Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στο Ηρώδειο

Περιστατικά μεγάλα και μικρά με κοινό εφόδιο το λόγο των κοινών ανθρώπων, όπως τα κατέγραψε αυτούσιες διηγήσεις που τις έκαναν Μικρασιάτισσες για τη βασανισμένη ζωή τους από την προσφυγιά, τον αγώνα για επιβίωση και τις διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες των αγωνιστών (συζύγων τους ή των παιδιών τους) η αλησμόνητη κομμουνίστρια, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και εξαίρετη συγγραφέας Ελλη Παπαδημητρίου,δίνοντας στις διηγήσεις τον τίτλο "Κοινός λόγος",θα παρουσιάσει η "Νέα Σκηνή Τέχνης" στο Ηρώδειο, στις 11 Σεπτέμβρη (8.30μ.μ.), κλείνοντας ένα διετή κύκλο της εξαιρετικής αυτής παράστασης. Παράσταση που αξίζει να τη δουν όλοι. Οι μεγάλοι, για να θυμηθούν"κοινούς" καημούς και πάθη. Και, ιδιαίτερα η νέα γενιά, για να διδαχτεί όμορφα, συγκινητικά, καλλιτεχνικά, με θαυμάσιες γυναικείες ερμηνείες και με έναν "κοινό" λόγο, που διηγείται αυθεντικά κοινά βιώματα, μια "κοινή" πραγματικότητα.

Την πραγματικότητα που σήμαινε πόλεμο, πείνα, προσφυγιά, αγώνες, διώξεις, κακουχίες και πληγωμένα όμορφα όνειρα. Κύρια συνάρτηση το κοινό πάθος των ανθρώπων, που με το κεφάλι ψηλά, την αξιοπρέπεια στο μέτωπο, αξίωναν ειρήνη, ελευθερία, προκοπή για όλο το λαό.

Χρονικά, οι διηγήσεις καλύπτουν το διάστημα από τις ειρηνικές μέρες στη Μικρά Ασία, πριν από την καταστροφή, ως τον Εμφύλιο και τα κατοπινά δύσκολα χρόνια. Βάσανα, όνειρα, ελπίδες περιγράφονται με μοναδική οικονομία και αλήθεια. Το κάθε περιστατικό αφορά και πλήθος άλλων ανθρώπινων ζωών. Οι αφηγήσεις ακολουθούν χρονολογική σειρά και συνοδεύονται από μουσική, που εκτελείται ζωντανά από τις ηθοποιούς, τραγούδι και χορευτικά μέρη.

"Οι αφηγήσεις του "κοινού λόγου" - λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος - διαθέτουν σπάνιες αρετές. Πρώτα απ' όλα γνησιότητα και άκρα οικονομία στην έκφραση και στη συγκίνηση. Δεν υπάρχει τίποτε περιττό ή κούφιο. Η κάθε γυναίκα - αφηγητής περιγράφει τα γεγονότα που τον σημάδεψαν, τοποθετώντας τον εαυτό της στο κέντρο, μα και σε απόσταση από αυτά. Χάρη στην απόσταση, που κάποιες στιγμές μας παραπέμπει στην αρχαία τραγωδία, η ουσία και η συγκίνηση της ζωής μεταδίδονται με απόλυτη αμεσότητα. Και τα μικρά ή μεγάλα περιστατικά, που αφηγείται η κάθε γυναίκα, συναρμολογούν, το ένα πλάι στο άλλο, μια ολόκληρη εποχή, το πάθος και το κλίμα της".

Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Αντώνη Δαγκλίδη,η επιλογή και διδασκαλία τραγουδιών είναι του Κώστα Βόμβολου και η επιμέλεια της κίνησης της Ντόρας Τσάτσου - Συμεωνίδη.Παίζουν: Σούλα Αθανασιάδου, Ανθή Ανδρεοπούλου, Ολγα Δαμάνη, Μαρία Κατσανδρή, Τζίνη Παπαδοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ