Τρίτη 4 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΝΤΕΛΗ
Λιώνουν ακόμα και τα μάρμαρα

Φωτιές παντού, όπου σχεδιάζεται η βορειοανατολική επέκταση της Αθήνας, ενόψει "Σπάτων" και "Ολυμπιακών"

"Μας έκαψε το κράτος". Η φράση αυτή και η έκκληση "νερό, νερό" ακούστηκαν πάρα πολλές φορές χτες στην περιοχή της Πεντέλης, που, μετά από τρία χρόνια - η προηγούμενη φωτιά ήταν το 1995 - γίνεται στόχος, όχι μόνο των εμπρηστών και των καταπατητών, αλλά, κύρια, μιας κυβερνητικής πολιτικής, που θεωρεί καλύτερα δάση αυτά που καίγονται, αν απ' αυτό προκύπτει κέρδος για κάποιους ιδιώτες.

Για μια ακόμα φορά, οι κάτοικοι έβλεπαν το άλλοτε καταπράσινο πευκοδάσος και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη μέσα σε λίγα λεπτά.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 9 το βράδυ της Κυριακής από την Κοινότητα Σταμάτας Αττικής, σε περιοχή δύσβατη και απροσπέλαστη και όλη νύχτα, με την "ανοχή" των ανέμων, έκαιγε μέσα σε μια χαράδρα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες κατοίκων, αλλά και των κοινοταρχών Σταμάτας και Διονύσου Γ. Κριεμάδη καιΣ. Σωτηρίου, αντίστοιχα, η φωτιά είναι αποτέλεσμα εμπρησμού.

Με το πρώτο φως της ημέρας, η φωτιά άρχισε να γίνεται ανεξέλεγκτη και να επεκτείνεται προς την περιοχή του Διονύσου, απειλώντας άμεσα την κοινότητα και τον οικισμό Ραπεντώσας,που εκκενώθηκε, όταν η φωτιά έφτασε έξω από τα πρώτα σπίτια του οικισμού. Ως χτες το μεσημέρι, το δάσος του Διονύσου είχε μετατραπεί σε αποκαϊδια.

Μέχρι αργά το απόγευμα, υπήρχε ένα μέτωπο, που ξεκινούσε από τη Σταμάτα, συνεχιζόταν στο Διόνυσο, απειλήθηκαν και οι οικισμοί Ροδόπολης και Νέας Αιολίας, και έφτανε μέχρι τις Κοινότητες Ανθούσας και Καλλιθέας.Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, συμμετείχαν 300 πυροσβέστες με 60 οχήματα, 10 πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία πετούσαν όταν δε φυσούσε δυνατός αέρας, 1 ελικόπτερο τύπου "Σινούκ", δυο διμοιρίες της ΕΜΑΚ και δύο λόχοι του Στρατού. Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπότε από χτες το βράδυ βρίσκεται σε εφαρμογή το σχέδιο "Ξενοκράτης".

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός της φωτιάς είναι χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, τέσσερα σπίτια στην Ανθούσα, αποθήκες, το Γερμανικό Νεκροταφείο, ενώ έχουν εκκενωθεί το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και τα παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού" και "Αγία Σοφία", ο καταυλισμός των Κούρδων στην Παλιά Πεντέλη και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Μας "καίει" το κράτος

Η εικόνα που παρουσίαζε, για ακόμα μια φορά, η Πεντέλη ήταν κάτι παραπάνω από τραγική. Περιοχές, που είχαν αναδασωθεί μετά την τελευταία φωτιά του 1995, χτες παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι ελπίδες για φυσική αναδάσωση, όπως λένε οι δασολόγοι, είναι ανύπαρκτες, καθώς η φύση δεν αντέχει άλλη καταστροφή.

"Το κράτος μάς καίει. Κάθε χρόνο καιγόμαστε από τις φωτιές και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Είναι επικίνδυνοι", φωνάζει αγανακτισμένος ο Γ. Γουρναλής,κάτοικος του οικισμού Ν. Αιολίας, που από το πρωί βλέπουν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν και το κράτος δεν κάνει τίποτα. "Από τις 8 το πρωί φαινόταν η φωτιά και κανένας δεν ήρθε να τη σβήσει. Μια φωτιά που θα έσβηνε με δύο κουβάδες νερό, τώρα καίει την Αθήνα", λέει η σύζυγός του Μ. Γουρναλή.

"Ηρθα εδώ το 1955, είχα κάνει φυλακή και ήμουν φυματικός. Σαράντα χρόνια μετά, βλέπω τη φωτιά και κλαίω. Καίγεται ο πνεύμονας της Αθήνας, το χειμώνα η πρωτεύουσα θα πνιγεί από τις πλημμύρες χωρίς τα δάση", λέει χαρακτηριστικά ο Απ. Μαϊδώνης και συμπληρώνει. "Αυτοί που θα έρθουν αύριο να χτίσουν μέσα στα δέντρα που σήμερα καίγονται, είναι οι εμπρηστές. Αυτούς να κυνηγήσει το κράτος. Αλλά η κυβέρνηση σήμερα κάνει τα νόμιμα - παράνομα και τα παράνομα - νόμιμα"...

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή του Διονύσου, συμμετέχουν και 15 εθελοντές πυροσβέστες. "Από τη στιγμή που η δασοπυρόσβεση έφυγε από τη Δασική Υπηρεσία και πήγε στην Πυροσβεστική, δεν πρόκειται να υπάρχει συντονισμός", λέει ο Π. Βοζαϊτης, ένας από τους εθελοντές, που το πρωί δουλεύει για το μεροκάματο και το απόγευμα προστατεύει το δάσος, μαζί με άλλους εθελοντές.

"Εμείς ήρθαμε από τον Αυλώνα για να βοηθήσουμε στην κατάσβεση", λένε τα δυο νέα παιδιά, με τα κλαδιά στα χέρια και τα μαντίλια στο πρόσωπο και μετά ρίχνονται στην κατάσβεση της φωτιάς.

Ολες οι φωτιές των τελευταίων ημερών, από τον Καρέα ως την Περαχώρα και από τον Ταϋγετο μέχρι την Πεντέλη, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες για ακόμα μια φορά ευθύνονται για την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης. Καθώς η εγκληματική ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα, μέσα στην αντιπυρική περίοδο, οδήγησε στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Πεντέλη. Οσον αφορά τη νομαρχία, το έργο της περιορίστηκε στην ...κατάσβεση, αφού δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία του δάσους πριν από τις φωτιές. Οι δασικοί δρόμοι ήταν κλειστοί με μπάρες (!) και οι αντιπυρικές ζώνες ήταν ανύπαρκτες. Το τραγελαφικό όλων είναι ότι αύριο ήταν κανονισμένο νομαρχιακό συμβούλιο, με θέμα τις τελευταίες φωτιές, μετά βέβαια από έκκληση του νομαρχιακού συμβούλου της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Ν. Στεφανίδη, καθώς νομαρχιακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας σε παλιότερο συμβούλιο είχαν επιμείνει ότι το θέμα των πυρκαγιών δεν ήταν ό,τι πιο φλέγον...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ