Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Αποτελέσματα... δύο ταχυτήτων

Η θετική πορεία της βιομηχανικής παραγωγής το 1998 οφείλεται στα ικανοποιητικά αποτελέσματα που έχουν μόλις 6 από τους 20 κλάδους της μεταποίησης

Ανοδο 5,1% παρουσίασε ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας το επτάμηνο Γενάρη- Ιούλη 1998, ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 1997, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Σε δωδεκάμηνη περίοδο από τον περσινό μέχρι τον φετινό Ιούλη, ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας παρουσίασε άνοδο 8,4%.

Η θετική αυτή εξέλιξη του γενικού δείκτη βιομηχανικής παραγωγής ο οποίος καλύπτει την πορεία παραγωγής 20 κλάδων, σκιάζεται από ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τους επιμέρους κλάδους. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην εντυπωσιακή άνοδο της παραγωγής πέντε μόνο κλάδων. Αύξηση της παραγωγής με διψήφια ποσοστά παρατηρήθηκε στα είδη διατροφής (11,2%), στα χημικά προϊόντα (12,3%), και στις ηλεκτρικές μηχανές και συσκευές (18,7%). Σε δύο ακόμα κλάδους, στα είδη χάρτου και στα προϊόντα από ελαστική και πλαστική ύλη, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 9,3% και 9,1% αντίστοιχα.

Αντίθετα σε 7 βιομηχανικούς κλάδους το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη η παραγωγή μειώθηκε μεταξύ 4,5% (εκτυπώσεις - εκδόσεις) και 51,1% (διάφορες βιομηχανίες). Μεγάλη μείωση της παραγωγής σημειώθηκε επίσης στον καπνό (11%), στα είδη υπόδησης - ενδυμασίας (11,1%), στα έπιπλα (10,2%), στο δέρμα(12,8%) και στον κλάδο ξύλου - φελλού (6,5%). Η παραγωγή των υπόλοιπων 8 κλάδων - με εξαίρεση αυτόν των βασικών μεταλλουργικών προϊόντων (αύξηση 5,6%)- παρουσιάζει αύξηση από 0% (κατασκευή τελικών προϊόντων από μέταλλο), μέχρι και 4,4% (μηχανές και συσκευές εκτός ηλεκτρικών).

Βέβαια και ως συνολικό μέγεθος, η βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει να κινείται σε προβληματικά επίπεδα. Στο τέλος του Ιούλη ο γενικός δείκτης παραγωγής ήταν 103,8%, ελάχιστα δηλαδή ανώτερος από τα επίπεδα των 100 μονάδων του 1980 που λαμβάνεται ως έτος - βάση αναφοράς. Δέκα μάλιστα βιομηχανικοί κλάδοι, κυρίως αυτοί που συγκροτούν τη λεγόμενη παραδοσιακή βιομηχανική δομή της χώρας, συνεχίζουν να παρουσιάζουν τάσεις συρρίκνωσης. Αντίθετα διαχρονική δυναμική ανάπτυξη παρουσιάζουν 6 κλάδοι, στους οποίους οφείλεται άλλωστε και η θετική πορεία του γενικού δείκτη παραγωγής κατά το 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ