Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δεν είναι οίκος εμπορίου

Τ ο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ακαδημία και η Εθνική Βιβλιοθήκη, διατηρητέα μνημεία, είναι άμεσα συνδεδεμένα με πνευματικά, επιστημονικά και ιστορικά γεγονότα των νεότερων, αλλά και των πολύ πρόσφατων, χρόνων. Η επιστημονική κοινότητα ήταν συνδεδεμένη με μεγάλες πολιτικές εξελίξεις και, επιπλέον, μπροστά στα Προπύλαια έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες διαδηλώσεις, κορυφαίες διαμαρτυρίες του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος. Σύμβολα μιας πόλης, της ιστορίας της και του νεότερου ελληνικού κράτους.

***

Μ προστά σε αυτά τα σύμβολα, στήθηκε ένας οίκος μόδας, χρησιμοποιώντας τα ως ιδεατό φόντο, για να πάρει κύρος από το κύρος τους το προϊόν που λανσάρει, μέρος του οποίου αποδείχτηκε ιδιαιτέρως... προκλητικό. "Κράχτης" και μια ξένη ηθοποιός που δε φημίζεται για το ταλέντο της, αλλά πλέον ούτε για τη μνήμη της, αφού ξεχνά και ποιους ρόλους υποδύθηκε πρόσφατα! Φυσικά, ο οίκος μόδας μπορεί να ζητά ό,τι θέλει. Αλλά η πρυτανεία του Πανεπιστημίου δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Πολύ περισσότερο να ενδίδει σε αιτήματα, όπως μια επίδειξη μόδας, χωρίς μάλιστα να αναλαμβάνει και την ευθύνη της. Διότι είναι τουλάχιστον εμπαιγμός πρώτα να παραχωρεί τα Προπύλαια και έπειτα να διαμαρτύρεται, επειδή οι διοργανωτές δεν τήρησαν τους όρους. Δηλαδή τον εξής έναν: να τοποθετηθεί η εξέδρα στο χώρο κάτω από το σιντριβάνι.

***

Κ αι αναρωτιέται κανείς: ήταν τόσο δύσκολο να καταλάβουν οι καθηγητές που συμφώνησαν για παραχώρηση, ότι ο οίκος για "σκηνικό" δεν ήθελε το σιντριβάνι αλλά αυτά καθ' αυτά τα Προπύλαια; Διαφορετικά θα πήγαινε στα σιντριβάνια της... Γλυφάδας. Κι έπειτα, όταν στηνόταν η εξέδρα, πού βρίσκονταν οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου ώστε να τους εμποδίσουν; Μήπως περίμεναν κι εκείνοι μαζί με τους άλλους... "κοινούς θνητούς", να δουν το θέαμα από τηλεοράσεως και "κινητοποιήθηκαν", κατόπιν εορτής, μόνο όταν κατάλαβαν τι έκαναν; Κανείς βέβαια δεν ανέλαβε ακόμα την ευθύνη. Ο δήμαρχος Αθηναίων απέφυγε να πάρει θέση, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού καταδίκασε την επίδειξη μόδας, διότι τα Προπύλαια δεν είναι χώρος δημόσιων θεαμάτων... Το Ηρώδειο είναι, γι' αυτό το παραχώρησε. Ελεος!!!

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ