Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πυρετωδώς συνεχίζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τις αγωνιώδεις προσπάθειες, ώστε να πείσει για τη μεταμέλειά του, αλλά κυρίως να πείσει τους συνεργάτες του, τα μέλη της κυβέρνησης του και τα τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος να μην τον εγκαταλείψουν, στην πιο δύσκολη στιγμή της προεδρικής του θητείας.

Ο Κλίντον συνέχισε την τακτική συγνώμης στο πλαίσιο της "καμπάνιας μεταμέλειας", μόνο που πρωτοτύπησε, αφού, μιλώντας χτες σε πρόγευμα με τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας στο Λευκό Οίκο, για πρώτη φορά, συμπεριέλαβε και την Μόνικα Λεβίνσκι και την οικογένειά της για την "ανάρμοστη αυτή σχέση, αλλά και τα ψέμματα που είπε για να την καλύψει". Παράλληλα, τόνισε σαφώς ότι δεν προγραμματίζει να παραιτηθεί. Ολα αυτά συνέβησαν, λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση τμήματος της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Κένεθ Σταρ, σχετικά με το σκάνδαλο Λεβίνσκι, στο Ιντερνετ. Ο Μπιλ Κλίντον απολογήθηκε όμως και σε μέλη της κυβέρνησής του, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη συνάντηση, στο Λευκό Οίκο, που διήρκεσε μια ώρα και τους προέτρεψε να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην καθημερινή τους εργασία της διακυβέρνησης της χώρας.

Εκθεση - καταπέλτης

Δεν είναι, πάντως, σίγουρο κατά πόσον ο Μπ. Κλίντον φαίνεται πραγματικά ότι μπορεί να πείσει, όχι τόσο τον αμερικανικό λαό - που μάλλον με πρωτόγνωρη ιδιαίτερη ψυχραιμία, σοβαρότητα, αλλά και χιούμορ αντιμετωπίζει το θέμα, δείχνοντας να καταλαβαίνει ότι κάτι άλλο πραγματικά κρύβεται πίσω από όλη αυτή τη σκανδαλολογία - αλλά τους ίδιους τους Δημοκρατικούς, που, ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη, για την εκλογή των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων δείχνουν σαφέστατες ενδείξεις "εγκατάλειψης".

Η τεράστια έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Κένεθ Σταρ δεν αφήνει μάλλον πολλά περιθώρια ελιγμών στα επιτελεία του Προέδρου και τον ίδιο τον Κλίντον, αφού σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η στρατηγική που του υποδείχτηκε να ακολουθήσει ήταν "τραγική". Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η εξέταση με "μικροσκόπιο" του Κ. Σταρ, που δεν άφησε καμία λεπτομέρεια με αποκορύφωμα την υπόθεση Λεβίνσκι, και η κατάληξη σε ένα πόρισμα - καταπέλτη για τον Κλίντον. Ο Σταρ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, κατηγορεί "με ουσιώδεις και αξιόπιστες ενδείξεις" τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για ψευδορκία, παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης, ενθάρρυνση και ώθηση σε ψευδορκία μαρτύρων (Λεβίνσκι) και κατάχρηση εξουσίας, που σύμφωνα με τον Σταρ συνιστούν αδικήματα, τα οποία δικαιολογούν και μπορούν να δρομολογήσουν τη διαδικασία αποπομπής του.

Αυτές οι εξελίξεις, παρότι ήταν αναμενόμενες, βρήκαν "αδικαιολόγητα απροετοίμαστους" τους Δημοκρατικούς και είναι μάλλον βέβαιο ότι θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για τον Κλίντον και την παραμονή του στο ύστατο αξίωμα. Για το λόγο αυτό, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε, κατά τη διάρκεια χτεσινής παρέμβασης που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, ότι θα ζητήσει από τους συνηγόρους του να εφαρμόσουν μια "σθεναρή άμυνα" απέναντι στις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον του στην έκθεση του Κένεθ Σταρ. Είναι, όμως, δυνατόν αυτή η σθεναρή αντίσταση να ανατρέψει το σκηνικό και τον κλοιό, που σφίγγει ιδιαίτερα γύρω του; Μάλλον δύσκολα, αν κανείς αναλογιστεί ότι τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος είναι αυτά που διατηρούν τις περισσότερες επιφυλάξεις και δε θέλουν να υποστούν την ενδεχόμενη ήττα, τόσο στις εκλογές του Νοέμβρη, όσο και στις προεδρικές εκλογές του 2000.

Πολλές πλευρές, αλλά και διαθέσεις θα αποσαφηνιστούν μετά τη δημοσιοποίηση- που, ήδη, επικυρώθηκε χτες από τη Βουλή - των 445 σελίδων της έκθεσης, που άρχισαν από χτες αργά το βράδυ να αναρτώνται σε διάφορες ηλεκτρονικές σελίδες του Ιντερνετ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ