Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ
Τα πρώτα πυρά από τους αυτοαπασχολούμενους

Φτιάχνουν ένα νέο Ταμείο με "ξύλινα πόδια", προειδοποιούν συνδικαλιστές και θέτουν τους όρους μιας υγιούς ενοποίησης

Μια νέα αντιασφαλιστική επιδρομή προοιωνίζεται το προσχέδιο διατάξεων για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ,που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα και στους εμπλεκόμενους φορείς ο υπουργός Εργασίας, και το οποίο αποτελεί τμήμα του "μίνι" ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Αύγουστο. Προσχέδιο, που ήδη προκαλεί την αντίδραση ασφαλισμένων και συνταξιούχων στους χώρους των αυτοαπασχολούμενων.

Ενα απ' τα κύρια χαρακτηριστικά του προσχεδίου είναι το χτύπημα του θεσμού των κατώτερων συντάξεων. Με το νομοσχέδιο επιλέγεται ως κατώτερη σύνταξη και των τριών Ταμείων αυτή του ΤΕΒΕ, κάτι που μεταφράζεται σε δραστική μείωση των συντάξεων των εμπόρων (ΤΑΕ), ενώ για τους συνταξιούχους του ΤΣΑ, που υπολείπονται των συντάξεων του ΤΕΒΕ, η αναπροσαρμογή θα γίνει σταδιακά σε τέσσερα χρόνια.

Στο προσχέδιο δεν καθορίζονται ποιοι θα είναι οι πόροι του νέου Ταμείου, αλλά αναφέρεται γενικά αυτά που ισχύουν σήμερα, οδηγώντας - παρά τις εξαγγελίες περί "εκσυγχρονισμού" και αναβάθμισης της λειτουργίας των Ταμείων - σε διαιώνιση των υπαρκτών προβλημάτων. Ουσιαστικά, στόχος είναι η κάλυψη των ελλειμμάτων εκ των έσω, από τα βιώσιμα Ταμεία, χωρίς να δοθεί δραχμή απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Φτιάχνεται - όπως καταγγέλλουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι - ένα Ταμείο με "ξύλινα πόδια", που στα επόμενα χρόνια θα κινδυνεύει με κατάρρευση.

Τα πάντα παραπέμπονται να ρυθμιστούν από έναν κυκεώνα Προεδρικών Διαταγμάτων και τα μόνα που ρυθμίζονται σαφώς είναι η διαιώνιση του αντιασφαλιστικού νόμου 2084/92 για τους νεοασφαλισμένους (ουσιαστικά, τίθενται εκτός κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος) και το ότι πλέον οι αυξήσεις στις συντάξεις και τις παροχές θα αποφασίζονται απ' τον υπουργό Εργασίας και μέσα στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής!

Ο Δ. Κούστας,οργ. γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΣΑ, εμφανίστηκε επιφυλακτικός "για τη λεγόμενη αύξηση στην κατώτερη σύνταξη των αυτοκινητιστών, καθώς αυτή θα είναι σταδιακή για τέσσερα χρόνια. Για την πλειοψηφία των συνταξιούχων αυτοαπασχολούμενων, σημειώνει, θα υπάρξει συμπίεση των κατώτερων συντάξεων. Πιστεύουμε ότι αυτό λειτουργεί σαν "δόλωμα" για αποδοχή του προσχεδίου, με το οποίο στήνεται ένα Ταμείο χωρίς να εξασφαλιστούν οι πόροι του και με καμιά αναφορά για κρατική επιδότηση". "Η φιλοσοφία του προσχεδίου είναι να μεταφέρει τα βάρη της κυβέρνησης στις πλάτες των ασφαλισμένων", επισημαίνει ο Χ. Χαλβατζόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, και συμπληρώνει: "Η ενοποίηση ή μη, δεν είναι για μας πανάκεια. Για να υπάρξει απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις: Κάλυψη των ελλειμμάτων του ΤΣΑ απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και εξυγίανσή του, ώστε να σταματήσει η ελλειμματική διαδικασία. Κάλυψη των εξόδων όλων των Ταμείων κατά το 1/3 απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Αναβάθμιση παροχών και συντάξεων. Αιρετή διοίκηση, εκλεγμένη με απλή αναλογική και σώμα ελέγχου από εκλέκτορες ασφαλισμένους κ.ά. Απορρίπτουμε όπως είναι αυτό το νομοσχέδιο, γιατί μετά από μερικά χρόνια δε θα υπάρχει Ταμείο, θα έχει κλείσει".

Ντ. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ημίμετρα και συγχύσεις για τον ΟΑΕΕ (2009-10-16 00:00:00.0)
Ακούραστοι στο δρόμο του αγώνα (2005-03-09 00:00:00.0)
Χαριστική βολή στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (2001-11-07 00:00:00.0)
Σφίγγει η θηλιά της κυβέρνησης (2001-09-30 00:00:00.0)
Συρραφή, αντί ενοποίησης (1998-11-22 00:00:00.0)
Επιδιώκουν αναδιανομή της φτώχειας (1998-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ