Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεν προβλέπονται αλλαγές

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει τις διαδικασίες έγκρισης των ασφαλιστικών ταμείων για περίθαλψη στο εξωτερικό

Δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στη διαδικασία με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία εγκρίνουν σήμερα τη νοσηλεία ασφαλισμένων στο εξωτερικό, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη,οι οποίες έγιναν με αφορμή την έκδοση δυο σχετικών δικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του "Εθνους", οι αποφάσεις αυτές δικαίωσαν δυο κατοίκους του Λουξεμβούργου, οι οποίοι χωρίς προηγούμενη έγκριση από τους ασφαλιστικούς τους οργανισμούς, απευθύνθηκαν σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ για ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, ζητώντας έπειτα να καλυφθούν οι σχετικές δαπάνες από τα ταμεία τους. Συγκεκριμένα, ο ένας αγόρασε γυαλιά από το Βέλγιο και ο άλλος έκανε τις ορθοδοντικές εργασίες της κόρης του στη Γερμανία. Στη συνέχεια απαίτησαν τη δαπάνη από τα ταμεία τους, αυτά αρνήθηκαν να την καλύψουν και οι ενδιαφερόμενοι προσέφυγαν στα δικαστήρια. Εχει σημασία ότι η λογική, με βάση την οποία το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έβγαλε τις συγκεκριμένες αποφάσεις, στηρίζεται στο ότι η άρνηση των ταμείων να εγκρίνουν τις δαπάνες, ορθώνουν εμπόδια στη μια περίπτωση στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και στην άλλη, στην ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων.Πρόκειται στην ουσία για μια παρέμβαση που δε λαμβάνει υπόψη της τους ιδιαίτερους κανονισμούς που ισχύουν σε κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ, για τη νοσηλεία ασφαλισμένων στο εξωτερικό.

Μόνος περιορισμός, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί, είναι ότι το ύψος κάλυψης της δαπάνης καθορίζεται με βάση όσα ορίζει ο ασφαλιστικός φορέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ