Κυριακή 26 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΟΤ
Ανέθεσαν και την υπόθεση ξεπουλήματος σε... ιδιώτες!

Μετά το νόμο - "μπουλντόζα" για την περιουσία του EOT (που ψήφισε η ΝΔ το καλοκαίρι του 1993 και έδινε τη δυνατότητα εκχώρησης μονάδων του ΕΟΤ σε ιδιώτες μέχρι 99 χρόνια), η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί τώρα την ιδιωτικοποίηση της ίδιας της διαδικασίας του ξεπουλήματος

Ακόμα και την υπόθεση του ξεπουλήματος της, ανυπολόγιστης αξίας, δημόσιας περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) αναθέτει η κυβέρνηση σε ιδιώτες, με ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας, που θα αναλάβει να υλοποιήσει τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί "αξιοποίησης μέσω ιδιωτικοποίησης". Σύμφωνα με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, που κατατέθηκε πρόσφατα και ήδη άρχισε να συζητείται στη Βουλή, στην εταιρία αυτή περιέρχεται ολόκληρη η περιουσία του Οργανισμού. Από εκτάσεις μοναδικού φυσικού κάλλους μέχρι την τελευταία μονάδα, εκτός - κυριολεκτικά - από τις... καρέκλες των υπαλλήλων που θα απομείνουν στον ΕΟΤ και τις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος της Πάρνηθας, η "ρύθμιση" των οποίων θα γίνει με ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση αργότερα.

Εργο της ΑΕ είναι η "διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας και των επιχειρηματικών μονάδων του ΕΟΤ", και όπως είχε διευκρινίσει η υπουργός Ανάπτυξης ένα χρόνο πριν, όταν παρουσίαζε το υπό κατάρτιση τότε σχέδιο νόμου, "όταν λέμε αξιοποίηση εννοούμε ιδίως μέσω πώλησης"! Ιδιώτες, λοιπόν, θα αναλάβουν το ξεπούλημα σε... ιδιώτες, έτσι ώστε να γίνουν όλα κατά τα σχέδια και τα συμφέροντά τους χωρίς το παραμικρό εμπόδιο.

Ετσι, μετά το νόμο - "μπουλντόζα" για την περιουσία του Οργανισμού, που ψήφισε η ΝΔ το καλοκαίρι του 1993 (με το οποίο προβλεπόταν η εκχώρηση μέχρι 99 χρόνια των μονάδων σε ιδιώτες και τότε το ΠΑΣΟΚ διερρήγνυε τα ιμάτιά του για το ξεπούλημα), σήμερα το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, προχωράει ένα βήμα πιο πέρα. Ιδιωτικοποιεί - με νόμο - και την ίδια τη διαδικασία του ξεπουλήματος.

Ειδικότερα, στην ΑΕ με την επωνυμία "Ανώνυμη Εταιρία Αξιοποίησης Περιουσίας ΕΟΤ", με διάρκεια τριάντα χρόνων, και με μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. δρχ. κατανεμημένο σε 40 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 5 εκατ. δρχ., δίνεται η απόλυτη ελευθερία "για την επίτευξη του σκοπού της να ασκεί οποιαδήποτε πράξη ή δραστηριότητα". "Ιδίως", μάλιστα, διευκρινίζεται στο σχέδιο νόμου, "με το να διαθέτει τα περιουσιακά στοιχεία και τις επιχειρηματικές μονάδες με πώληση ή ανταλλαγή αυτών και να αποκτά κινητά και ακίνητα, καθώς και επιχειρήσεις με αγορά, ανταλλαγή ή απαλλοτρίωση" ακόμα και στο όνομά της.

Επίσης, μεταξύ άλλων, με το "να εκμεταλλεύεται τα δικαιώματα της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, της τεχνογνωσίας και τα λοιπά δικαιώματα ή προϊόντα του ΕΟΤ". Ολα τα παραπάνω, βεβαίως, η εκμετάλλευση είτε από ιδιώτες της εταιρίας αυτής, είτε από εκείνους στους οποίους θα εκχωρηθεί το χρυσωρυχείο του ΕΟΤ, θα γίνουν... "χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας"!

Οι πόροι της εταιρίας αυτής θα είναι, εκτός από την αμοιβή για την καλή της δουλιά, "δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες προς την ίδια", τόκοι από την κατάθεση του μετοχικού της κεφαλαίου και των εσόδων της και τα ποσά που προβλέπονται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων, που προορίζονται για τις μονάδες και τα περιουσιακά στοιχεία του ΕΟΤ, τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση, την εκμίσθωση, τη διαχείριση και την εν γένει διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και επιχειρηματικών μονάδων του ΕΟΤ. Το δε ύψος της αμοιβής της εταιρίας καθορίζεται με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΤ είτε ως ποσοστό επί των εισπράξεων ή των κερδών ή εν γένει των εσόδων των επιχειρηματικών μονάδων, είτε κατ' αποκοπή για κάθε "υπηρεσία" που παρέχει.

Οσο για τις υπηρεσίες του ΕΟΤ, αυτές τίθενται στην υπηρεσία της ΑΕ, ενώ, μόλις υπογραφεί η εκχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της περιουσίας του ΕΟΤ από την εταιρία καταργούνται "αυτοδίκαια" η Γ Τεχνική Διεύθυνση, ΙΓ Περιουσίας και ΙΔ Εκμετάλλευσης.

Τέλος, για τους εργαζόμενους, που απασχολούνται στις υπό κατάργηση Διευθύνσεις, προβλέπεται ότι περνάνε στα χέρια της ΑΕ με σχέσεις εργασίας "ιδιωτικού δικαίου" και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΤ που έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια παραμένουν στον ΕΟΤ, εφόσον το ζητήσουν οι ίδιοι, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με τους υπαλλήλους που έχουν λιγότερο από τρία χρόνια υπηρεσίας.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ