Τρίτη 4 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στόχος η χειροτέρευση των συντάξεων

Ακόμα και "απόφαση" του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που λέγεται πως ούτε καν υπάρχει, αξιοποίησε ο Γ. Παπαντωνίου για να διαμηνύσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει ακάθεκτη στην αντιλαϊκή της πολιτική στον τομέα των συντάξεων

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, όχι μόνο να μη συζητήσει τα δίκαια συνταξιοδοτικά αιτήματα των εργαζομένων, αλλά και να προχωρήσει σε νέα χειροτέρευση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος, είναι δεδομένη. Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος, σχολιάζοντας "απόφαση" του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κατά τους εκπροσώπους του θεωρείται ανύπαρκτη, δήλωσε πως "η πολιτική μας απόφαση είναι ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αλλαγής της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης".

Το θέμα προέκυψε από κυριακάτικο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε, σε ολομέλειά του, ότι οι συντάξεις των δικαστικών υπαλλήλων πρέπει να είναι ίσες με το 80% των μισθών των εν ενεργεία συναδέλφων τους, όπως συμβαίνει και με τους βουλευτές. Στο σχετικό δημοσίευμα, μάλιστα, γινόταν λόγος για υποχρέωση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την απόφαση και για ενδεχόμενο να εξασφαλιστούν παρόμοιες αποφάσεις και για άλλους κλάδους εργαζομένων.

Κύκλοι του γραφείου του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Απ. Μπότσου διέψευσαν χτες κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιας απόφασης. Πολύ περισσότερο δε, απέκλεισαν το ενδεχόμενο επέκτασης της "φανταστικής", όπως τη χαρακτήρισαν, αυτής απόφασης σε άλλους κλάδους εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις των δικαστικών, οι ίδιοι διευκρίνιζαν ότι έχουν καθοριστεί στο 80% του βασικού μισθού και του χρονοεπιδόματος των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών. Μάλιστα, επικαλέστηκαν πρόσφατο έγγραφο του πρώην γενικού επιτρόπου Επικρατείας Στ. Χριστονάκη (με ημερομηνία 20 - 5 - 98), που ανέφερε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν υπάγονται στις ίδιες με τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.

Ασχετα πάντως αν υπάρχει ή όχι τέτοια απόφαση, ο Γ. Παπαντωνίου έσπευσε να αξιοποιήσει το δημοσίευμα για να ξεκαθαρίσει πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης Σημίτη είναι η σταθερότητα στην αντιλαϊκή ρότα, που έχει ήδη χαράξει. Παράλληλα, διατύπωσε την άποψη ότι "η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αλλάζει τη βάση υπολογισμού των συντάξεων, επειδή αφορά μισθούς και συντάξεις του παλιού μισθολογίου και όχι του νέου...", συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι "δεν υπάρχει καν βάση για αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής, ακόμα και στην περίπτωση που ετίθετο τέτοιο ζήτημα"!

Την ίδια στιγμή, επιτέθηκε κατά των δικαστικών, αναφέροντας ότι θεωρεί αδιανόητο να υπάρχουν κοινωνικές ομάδες, που, αξιοποιώντας το συνταγματικό, το νομικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν, να αποφασίζουν μόνες τους για τα δικά τους εισοδήματα. Ανέφερε, επίσης, ότι "μερικοί δικαστές αποδεικνύονται αχάριστοι στην πολιτεία", παρά το γεγονός ότι τους έχουν εξασφαλιστεί αποδοχές που συμβαδίζουν με την αξιοπρέπεια και τη σημασία του δικαστικού επαγγέλματος...

Τόνισε, τέλος, ότι στα πλαίσια της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, "θα ληφθεί πρόνοια, ώστε να αφαιρεθεί αυτό το υποτιθέμενο δικαίωμα" (σ.σ. των δικαστικών να ορίζουν από μόνοι τους το ύψος των αποδοχών τους).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ