Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Αρχισαν τα "κόλπα" των εταιριών με τους φόρους

Από την πρώτη κιόλας μέρα φαίνεται ότι οι εταιρίες πετρελαιοειδών άρχισαν να μετέρχονται "κόλπα", προκειμένου να αποσπάσουν μεγαλύτερα έσοδα για τα ταμεία τους από το κονδύλι των μειωμένων ειδικών φόρων στις βενζίνες. Την ίδια στιγμή, σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, η μείωση στις λιανικές τιμές δεν εμφανίστηκαν χτες στα πρατήρια καυσίμων.

Πάντως, όπως αποδεικνύεται, οι εταιρίες δεν περνούν στην τιμή διάθεσης προς τους πρατηριούχους ολόκληρη τη μείωση των οκτώ δραχμών που προβλέπει η τροπολογία η οποία ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή, αλλά παρακρατούν ένα μέρος της μείωσης για τα ταμεία τους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", χτες, πρώτη μέρα ισχύος της μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης κατά 8 δραχμές και περίπου 1,5 δραχμή του ΦΠΑ στο κάθε λίτρο βενζίνης, οι πρατηριούχοι της Αττικής που ήθελαν να προμηθευτούν βενζίνες διαπίστωναν ότιη βενζίνη σούπερ διετίθετο στις 175,418 δρχ. (χωρίς το 18% ΦΠΑ) από 182,590, δηλαδή, μειωμένη κατά 7,172 δρχ. και όχι κατά 8 δρχ. Ενώ η αμόλυβδη πωλούνταν χτες στις 162,320 από 169,480 δρχ. την προηγούμενη βδομάδα, μειωμένη κατά 7,16 δρχ. Οι σχετικές τιμές αφορούν προμήθειες που έγιναν από την ΕΚΟ και αναφέρονταν και στον αυτόματο τηλεφωνητή της εταιρίας. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν βέβαιο ότι αφού κάτι τέτοιο γίνεται από την ΕΚΟ και οι άλλες εταιρίες πετρελαιοειδών θα ακολουθήσουν την τακτική της... παρακράτησης κάποιου ποσού από τη διαφορά που πρέπει να υπάρχει σε σχέση με τους μειωμένους ειδικούς φόρους.

Οσο κι αν οι οκτώ - εννιά αυτές δεκάρες φαίνονται αμελητέο ποσό, μπορεί κανείς να αντιληφθεί για τι ποσά γίνεται λόγος τη στιγμή που εταιρίες διακινούν δεκάδες εκατομμύρια λίτρα καυσίμων.

Την ίδια στιγμή, το... "διορθωμένο" Δελτίο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και υποτίθεται ότι ήταν προσαρμοσμένο στη μείωση που προβλέπεται από την τροπολογία, διαμόρφωνε ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης για το λεκανοπέδιο της Αττικής γι' αυτή τη βδομάδα τις 212,20 δρχ. το λίτρο για τη σούπερ και τις 196,10 δρχ. το λίτρο για την αμόλυβδη, βάζοντας ουσιαστικά τους πρατηριούχους να βγάλουν το φίδι απ' την τρύπα. Υπολογίζοντας τις παραπάνω χονδρικές τιμές της ΕΚΟ με 18% σημαίνει ότι οι πρατηριούχοι που θα αγόραζαν χτες βενζίνη θα κατέβαλλαν... 207 δρχ. για κάθε λίτρο βενζίνης σούπερ και 191,6 δρχ. για κάθε λίτρο αμόλυβδης. Εάν σ' αυτό προστεθεί το επικρατέστερο 5% ποσοστό κέρδους των πρατηριούχων μπορεί κανείς να αντιληφθεί πώς εμπαίζονται οι καταναλωτές.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ