Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Στο "φουλ" η εντατικοποίηση
  • Δουλεύουν 18 ώρες το 24ωρο!
  • Εκτάκτως σε Γενική Συνέλευση σήμερα για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων

Στο "πόδι" βρίσκονται οι εκατοντάδες ναυτεργάτες που υπηρετούν στα πλοία της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας,για να υπερασπίσουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας και να αντιμετωπίσουν την υπερεντατικοποίηση που τους έχουν επιβάλει οι πλοιοκτήτες. Σήμερα στις 10 το πρωί το Σωματείο Μηχανικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων "Ο Αγιος Σπυρίδων" καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οι ναυτεργάτες που υπηρετούν στα πλοία αυτής της γραμμής έχουν προειδοποιήσει εδώ και ένα μήνα το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,ότι υπάρχει κίνδυνος ναυτικού ατυχήματος, καθώς δουλεύουν εξαντλητικά επί 18 ώρες το 24ωρο!Ταυτόχρονα, παρά την εξαντλητική εργασία, δεν τους καταβάλλονται οι υπερωρίες, όπως προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση, ενώ οι αποδοχές τους για τα νυχτερινά δρομολόγια παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Προχτές Δευτέρα έγινε σύσκεψη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας ύστερα από πρόσκληση του κεντρικού λιμενάρχη προς το Σωματείο "Ο Αγιος Σπυρίδων". Ομως, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο, "διαπιστώσαμε ότι στο Κεντρικό Λιμεναρχείο κληθήκαμε να συζητήσουμε όχι για το πρόβλημα, αλλά για το αν έχει το Σωματείο μας δικαίωμα να προστατεύει τα συμφέροντα των μελών του"! Η απάντηση δε των συνδικαλιστών προς την προκλητική στάση του λιμενάρχη ήταν να αποχωρήσουν από τη σύσκεψη.

Η ΠΕΜΕΝ,με επιστολή της προς το Σωματείο, σημειώνει ότι συμπαραστέκεται στις προσπάθειες της διοίκησης για την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία είναι κοινά και απαιτούν συντονισμένη, οργανωμένη δράση. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει, έχει και η ίδια ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Στ. Σουμάκη.Παράλληλα, καταγγέλλει τη στάση του λιμενάρχη ως "υποτιμητική" για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο μεταξύ, σήμερα στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει και η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,ύστερα από αίτημα που πρόβαλαν η ΠΕΜΕΝ και η Ναυτεργατική Ενωση "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",με κύριο θέμα τη συμμετοχή των ναυτεργατών στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 23 του μήνα.

Στην κοινή επιστολή τους τα δύο ναυτεργατικά σωματεία σημειώνουν ότι το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα επιβάλλεται να συμμετάσχει στην απεργία, διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, την υπεράσπιση των εργασιακών κατακτήσεων και των συνδικαλιστικών δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την κατάργηση των φορομπηχτικών μέτρων σε βάρος των ναυτεργατών, την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς των ναυτεργατών με την ταυτόχρονη ανάκληση των αντιναυτεργατικών μέτρων του ΥΕΝ, την ανάκληση της άρσης του καμποτάζ και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ