Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΑΛΛΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ 2 - 1
Ευχαριστημένοι Γάλλοι και ΦΙΦΑ...

Τ' όνειρο των ενδιαφερομένων έγινε πραγματικότητα. Η Γαλλία κέρδισε την Κροατία με 2 - 1 και θα διεκδικήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της το βαρύτιμο τρόπαιο. Η συνάντηση στον τελικό των "τρικολόρ" με τη Βραζιλία, εκτός από επιθυμία των Γάλλων ήταν και πόθος των ανθρώπων της ΦΙΦΑ. Μεταξύ σοβαρού και αστείου το έλεγαν από τότε που καταρτίστηκαν οι όμιλοι. Βλέπεται τα οφέλη είναι πολλά...

Μετά από ένα μέτριο παιχνίδι λοιπόν, οι οικοδεσπότες κέρδισαν την έκπληξη της διοργάνωσης Κροατία, προκρίθηκαν στον τελικό και "έσπασαν" ένα σερί που κράταγε 20 ολόκληρα χρόνια. Τελευταία φορά που διοργανώτρια έδωσε "παρών" σε τελικό ήταν στην Αργεντινή το 1978. Το θέαμα ήταν κατώτερο του αναμενομένου και αυτό που έγειρε την πλάστιγγα ήταν η θέληση.

Οι Κροάτες έδειχναν ευχαριστημένοι μ' όσα είχαν καταφέρει και τους έλειπε η αυτοσυγκέντρωση και το πάθος προηγουμένων ημερών. Ετσι παρότι προηγήθηκαν με το Σούκερ (46'), στο αμέσως επόμενο λεπτό από παιδαριώδες αμυντικό λάθος ο Τιράμ ισοφάρισε. Το ίδιο έκανε και στο 70' στηριζόμενος στο πείσμα και την τύχη του. Ο... κορεσμός των "σκακιέρηδων" φάνηκε με την απόδοσή τους ύστερα από τη σωστή αποβολή του Μπλαν (75').

Τον αγώνα διηύθυνε ο Ισπανός Χοσέ Μαρία Γκαρσία Αράντα, ο οποίος εκτός από την κόκκινη κάρτα στον Μπλαν "κιτρίνισε" τους Ασάνοβιτς, Στάνιτς και Σίμιτς.

ΓΑΛΛΙΑ: Μπαρτέζ, Τιράμ, Μπλαν, Ντεσαγί, Λιζαραζού, Ντεσάμπ, Πετί, Καρεμπέ (31' Ανρί), Ντζοργκαέφ (76' Λεμπέφ), Ζιντάν, Γκιβάρς (69' Τρεζεκέ). ΚΡΟΑΤΙΑ: Λάντιτς, Στίματς, Μπίλιτς, Σίμιτς, Γιάρνι, Σόλντο, Ασάνοβιτς, Μπόμπαν (65' Μάριτς), Στάνιτς (90' Προσινέτσκι), Σούκερ, Βλάοβιτς.

Ζακέ: "Θα μας λείψει ο Μπλαν"

Ο Εμέ Ζακέ, που ταλανίστηκε από σκληρή κριτική, πλέοντας σε... πελάγη ευτυχίας δήλωσε: "Δύο ήταν οι λόγοι που καταφέραμε να παίξουμε ένα μεγάλο παιχνίδι. Από τη μία ήταν η προσπάθεια των παικτών και από την άλλη η αυτοσυγκέντρωση. Ηταν η καλύτερη ανταμοιβή για τη σκληρή μας δουλιά. Δεν ξέρω τι έγινε στη φάση του 74', όταν αποβλήθηκε ο Μπλαν. Ξέρω όμως ότι χωρίς αυτόν τον παίκτη τα πράγματα θα είναι δύσκολα στον τελικό με τη Βραζιλία".

Ο συνάδελφός του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς είπε: "Πρέπει να πω ότι η Γαλλία άξιζε τη νίκη, όμως αν είχαμε προσέξει περισσότερο θα μπορούσαμε να φτάσουμε στον τελικό. Οι Γάλλοι αντέδρασαν αμέσως μετά το δικό μας γκολ. Η ισοφάριση τούς έδωσε δύναμη, τη στιγμή που η δική μας ομάδα δεν άντεξε. Η Γαλλία είναι μια μεγάλη ομάδα και της εύχομαι καλή τύχη. Είμαι πολύ υπερήφανος για την ομάδα μου".

Ως μία από τις μεγαλύτερες στιγμές του γαλλικού αθλητισμού, χαρακτήρισε τη νίκη της Γαλλίας επί της Κροατίας και την πρόκριση των "τρικολόρ" στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ: "Θα ήθελα να εξάρω την αγωνιστική παρουσία του Λιλιάν Τιράμ ο οποίος ήταν καταπληκτικός, όπως άλλωστε και ολόκληρη η ομάδα. Εκ μέρους ολόκληρης της Γαλλίας θα ήθελα να πω μπράβο σε όλα τα παιδία". Στο ίδιο... μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν: "Οι πόρτες για την κατάκτηση του τροπαίου είναι πλέον ορθάνοιχτες. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι είμαστε βέβαιοι για τη νίκη επί της Βραζιλίας. Είναι κρίμα που αποβλήθηκε ο Μπλαν. Ο Εμέ Ζακέ έδωσε όλη του τη μαεστρία στη Γαλλία που είναι μια καταπληκτική ομάδα. Εχω τη φανέλα του Καρεμπέ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ