Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Απειλές για την τακτοποίηση "αλληλόχρεων"

Υπό την απειλή να καλύψουν τις οποιεσδήποτε συσσωρευμένες μέχρι 31-12-96 οφειλές τους από κονδύλια του προϋπολογισμού που προορίζονται για άλλες ανάγκες, βρίσκονται όσοι φορείς του δημοσίου διατηρούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν ενημερώσουν αναλυτικά γι' αυτές την αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μέχρι το τέλος του μήνα.

Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο του ΓΛΚ με θέμα "Τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ φορέων του δημοσίου", που στάλθηκε σε όλους τους υπόχρεους φορείς του δημοσίου από τις 15 Ιούνη 1998. Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται παλαιότερο έγγραφο του ΓΛΚ, με το οποίο κλήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να ενημερώσουν για τα εξής:

  • Αν οι ληξιπρόθεσμες, μέχρι 31-12-1996, οφειλές και απαιτήσεις τους προς τις ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του δημοσίου (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΙΚΑ, ΟΑ, Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ.) έχουν τακτοποιηθεί εντός του 1997 και αν όχι τι μέρος έχει τακτοποιηθεί.
  • Να ενημερώσουν για τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις και απαιτήσεις τους που δημιουργήθηκαν εντός του οικονομικού έτους 1997 προς ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του δημοσίου, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο προτίθενται ή έχουν ήδη προγραμματίσει να τακτοποιήσουν τις εν λόγω υποχρεώσεις τους.

Επειδή πολλοί φορείς δεν ανταποκρίθηκαν στα παραπάνω, το ΓΛΚ τους καλεί τώρα να αποστείλουν τις σχετικές πληροφορίες το αργότερο μέχρι 30 Ιούνη.Οπως μάλιστα τονίζεται στην εγκύκλιο, αν ως την παραπάνω ημερομηνία δεν έχει περιέλθει απάντηση του φορέα στην υπηρεσία, οι οποιεσδήποτε συσσωρευμένες μέχρι 31-12-96 οφειλές του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν υποχρεωτικά από πιστώσεις του προϋπολογισμού του!

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων και οφειλών μεταξύ φορέων του ελληνικού δημοσίου προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Πριν λίγους μήνες είχε γίνει γνωστό ότι ένα μικρό μέρος μόνο των χρεαπαιτήσεων αυτών είχαν ήδη τακτοποιηθεί (γύρω στα 60 δισ. δρχ.), όταν οι περιπτώσεις που εκκρεμούσαν στο τέλος του 1997 υπολογίζονταν γύρω στα 450 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ