Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ - ΤΙΜΕΣ
Η "απελευθέρωση" φουντώνει τον τιμάριθμο

Τα τεράστια κέρδη, που προσφέρει στους επιχειρηματίες η κυβερνητική πολιτική, επικαλούνται τώρα οι κυβερνώντες για να τους πείσουν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη διαμόρφωση των τιμών

Πρόσωπο με πρόσωπο με τα αδιέξοδα που δημιουργεί η ίδια η πολιτική ενίσχυσης και αύξησης των επιχειρηματικών κερδών βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς μετά από δεκαπενταετή λιτότητα για τα λαϊκά εισοδήματα φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη η υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από τα επίπεδα στα οποία μέχρι σήμερα κινείται. Την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες, αξιοποιώντας με εντελώς ευκαιριακό τρόπο τα αποτελέσματα αυτής ακριβώς της πολιτικής και την υψηλή κερδοφορία των επιχειρηματιών, εντείνουν τις εκκλήσεις τους προς τους αντίστοιχους επιχειρηματικούς φορείς για μια έστω πρόσκαιρη συγκράτηση των τιμών.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η πολιτική ηγεσία στις επαφές που έχει με εκπροσώπους των επιχειρηματιών, τους οποίους καλεί να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη διαμόρφωση των τιμών και να τις "παγώσουν" για τον επόμενο χρόνο, είναι πρώτα και κύρια τα τεράστια περιθώρια κέρδους που τους έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση χάρη στην πολιτική της "απελευθέρωσης" της αγοράς. Χάρη, δηλαδή, στην επιχειρηματική ασυδοσία στο τομέα διαμόρφωσης των τιμών, μια ασυδοσία, που, αφού θεσμοθετήθηκε με κυβερνητικές αποφάσεις, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης την επικαλούνται ώστε να πιάσουν τόπο οι εκκλήσεις για μερική συγκράτηση των ρυθμών αύξησης των, ούτως ή άλλως, τεράστιων κερδών τους. Ενα δεύτερο επιχείρημα, που χρησιμοποιούν οι κυβερνώντες στις προσπάθειές τους να ελεγχθεί στατιστικά ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, είναι το γεγονός ότι οι τιμές που έχουν διαμορφώσει οι επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια σε είδη σχεδόν αποκλειστικά εισαγωγής, τα οποία έχουν ολιγοπωλιακό χαρακτήρα, είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με αυτές που επικρατούν στις άλλες χώρες όπου διακινούνται. Η κυβερνητική επιχειρηματολογία βασίζεται επίσης στο γεγονός ότι οι πάντες (κυβέρνηση και επιχειρηματίες) γνωρίζουν πως οι ανατιμήσεις, που επιβλήθηκαν με το πρόσχημα της υποτίμησης της δραχμής το Μάρτη, έχουν παγιώσει στην αγορά ιδιαίτερα υψηλές τιμές που ποτέ δε μειώθηκαν, παρά το γεγονός ότι η ισοτιμία της δραχμής με τα ξένα νομίσματα έχει αυξηθεί και έχει φτάσει ήδη κοντά στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την υποτίμηση. Από το πλαίσιο των εκκλήσεων προς τους επιχειρηματίες δε λείπει το επιχείρημα της μορφής "η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για σας, η ένταξη στην ΟΝΕ είναι στόχος που σας αφορά και ήδη έχετε απολαύσει αποτελέσματα της πολιτικής μας, γι' αυτό κι εσείς πρέπει να ανταποδώσετε στο ελάχιστο". Ξεκαθαρισμένο, δε, στις σχέσεις μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων και των εκπροσώπων των επιχειρηματιών και "κοινή συμφωνία" είναι ότι η "συνδρομή" που ζητείται από τους τελευταίους έχει χρονικό ορίζοντα που εξαντλείται στο τέλος του 1999, όταν η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει στους "κοινοτικούς εταίρους" τους στόχους που της έχουν θέσει.

Πάντως, οι βιομήχανοι από τη θέση ισχύος που έχουν κατακτήσει στο καθεστώς της "ελεύθερης" αγοράς, απαντούν στην κυβέρνηση ότι τα περιθώρια "συνδρομής" τους στη συγκράτηση των τιμών εξαντλούνται εκεί όπου αρχίζει η αύξηση των στοιχείων κόστους των επιχειρήσεών τους.

Στο μεταξύ, στα πλαίσια των επαφών του υφυπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη με εκπροσώπους κλάδων που διαμορφώνουν τις τιμές, πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση με τους ιδιοκτήτες κινηματογραφικών αιθουσών, από τους οποίους ζητήθηκε η αύξηση στα εισιτήρια για τη νέα σεζόν να είναι 100 δρχ. αντί για 200 που επρόκειτο να κάνουν, ενώ συναντήθηκε και με εκπροσώπους των χονδρεμπόρων και εισαγωγέων κρεάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ