Κυριακή 26 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1997
"Παιχνίδια" με μεταφορές κονδυλίων 152 δισ. δραχμών

Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι 152 δισ. δραχμές που επρόκειτο να διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς, τελικά μεταφέρθηκαν σε άλλους κωδικούς, με βάση τις μικροκομματικές ανάγκες του κυβερνώντος κόμματος

Κονδύλια συνολικού ύψους που ξεπερνά τα 152 δισ. δραχμές και προορίζονταν αρχικά για την υγεία, για νέα προγράμματα κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα και για έκτακτες ανάγκες, διατέθηκαν από την κυβέρνηση στη διάρκεια του 1997 για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων μέσω διορισμών και μετατάξεων προσωπικού. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτά καταγράφονται στο τελευταίο Δελτίο "Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Ειδικών Δημοσιονομικών Θεμάτων". Πρόκειται για το δελτίο αυτό, που εκδίδεται σε τακτά διαστήματα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο σκιαγραφεί συνολικά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 1997 και ειδικά το σκέλος των δαπανών.

Οι μεταφορές κονδυλίων που εντοπίσαμε ότι έγιναν και το 1997 - από τον ένα κωδικό σε άλλον - με κριτήριο κυρίως την εξυπηρέτηση των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων του κυβερνώντος κόμματος, περιλαμβάνονται στην κατηγορία δαπανών που φέρει τον τίτλο "Δαπάνες υπό κατανομή". Οι συγκεκριμένες πιστώσεις αφορούν πιστώσεις που προορίζονταν για την υγεία, για νέα προγράμματα, για υποχρεώσεις Παρελθόντων Οικονομικών Ετών και για έκτακτες δαπάνες που προκύπτουν συνήθως από φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες κλπ).

Το συγκεκριμένο κονδύλι ανερχόταν στον προϋπολογισμό του 1997 στο ποσό των 152,987 δισ. δραχμών. Από τις δαπάνες αυτές (σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 1997):

  • Ποσό 11 δισ. δρχ. προβλεπόταν να διατεθεί για την ενίσχυση των πιστώσεων των δαπανών υγείας.
  • Ποσό 31,987 δισ. δρχ. προβλεπόταν να διατεθεί για πιστώσεις σε νέα προγράμματα. Οι πιστώσεις αυτές προορίζονταν να καλύψουν νέες δραστηριότητες, οι σπουδαιότερες των οποίων αφορούσαν τα υπουργεία Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Πρόνοιας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης.

Πιο συγκεκριμένα οι δραστηριότητες του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας αναφέρονταν στην πιλοτική εφαρμογή προγράμματος λειτουργίας όλη την ημέρα των βρεφονηπιακών σταθμών, στην εφαρμογή νέων πολιτικών για τους Αθιγγάνους και την τρίτη ηλικία, στη σύσταση, επέκταση και τροποποίηση των οργανισμών ιδρυμάτων, καθώς και σε άλλες νέες δραστηριότητες στο χώρο της πρόνοιας. Οι νέες δραστηριότητες του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αφορούσαν προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών, εκπαιδευτικά προγράμματα στο εξωτερικό κλπ.

  • Οι πιστώσεις που αφορούσαν το αποθεματικό (μέρος της συγκεκριμένης κατηγορίας δαπανών) προβλεπόταν να φτάσουν τα 100 δισ. δρχ. για να καλύψουν έκτακτες και απρόβλεπτες δαπάνες, όπως καταστροφές από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο παραπάνω δελτίο δημοσιονομικής διαχείρισης "οι δαπάνες για αποδοχές του υπηρετούντος προσωπικού παρουσίασαν σημαντική προς τα άνω απόκλιση από τα προϋπολογισθέντα κονδύλια" και η υπέρβαση αυτή δικαιολογείται μεταξύ άλλων και "στη μεταφορά κονδυλίων από την κατηγορία "δαπάνες υπό κατανομή" για διορισμούς - μετατάξεις προσωπικού"!

Εδώ βεβαίως πρέπει να επισημανθεί ότι θα ήταν λάθος να έθετε κανείς ζήτημα στη βάση του κατά πόσο έπρεπε να διατεθούν τα παραπάνω ποσά για την κάλυψη αναγκών που πράγματι προέκυψαν από μετατάξεις προσωπικού και από διορισμούς αναγκαίους για τη σωστή λειτουργία μιας υπηρεσίας. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα των μετατάξεων, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι οι απολυμένοι για παράδειγμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας κατά το 1997 όταν αυτά ιδιωτικοποιήθηκαν, έπρεπε να μείνουν άνεργοι και να μην απορροφηθούν από άλλους τομείς του δημοσίου που έχουν αυξημένες ανάγκες.

Και υπ' αυτήν την έννοια σωστά δαπανήθηκαν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για μετατάξεις τέτοιων και παρόμοιων περιπτώσεων - αν και για τους απολυμένους των Ναυπηγείων Ελευσίνας δε δαπανήθηκαν περισσότερα από 4 - 5 δισ. δρχ. κατά το 1997. Η ουσία του ζητήματος όμως έχει να κάνει με το ότι τέτοιου είδους ανάγκες - μετατάξεων στην προκειμένη περίπτωση - γεννιούνται από την ίδια την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έχει επιδοθεί σε μία κούρσα ξέφρενων ιδιωτικοποιήσεων για να καλύψει "τρύπες", να ικανοποιήσει τους όρους του προγράμματος "σύγκλισης" και να στείλει μηνύματα καλής πίστης στις... αγορές.Και ως γνωστόν κάθε βήμα ιδιωτικοποίησης που δρομολογείται, συνοδεύεται από τη "δαμόκλειο σπάθη" της ανεργίας να επικρέμεται πάνω από χιλιάδες εργαζόμενους, των οποίων η εργατική δύναμη"περισσεύει" στους εκάστοτε επίδοξους αγοραστές και στα πλάνα αποκόμισης υπερκερδών που στήνουν.

Και βεβαίως δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, η πληθώρα ρουσφετολογικών προσλήψεων στις οποίες επιδίδονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις παραμονές εκλογών, εκμεταλλευόμενες την αγωνία κάθε ανθρώπου να έχει μία θέση στην παραγωγή και διογκώνοντας ως εκ τούτου άναρχα και χωρίς κανέναν προγραμματισμό το δημόσιο τομέα. Οι ίδιες αυτές κυβερνήσεις μιλούν με μεγάλη ευκολία αργότερα για περίσσευμα εργαζόμενων σε προβληματικές επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημοσίου, που πρέπει να απολυθεί για να γίνουν κερδοφόρες και να πουληθούν, όπως βλέπουμε να γίνεται με την Ολυμπιακή, την Ιονική κ.ο.κ.

Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται...

ΒάσωΜΠΑΡΜΠΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Εφαρμόσαμε το Κοινοτικό Δίκαιο" (1998-07-16 00:00:00.0)
"Ψαλίδισμα" χωρίς προηγούμενο (1997-11-16 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία των... "θεσμικών επενδυτών" (1997-11-13 00:00:00.0)
Παίζουν την κολοκυθιά (1997-05-21 00:00:00.0)
Πιστώσεις 12,3 δισ. για έργα (1996-08-14 00:00:00.0)
Ανύπαρκτη η απορρόφηση κοινοτικών πόρων για το ΠΔΕ (1996-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ