Κυριακή 5 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καύση - φραγμός στην ανακύκλωση

Το δρόμο για την καύση σημαντικής ποσότητας συσκευασιών και άλλων προϊόντων, όπως λάστιχα, καταλύτες οχημάτων, μπαταρίες, συσσωρευτές, ηλεκτρικά είδη, ηλεκτρονικές συσκευές, υλικά τηλεπικοινωνιών, είδη επίπλωσης, εφημερίδες και περιοδικά, είδη χάρτινης γραφικής ύλης, ανοίγει το νομοσχέδιο για την... ανακύκλωση!

Η μέθοδος της καύσης (ανάκτηση ενέργειας) αναφέρεται μεν σαν εναλλακτική λύση στις γενικές αρχές για τη διαχείριση των συσκευασιών, ωστόσο μια πιο προσεκτική μελέτη του νομοσχεδίου δίνει πλήρη εικόναγια το τι πρόκειται τελικά να γίνει.

Στο άρθρο 10, λοιπόν, ξεκαθαρίζει η κατάσταση σε ό,τι αφορά στην καύση, αφού εκεί τίθενται οι ποσοστικοί στόχοι για την ανακύκλωση των συσκευασιών και των άλλων προϊόντων μέχρι το 2000. Προβλέπει λοιπόν το νομοσχέδιο: "Ως προς την αξιοποίηση των απορριμμάτων συσκευασίας (ανακύκλωση - ανάκτηση ενέργειας)

α) Μέχρι 1.1.2000 πρέπει να αξιοποιείται το 50% τουλάχιστον και το 65% το πολύ του βάρους των απορριμμάτων συσκευασίας.

β) Στο πλαίσιο του παραπάνω γενικού ποσοστικού στόχου και μέσα στην ίδια ως άνω προθεσμία πρέπει να ανακυκλώνεται το 25% τουλάχιστον και το 45% το πολύ και οπωσδήποτε το 15% κατά βάρος κάθε υλικού συσκευασίας, που περιέχεται στα απορρίμματα συσκευασίας".

Δηλαδή, το 50-65% των απορριμμάτων συσκευασίας θα πρέπει κατ' αρχήν να αξιοποιείται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Το ποσοστό όμως που θα ανακυκλώνεται περιορίζεται σε ποσοστό 25-45%.Αφού, λοιπόν, το 45% το πολύ (απ' το 65% του συνολικά αξιοποιούμενου) θα ανακυκλώνεται, περισσεύει ένα ποσοστό της τάξης του 20% το λιγότερο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αρχές που βάζει το ίδιο το νομοσχέδιο, το ποσοστό αυτό (20%) των απορριμμάτων συσκευασίας και των άλλων προϊόντων θα οδηγείται υποχρεωτικά σε καύση!

Κι αυτό γιατί στο άρθρο 4, όπου αναφέρονται οι γενικές αρχές της εναλλακτικής διαχείρισης των συσκευασιών και άλλων προϊόντων σημειώνεται: "Η εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων βασίζεται:

  • Στην αρχή της πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων από τη διαχείριση των συσκευασιών - άλλων προϊόντων με τη μείωση του συνολικού όγκου τους και των επικίνδυνων συστατικών τους, και περαιτέρω.
  • Στην αρχή τής κατά προτεραιότητας επαναχρησιμοποίησης των συσκευασιών και της ανάκτησης υλικών και της ανακύκλωσης των αποβλήτων αυτών.
  • Στην ανάκτηση ενέργειας, για τη μείωση της τελικής διάθεσης των αποβλήτων αυτών".

Συμπεριλαμβάνεται έτσι, έστω και σαν εναλλακτική λύση, η μέθοδος της καύσης των απορριμμάτων και κατά συνέπεια το 20% των απορριμμάτων συσκευασίας και άλλων προϊόντων - που όπως είδαμε δε θα ανακυκλώνεται - θα καίγεται! Και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη ότι η καύση δεν είναι μέσα στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ