Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απαράδεκτοι

Σε αποκλεισμό του "Ριζοσπάστη" προχώρησε για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι "αρμόδιοι" έκριναν ότι δεν είναι αναγκαία η συμμετοχή δημοσιογράφου της εφημερίδας στην αποστολή εκπροσώπων του Τύπου που θα συνοδέψουν τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη την ερχόμενη Δευτέρα στην Πορτογαλία, όπου πραγματοποιούνται φέτος οι εκδηλώσεις ΕΧΡΟ '98. Για την ακρίβεια της ενημέρωσης αναφέρουμε ότι τον πρωθυπουργό θα συνοδέψουν στο ταξίδι συντάκτες του οικονομικού Τύπου, λόγω της ιδιαιτερότητας των εκδηλώσεων (η ΕΧΡΟ είναι κάτι αντίστοιχο με τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης) υπεύθυνο για την οργάνωση της αποστολής είναι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

***

Μόνο που για μία ακόμη φορά ο αρμόδιος δημοσιογράφος, σύμβουλος του υπουργού ΕΘνικής Οικονομίας - σε συνεννόηση με τον πολιτικό προϊστάμενό του Γ. Παπαντωνίου - έκανε τις επιλογές του στη... ζούλα. Και το λέμε αυτό επειδή αρκετοί δημοσιογράφοι πληροφορήθηκαν... από άλλους συναδέλφους ότι γίνεται ταξίδι στην Πορτογαλία. Μικρή σημασία έχει στην προκειμένη περίπτωση αν για την επιλογή των δημοσιογράφων που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό πρυτάνευσε η λογική της παρέας η άλλα κριτήρια. Το μείζον θέμα που αναδεικνύεται από τις μεθοδεύσεις αυτές, είναι ότι για μία ακόμη φορά αποκλείστηκαν εφημερίδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενημέρωση των αναγνωστών τους.

***

Μήπως μπορούν να μας απαντήσουν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης της αποστολής, πώς μία εφημερίδα που δε θα συμμετάσχει με εκπρόσωπό της στο ταξίδι, θα μπορέσει να καλύψει δημοσιογραφικά δηλώσεις του πρωθυπουργού για την οικονομία ή άλλα σημαντικά θέματα; Σημειώνουμε επίσης - και με αφορμή παρεμφερή γεγονότα στο παρελθόν - ότι ο αποκλεισμός του "Ρ" γίνεται με κριτήρια πολιτικά. Νομίζουν ότι με τον τρόπο αυτό τιμωρούν τη συνεπή στάση της εφημερίδας και τον καταγγελτικό της ρόλο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και των προγραμμάτων λιτότητας που εφαρμόζει η πιστή στους πραιτοριανούς των Βρυξελλών κυβέρνηση Σημίτη; Εχουν την εντύπωση ορισμένοι ότι με τον ιδιόμορφο αντικομμουνισμό που ακολουθούν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν με μεγαλύτερη ευκολία τις αντιλαϊκές τους επιλογές; Μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν αν κάνουν, θα διαπιστώσουν ότι τέτοιες επιλογές οδηγούν σε αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

***

Οπως και να έχει όμως το πράγμα, τέτοιες πρακτικές αποδεικνύουν και τα όρια αντοχής της "δημοκρατίας των εκσυγχρονιστών". Μία "δημοκρατία" όπου το φαιό, μαύρο χρώμα γίνεται όλο και πιο έντονο.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχείρηση ελέγχου από κυβέρνηση (2008-01-10 00:00:00.0)
Μήπως διαφωνεί; (2003-01-21 00:00:00.0)
Συνολική η κυβερνητική ευθύνη για τη δίωξη του «Ρ» (2000-01-20 00:00:00.0)
Στερνό "αντίο" στον Νίκο Ηλιάδη - Ηλιούδη (1999-02-06 00:00:00.0)
Ματαίωση της επίσκεψης Γιέλτσιν για λόγους υγείας (1998-10-27 00:00:00.0)
Στερνό αντίο στον μαχητή της δημοσιογραφίας (1996-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ