Σάββατο 1 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Και οι 4 προσφορές υπολείπονται της χρηματιστηριακής αξίας

Η καλύτερη προσφορά της Εγνατίας ήταν 17,3 δισ. δραχμές, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας είναι γύρω στα 90 δισ. το 100% και περίπου 45 δισ. δραχμές το 51%, που πωλείται

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες ξεπουλήματος μιας ακόμη τράπεζας, της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας (ΤΚΕ), με την υποβολή τεσσάρων προσφορών χτες για την εξαγορά του 51% των μετοχών της τράπεζας, που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της μητρικής Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ). Από τις παραπάνω προσφορές, ως επικρατέστερη φέρεται να είναι εκείνη της Εγνατίας Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές που υποβλήθηκαν για την εξαγορά του παραπάνω πακέτου μετοχών της ΤΚΕ και τα αντίστοιχα τιμήματα που πρότειναν έχουν ως εξής:

  • Η Εγνατία Τράπεζα,με προτεινόμενο τίμημα ύψους 17,3 δισ. δρχ.
  • Η Aspis Bank,με προτεινόμενο τίμημα ύψους 16,100 δισ. δρχ.
  • Η Τράπεζα Αττικής,με προτεινόμενο τίμημα ύψους 15,38 δισ. δρχ.
  • Η Γενική Τράπεζα,με προτεινόμενο τίμημα ύψους 9,6 δισ. δρχ.

Σύμφωνα με όσα διέρρεαν χτες από το περιβάλλον της μητρικής Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας, η οποία κατέχει το προς πώλησιν 51% των μετοχών της ΤΚΕ, η Αγροτική θεωρεί ικανοποιητικό το υψηλότερο προσφερθέν τίμημα και θα προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας να γίνει ομόφωνα αποδεκτή η προσφορά της Εγνατίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ενδεχόμενη αποδοχή της παραπάνω - ή οποιασδήποτε άλλης από τις τέσσερις - προσφοράς που ανέρχεται μόλις σε 17,3 δισ. δρχ. θα σημάνει ουσιαστικά ξεπούλημα της ΤΚΕ - η οποία είναι κερδοφόρα τράπεζα - αν ληφθεί υπόψη τουλάχιστον η χρηματιστηριακή αξία της,η οποία ανέρχεται σε επίπεδα που κινούνται γύρω στα 90 δισ. δρχ.!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Εγνατία Τράπεζα (η οποία ελέγχεται από ιδιώτες μεταξύ των οποίων και ο επιχειρηματίας Θεοχαράκης) ήταν η μοναδική τράπεζα που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά την περσινή πρώτη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΤΚΕ, όταν ο σχετικός διαγωνισμός είχε κριθεί άγονος. Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο είχε κριθεί τότε άγονος ο διαγωνισμός ήταν το εξευτελιστικό τίμημα που πρόσφερε η Εγνατία Τράπεζα για την εξαγορά της ΤΚΕ και το οποίο ανερχόταν μόλις σε 6,8 δισ. δρχ.

Να θυμίσουμε ακόμη ότι ανάμεσα στους όρους της προκήρυξης για την πώληση του 51% των μετοχών της ΤΚΕ δεν οριζόταν ελάχιστο τίμημα, ωστόσο οριζόταν ότι τα προσφερόμενα κεφάλαια θα πρέπει να καταβληθούν εξ ολοκλήρου σε μετρητά κατά τη συντέλεση της μεταβίβασης. Η αξιολόγηση των προσφορών, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα γίνει από ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης της ΑΤΕ και από τους συμβούλους πώλησης και θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 7 Αυγούστου. Σύμβουλοι για τη διαδικασία πώλησης έχουν οριστεί οι ABN - AMRO και "Deloitte & Touche".

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της ΤΚΕ θα σημάνει και ένα αβέβαιο μέλλον για τους εργαζόμενους στην τράπεζα, δεδομένου ότι στην προκήρυξη δεν υπάρχει κανένας απολύτως όρος για διασφάλιση των θέσεων εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ