Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΟΦΙΝ
Νέο βήμα πρόσδεσης στην ΟΝΕ

Συνέρχεται σήμερα στη Βιέννη το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, όπου η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) 2

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) 2, η οποία πρόκειται να συζητηθεί στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ), που συνέρχεται σήμερα στη Βιέννη της Αυστρίας, ήταν το κύριο αντικείμενο της χτεσινοβραδινής σύσκεψης μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύνοδο πρόκειται επίσης να συζητηθούν η προοπτική της φορολογικής εναρμόνισης των χωρών - μελών της ΕΕ, η "Ατζέντα 2000" κλπ. Ο ΜΣΙ 2 πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί από 1/1/99 και εκτός από τις 11 χώρες - μέλη οι οποίες προκρίθηκαν στην πρώτη ομάδα του ΕΥΡΩ, αναμένεται να συμμετάσχουν (στο μηχανισμό) η Ελλάδα και η Δανία.

Τυπικά δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ουσιαστικό σε σχέση με το σημερινό καθεστώς που διέπει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων, δεδομένου ότι η δραχμή θα συνεχίσει να κινείται στο ευρύ πλαίσιο διακύμανσης του συν / πλην 15%. Η αποδοχή όμως της δραχμής και στο νέο μηχανισμό (όπως προκύπτει έμμεσα από δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Ντουίζεμπεργ) συνεπάγεται και την ανανέωση των πολιτικών και οικονομικών δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν τον προηγούμενο Μάρτη, όταν η υποτίμηση του ελληνικού νομίσματος κατά 15% συνοδεύτηκε με την ένταξη στο ΜΣΙ, ενώ παράλληλα εξαγγέλθηκαν και νέες πρόσθετες δέσμες δημοσιονομικής λιτότητας καθώς και ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Στην άτυπη σύνοδο πρόκειται να συζητηθεί επίσης η προώθηση της λεγόμενης φορολογικής εναρμόνισης των χώρων - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το θέμα είναι αρκετά ακανθώδες, δεδομένου ότι οι διαφορές φορολογικής επιβάρυνσης από χώρα σε χώρα είναι αρκετά μεγάλες και μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτευχθεί σημεία σύγκλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ