιδοτήσεων και φορολογικών απαλλαγών στους κάθε είδους επιχειρηματίες - υποτιθέμενους επενδυτές. Συγκεκριμένα, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Ηλ. Πλασκοβίτης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα κίνητρα για επενδύσεις που παρέχονται στην Ελλάδα είτε με τη μορφή φορολογικών κινήτρων είτε με τη μορφή επιχορηγήσεων είναι από τα υψηλότερα, αν όχι τα υψηλότερα, στην Ευρώπη.

Λόγος γίνεται για το ισχύον στη χώρα μας καθεστώς "επενδυτικών" κινήτρων, με τη μορφή επιχορηγήσεων ή φοροαπαλλαγών που προβλέπουν οι εκάστοτε αναπτυξιακοί ή φορολογικοί νόμοι, με πρόσχημα την προσέλκυση επενδύσεων από εγχώριες ή πολυεθνικές επιχειρήσεις. Ενα καθεστώς που, όπως έχει αποδειχτεί, αξιοποιούν στο έπακρο οι κάθε είδους επιχειρηματίες χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούν ποτέ ή να ολοκληρώνουν τις πολυπόθητες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επενδύσεις.

Ας σημειωθεί, βέβαια, ότι ο Ηλ. Πλασκοβίτης αναφέρθηκε στο υπάρχον καθεστώς κινήτρων, μεταφέροντας ουσιαστικά τις απόψεις των επιχειρηματιών, οι οποίοι πλέον δεν επικεντρώνουν τις αξιώσεις τους στην περαιτέρω ενίσχυση του καθεστώτος κινήτρων (αρκούν τα ήδη υπάρχοντα), αλλά σε άλλους επίσημους κρίσιμους για τη θέση των εργαζομένων τομείς, όπως είναι η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ