Σάββατο 1 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα συμμαχία κατά "πολιτικού ισλάμ";

ΑΓΚΥΡΑ.- Οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού στην Τουρκία συζητούν για το σχηματισμό συμμαχίας, προκειμένου να μπλοκάρουν το ισλαμικό Κόμμα της Αρετής κατά τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν μαζί με τις βουλευτικές στις 18 Απρίλη του 1999, ανέφερε χτες ανταπόκριση του Ρόιτερς.

"Ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ έχει βάλει το θέμα στην ημερήσια διάταξη", φέρεται να δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ στη "Χουριέτ"."Απάντησα", πρόσθεσε ο Ετζεβίτ, "ότι θα συζητήσω το θέμα με τα όργανα του κόμματός μου".

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς του Ετσεβίτ και το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Γιλμάζ εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρουσιάσουν ενιαίο υποψήφιο στις μεγάλες πόλεις κατά τις δημοτικές εκλογές, είπε επίσης ο Ετσεβίτ.

Ο τρίτος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται επίσης να συμμαχήσει με τους άλλους δύο, γράφει και η εφημερίδα "Σαμπάχ".

Οι ισλαμιστές "σάρωσαν" στις δημοτικές εκλογές του 1994 και πήραν τον έλεγχο της Αγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων, πραγματοποιώντας την πρώτη μεγάλη τους εκλογική επιτυχία.

Την Πέμπτη το βράδυ, λίγο πριν το Κοινοβούλιο διακόψει για το καλοκαίρι, οι βουλευτές πέρασαν έναν ακόμη αντι-ισλαμικό νόμο - που ζητούσε πιεστικά ο στρατός - βάσει του οποίου τίθενται τα τζαμιά υπό τον έλεγχο του κρατικού θρησκευτικού σώματος.

Σχολιαστές, πάντως, προβλέπουν ότι οι ισλαμιστές θα επωφεληθούν από τις διαφωνίες των κοσμικών κομμάτων για να αυξήσουν τις δυνάμεις τους στις προσεχείς εκλογές.

Τα κοσμικά κόμματα, τόσο της Αριστεράς, όσο και της Δεξιάς βρίσκονται σε αντιπαράθεση, γεγονός που απέτρεψε το σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης από το 1995 και μετά και επέτρεψε στον στρατό να αυξήσει την επιρροή του ως κύριο αντίβαρο στην άνοδο του πολιτικού ισλάμ.

"Πάμε για εκλογές, αλλά οι διαφωνίες παραμένουν. Ακόμη δεν έχουν γίνει αλλαγές στον εκλογικό νόμο ή στην κατάσταση των κομμάτων. Ολοι αναρωτιούνται αν οι επόμενες εκλογές θα φέρουν τελικά τη σταθερότητα", έγραφε χτες ο αρθρογράφος της "Σαμπάχ" Χασάν Τσελάλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ