Κυριακή 26 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
"Για την αναβίωση της ΕΣΣΔ"

Στις 19 Ιούλη πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο το ιδρυτικό Συνέδριο της Πανουκρανικής Ενωσης "Για την αναβίωση της ΕΣΣΔ", με πρωτοβουλία της Ενωσης των Κομμουνιστών της Ουκρανίας και την υποστήριξη σειράς βουλευτών της κομμουνιστικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ουκρανικού Κοινοβουλίου, ομάδας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας και του περιοδικού "Μαρξισμός και σύγχρονη εποχή". Πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρήματα για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου χορηγήθηκαν από τους εργαζομένους ενός ορυχείου του Ντονμπάς, οι οποίοι δέχτηκαν με ενθουσιασμό την ιδέα ενοποίησης των δυνάμεων για την ανασύσταση του μεγάλου κράτους - της ΕΣΣΔ.

Οι σύνεδροι επισήμαναν ότι η σχεδόν οκτάχρονη ιστορία ύπαρξης του "ανεξάρτητου" ουκρανικού κράτος κατέδειξε την έλλειψη προοπτικής και την ολέθρια τυχοδιωκτική πολιτική της διάρρηξης των πατροπαράδοτων και διαμορφωμένων σχέσεων ανάμεσα στις Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης. Η διάλυση της ΕΣΣΔ δεν οδήγησε την Ουκρανία στην άνοδο, όπως ονειρεύονταν οι ντόπιοι εθνικιστές, αλλά στην ορμητική πτώση στον γκρεμό. Οι επιπτώσεις αυτής της πτώσης είναι τρομερές: εξαθλίωση και έλλειψη δικαιωμάτων για τους ανθρώπους του μόχθου, απειλή εισβολής του ΝΑΤΟ και της στρατιωτικοστρατηγικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, με άλλους αδελφούς λαούς, πράγμα που εγκυμονεί την απειλή για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη γνώμη πολλών αντιπροσώπων, η εθνική οικονομία πρέπει να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο την έχουν οδηγήσει οι "μεταρρυθμιστές", και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αναβίωση του ενιαίου οικονομικού χώρου. Επιβάλλεται επίσης να σταματήσει η προσφυγή στις ύποπτες πιστώσεις των αρπακτικών του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων οργανισμών που καταληστεύουν τους λαούς, οι οποίοι μετέτρεψαν την Ουκρανία σε ημιαποικία και την κυβέρνηση και τον Πρόεδρό της σε μαριονέτες. Οι ομιλητές απαίτησαν να σταματήσει η γενοκτονία του λαού της Ουκρανίας, ο εμπαιγμός των εθνικών αξιών του, η πίεση της σάπιας δυτικής "μαζικής κουλτούρας" και να αποκατασταθεί η ισότητα των ανθρώπων. Υπογραμμίστηκε παράλληλα ότι αυτά τα προβλήματα η Ουκρανία μπορεί να τα λύσει μόνο αν ενωθούν οι προσπάθειες του λαού της και όλων των αδελφών λαών της ΕΣΣΔ.

Το Συνέδριο ψήφισε έκκληση προς τους λαούς της ΕΣΣΔ, στην οποία, ειδικότερα, αναφέρεται: "Είναι σαφές για όλους σήμερα πόσο ακριβά κόστισε στους λαούς της Σοβιετικής Ενωσης η διάλυση της κραταιάς σοσιαλιστικής πατρίδας. Τελείωσε ο καιρός της μεμψιμοιρίας, της βασανιστικής ανάλυσης και των φιλόδοξων συζητήσεων. Ηρθε η ώρα για άμεσες πρακτικές ενέργειες για την αναβίωση της ΕΣΣΔ. Αμεσες, διότι η εξαθλίωση και η ταπείνωση των ανθρώπων του μόχθου έφτασαν στο έσχατο όριο, διότι η μπότα του ΝΑΤΟ απειλεί δυσοίωνα τις εστίες μας, διότι το νότιο τμήμα της ΕΣΣΔ έχει συρθεί στον πόλεμο... Μοναδικός βράχος μέσα στο μαινόμενο ωκεανό της επέκτασης του δολαρίου στέκεται η Λευκορωσία, αλλά και οι δυνάμεις της ηρωικής αντίστασής της δεν είναι απεριόριστες. Η λύση είναι μια: όσο καιρό δεν έχουν οριστικά υπονομευτεί οι κοινές υλικές και πνευματικές δυνάμεις μας, δεν έχει καταστραφεί η πυρηνική ασπίδα της Ρωσίας, δεν άρχισε η πανδημία των προκαλούμενων και παροτρυνόμενων απ' έξω εσωτερικών πολέμων και διχονοιών, δε συντελέστηκε η γενοκτονία των λαών μας, πρέπει να ενωθούν οι προσπάθειες των ανθρώπων καλής θέλησης - πατριωτών και διεθνιστών, πιστών και αθεϊστών, κομματικών και εξωκομματικών, μετριοπαθών, αριστερών και δεξιών, νέων και βετεράνων - για την ιερή υπόθεση της ανασύστασης της μεγάλης πατρίδας - της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Εμείς κάναμε το αποφασιστικό βήμα προς αυτή την ανασύσταση και σας καλούμε να ακολουθήσετε το παράδειγμά μας. Ελάτε να δράσουμε από κοινού. Θυμηθείτε, αγαπητά αδέλφια, ότι η καθυστέρηση είναι θάνατος!".

Στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, που έγινε στη Μόσχα στις 20 Ιούλη, έκαναν ενημέρωση για το Συνέδριο στο Κίεβο ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, Αλφρέντ Ρούμπιξ, και ο Κονσταντίν Νικολάγεφ, οι οποίοι συμμετείχαν και μίλησαν σ' αυτό το Συνέδριο. Εκτίμησαν το Συνέδριο και τα ντοκουμέντα που υιοθέτησε ως σημαντική συμβολή στην υπόθεση του κοινού αγώνα για την ανασύσταση της ΕΣΣΔ. Σημειώθηκε ότι η Ουκρανία είναι η έκτη Δημοκρατία της πρώην ΕΣΣΔ, μετά το Τατζικιστάν, την Κιργιζία, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία και τη Νότια Οσετία, στην οποία έχει δημιουργηθεί αυτό το κίνημα. Εκφράστηκε η λύπη ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο κίνημα στη Ρωσία. Κύρια αιτία αυτού είναι η ύπαρξη του κομμουνιστικού πολυκομματισμού και η στάση του μεγαλύτερου κόμματος - του ΚΚΡΟ. Σημειώνουμε, επίσης, ότι η ηγεσία και του ΚΚΡΟ, και του ΚΚ Ουκρανίας αγνόησαν το Συνέδριο αυτό.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδικασίες καπιταλιστικής ενοποίησης (2012-03-20 00:00:00.0)
Τριπλή περιφερειακή σύνοδος (2007-10-09 00:00:00.0)
Διεργασίες και ανασυντάξεις (2005-03-02 00:00:00.0)
Βήματα ενότητας του κομμουνιστικού κινήματος (1998-11-08 00:00:00.0)
Βουλευτικές και δημοτικές εκλογές (1998-03-15 00:00:00.0)
Δύναμη με κύρος και επιρροή (1997-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ