Κυριακή 9 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Λοράν Καμπίλα

Η νίκη και η κατάληψη της εξουσίας από τους αντάρτες, με ηγέτη τον Λοράν Καμπίλα, μόλις ένα χρόνο πριν, είχε ξαφνιάσει σχεδόν όλο τον κόσμο. Ελάχιστες ήταν οι ασφαλείς πληροφορίες που μπορούσαν να βοηθήσουν την υφήλιο να σχηματίσει συγκεκριμένη εικόνα για την κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και ακόμα λιγότερες για το πρόσωπο του Καμπίλα.

"Πριν αλέκτορα φωνήσαι" ο Καμπίλα αντιμετωπίζει στάση από τις ίδιες τις ανταρτικές ομάδες, που υπήρξαν ο βασικός αρωγός για τη νίκη και την ανατροπή του δικτάτορα Μομπούτου. Οι στασιαστές τον κατηγορούν για πληθώρα ελαττωμάτων που σκιαγραφούσαν και τον Μομπούτου. Νεποτισμό, αυταρχικότητα, οικογενειοκρατία και διαφθορά προς ίδιον όφελος. Ο ίδιος κατηγορεί τη Ρουάντα ότι βρίσκεται πίσω από την "εξέγερση". Φιλοδώρησε την κυβέρνηση της Ρουάντας με μία "πρόκληση". Αυτή του πολέμου.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, που μας έχει συνηθίσει με "εκρήξεις" παντός είδους και τύπου. Μια προσεκτικότερη ίσως ματιά μπορεί να οδηγήσει σε πολυποίκιλους συνειρμούς, όπως ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες της Αφρικής, που καταλαμβάνει μεγάλο χώρο της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών. Μια περιοχή ιδιαίτερης στρατηγικής - για οικονομικούς λόγους - σημασίας για όλες τις "γνωστές προστάτιδες" δυνάμεις. Καθώς επίσης και ότι τα "παιχνίδια" κυριαρχίας των λαών της Μαύρης Ηπείρου, που παίζονται με μεγάλο "παίκτη" τελευταία τις ΗΠΑ, είναι πολλά και δυσοίωνα, με άγνωστες πτυχές, προεκτάσεις και αποτελέσματα, καθώς τα παγκόσμια δεδομένα έχουν ανατραπεί πλήρως και όταν οι κυβερνήσεις δεν είναι συνένοχες, καθίστανται παράλυτες... Μπορεί η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη ΛΔ του Κογκό να είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμα φαινόμενο της "γεωπολιτικής του χάους" που προσπαθούν να επιβάλλουν.

Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ