Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ 1 - 1 (4 - 2)
Το μυστικό του Ζαγκάλο

Η ψυχολογική προετοιμασία των παικτών του πριν από τα πέναλτι. Καθολική αναγνώριση για νικητές και ηττημένους

Η Βραζιλία ήταν αυτή που την κατάλληλη στιγμή... έβγαλε άσο (Ταφαρέλ) και πήρε από την Ολλανδία την πρόκριση για τον τελικό στα σημεία (πέναλτι). Με τα γκολ των Ρονάλντο (46'), Κλάιφερτ (87') και τις εκατέρωθεν χαμένες ευκαιρίες τα 120' ολοκληρώθηκαν χωρίς νικητή. Ετσι η λύση δόθηκε από την άσπρη βούλα. Ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας απέκρουσε τα πέναλτι των Κοκού, Ρόναλντ Ντε Μπουρ και με σκορ 4 - 2 οι παγκόσμιοι πρωταθλητές διατήρησαν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον τίτλο τους.

Ο Αλί Μοχάμεντ "κιτρίνισε" τους Ζε Κάρλος, Σέζαρ Σαμπάιο Ραϊζίνγκερ, Ντάβιντς, Βαν Χόιντονγκ, Ζίντορφ.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ταφαρέλ, Ζε Κάρλος, Αλνταϊρ, Ζούνιορ Μπαϊάνο, Ρομπέρτο Κάρλος, Σέζαρ Σαμπάιο, Ντούνγκα, Λεονάρντο (85' Εμερσον), Ριβάλντο, Ρονάλντο, Μπεμπέτο (70' Ντένιλσον).

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Βαν ντερ Σαρ, Ραϊζίνγκερ (56' Βίντερ), Σταμ, Φρανκ Ντε Μπουρ, Κοκού, Ρόναλντ ντε Μπουρ, Γιονκ (111' Ζίντορφ), Ντάβιντς, Ζέντεν (75' Βαν Χόιντονγκ), Μπέργκαμπ, Κλάιφερτ.

Ζαγκάλο: "Πολύ δύσκολοι οι Ολλανδοί"

Και όσο και αν η δόξα αγκαλιάζει το νικητή, οι "οράνιε" ανάγκασαν άπαντες να τους αποδώσουν τα δέοντα. Οχι μόνο γιατί κάλλιστα θα μπορούσαν να 'ναι στον τελικό, αλλά γιατί με την πορεία και τις εμφανίσεις κέρδισαν το σεβασμό φιλάθλων και αντιπάλων. Επίσης άφησαν βάσιμες υποσχέσεις για την πορεία τους στο EURO 2000 που συνδιοργανώνουν με το Βέλγιο.

Ο Μάριο Ζαγκάλο αφού εκτόνωσε τα συναισθήματά του με δάκρυα, δήλωσε: "Ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμα. Μας μένει ένα ακόμα βήμα, για να πετύχουμε τον αρχικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του τροπαίου. Η Ολλανδία ήταν πολύ πιο δύσκολος αντίπαλος από τη Δανία. Ο αγώνας ήταν πραγματικά πολύ δύσκολος. Ομως, οι παίκτες μου εφάρμοσαν πολύ καλά την τακτική που είχαμε προσχεδιάσει, ενώ έδειξαν ότι διαθέτουν και άριστη φυσική κατάσταση".

Στη συνέχεια εξήγησε ποιο "μυστικό" έστειλε τη Βραζιλία στον τελικό. "Πήγα σε κάθε παίκτη που επέλεξα για τα πέναλτι. Μίλησα στον καθένα τους για λίγο και τους είπα πως δεν υπάρχει περίπτωση να αστοχήσουν, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε την πρόκριση. Ξέρω πως τα πέναλτι είναι και θέμα τύχης, αλλά κατάφερα να τους ενισχύσω την αυτοπεποίθηση". Οσο για την επιλογή του Εμερσον, που ξάφνιασε πολλούς, ανέφερε: "Το να ξέρεις να διαλέγεις τους παίκτες είναι επίσης πολύ σημαντικό για τη διαδικασία των πέναλτι. Πολλοί πρέπει να παραξενεύτηκαν που επέλεξα και τον Εμερσον, αλλά ήμουν σίγουρος πως θα ευστοχούσε. Τον παρακολουθούσα στις προπονήσεις και ήξερα πως όταν χρειαστεί θα φανεί ψύχραιμος".

Η "εκδίκηση" του Ταφαρέλ

Η πρόκριση όμως ήταν και η προσωπική... εκδίκηση του Ταφαρέλ. Ο 32χρονος τερματοφύλακας είχε αμφισβητηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το 1995 όταν ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ξαναπαίξει με την Εθνική ομάδα. Το 1997 πείστηκε να επιστρέψει στην Εθνική ομάδα, αλλά τα σχόλια για την αγωνιστική του κατάσταση δε σταμάτησαν. Ούτε τότε απάντησε με λόγια, ούτε προχθές. "Ευχαριστώ το Θεό για τη χαρά που μου έδωσε. Δε θέλω να πω τίποτα άλλο. Είμαι ευτυχισμένος γιατί βοήθησα την ομάδα μου να προκριθεί στον τελικό και δε θέλω να πω τίποτα σε αυτούς που με πίκραναν τα τελευταία χρόνια. Δε θέλω να απαντήσω, δεν είναι το στιλ μου".

Χίντινκ: "Τα δώσαμε όλα"

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός τεχνικός Γκους Χίντινκ συνεχάρη τη Βραζιλία και πρόσθεσε: "Δεν μπορέσαμε ν' αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάστηκαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Παρ' όλα αυτά, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την παρουσία των παικτών μου, οι οποίοι τα έδωσαν όλα και έπαιξαν έναν πολύ καλό ημιτελικό. Αναμφισβήτητα είχαμε κάποια προβλήματα απουσιών, όμως δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες. Πιστεύω ότι θα ήταν φτηνό να αρχίσω να λέω ότι δεν έπαιζε ο Μπογκάρντ, ο Οβερμαρς, ενώ ο Νούμαν ήταν τιμωρημένος". Ενας από τους μοιραίους, ο Ρ. Ντε Μπουρ ανέφερε: "Το όνειρο τελείωσε και είναι κρίμα. Τα συναισθήματά μου είναι απαίσια και αυτό μόνο μπορώ να σας πω. Δεν παίξαμε τόσο καλά όσο με την Αργεντινή, αλλά δώσαμε και πάλι ό,τι μπορούσαμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ