Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
Οι θέσεις των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ρωσίας

Ποικίλες αντιδράσεις και προβληματισμούς έχουν προκαλέσει οι τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσία μέσα στο ίδιο το κομμουνιστικό κίνημα, και στα βασικά κόμματα που δρουν στο έδαφος της Ρωσίας. Η κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ριζοσπάστη", διαγράφεται ως εξής:

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) Πραγματοποιήθηκε χτες έκτακτη Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ, η οποία εκτίμησε ως θετική εξέλιξη την τοποθέτηση Πριμακόφ, αν και αποτελεί ένα συμβιβασμό, όπως εκτιμούν, που οφείλεται στην αποφασιστική στάση του ΚΚΡΟ για να αποφευχθεί το χειρότερο. Φαίνεται ότι η στάση του ΚΚΡΟ θα είναι στήριξη του Πριμακόφ με όρους. Το ΚΚΡΟ εκτιμά ότι, αν η κυβέρνηση ακολουθήσει το πρόγραμμα που επεξεργάστηκε σε γενικές γραμμές η τριμερής επιτροπή (Κάτω, Ανω Βουλής και Προέδρου), τότε θα είναι σε θετική κατεύθυνση, αφού θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση. Από την ΚΕ του ΚΚΡΟ εγκρίθηκε η συμμετοχή του Μασλιουκόφ, στην κυβέρνηση Πριμακόφ, ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Φαίνεται ότι το ΚΚΡΟ προσανατολίζεται να ζητήσει να μπει στην κυβέρνηση και ο πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Γκεράσενκο. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο να μπουν στελέχη του ΚΚΡΟ στην κυβέρνηση, ενώ, αν τεθεί αυτό το θέμα, θα το εξετάσει η ΚΕ κατά περίπτωση.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο Γιέλτσιν είχε καλέσει τον Μασλιουκόφ, πριν φυσικά προτείνει τον Πριμακόφ, και πρότεινε να αναλάβει ο Μασλιουκόφ πρωθυπουργός, κάτι όμως που ο Μασλιουκόφ αρνήθηκε.

Νέα τακτική Ολομέλεια του ΚΚΡΟ αναμένεται σύντομα για την εξέταση συνολικά της κατάστασης.

Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ)

Σε διαφορετική κατεύθυνση κινούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις του ΚΕΚΡ. Σύμφωνα με το ΚΕΚΡ, οποιαδήποτε υποψηφιότητα που προέρχεται από τον Γιέλτσιν και κινείται στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, δεν μπορεί να είναι θετική για το λαό. Θεωρεί τον Πριμακόφ φίλο της Ολμπράιτ και του Κλίντον, ενώ είναι γνωστό επίσης ότι ήταν άνθρωπος του Γκορμπατσόφ. Το ΚΕΚΡ φαίνεται να εκτιμά ότι η όλη υπόθεση πρόκειται για σχεδιασμένο ελιγμό του Γιέλτσιν, ο οποίος αρχικά πρότεινε τον Τσερνομίρντιν για να στρέψει στο πρόσωπό του την κριτική της αντιπολίτευσης και μετά με τη βοήθεια του Γιαβλίνσκι, που πρότεινε τον Πριμακόφ, ξεπέρασε την πολιτική κρίση, τουλάχιστον ως προς αυτό το σημείο. Το ΚΕΚΡ διαφωνεί με τις θέσεις του ΚΚΡΟ και τις δηλώσεις Ζιουγκάνοφ, θεωρώντας τες τροχοπέδη για τις λαϊκές κινητοποιήσεις που ήδη προετοιμάζονταν σε όλη τη Ρωσία.

Η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ (ΕΚΚ - ΚΚΣΕ)

Στην ίδια περίπου κατεύθυνση με το ΚΕΚΡ κινούνται και οι εκτιμήσεις της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Θεωρούν ότι κανένας από αυτούς που πρότεινε η αντιπολίτευση, μηδέ φυσικά εξαιρουμένου του Πριμακόφ, δεν μπορεί να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση στη Ρωσία, όχι λόγω έλλειψης ικανοτήτων αλλά ακριβώς γιατί υπάρχει ο Γιέλτσιν και το καθεστώς του. Μόνο όταν ανατραπεί το καθεστώς Γιέλτσιν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στη χώρα. Η θέση της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ είναι ότι σε καμιά περίπτωση οι κομμουνιστές δεν πρέπει να μπουν στην κυβέρνηση υπό τον Γιέλτσιν. Αν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, η ζημιά που θα γίνει στο κίνημα στη Ρωσία, αλλά και σε όλη την πρώην ΕΣΣΔ, θα είναι πολύ μεγάλη. Αυτή τη στιγμή οι κομμουνιστές πρέπει να πρωτοστατήσουν στις κινητοποιήσεις του Οχτώβρη, με κύριο αίτημα να παραιτηθεί ο Γιέλτσιν και να αλλάξει η πολιτική που ασκείται στη χώρα, επισημαίνουν εκπρόσωποι της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυσκολίες συγκρότησης ενιαίου αριστερού συνασπισμού (1999-07-02 00:00:00.0)
Ενότητα δράσης και ιδεολογική συσπείρωση (1999-03-07 00:00:00.0)
Αφορμή για αντικομμουνιστική υστερία... (1998-11-12 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε ο Γ. Πριμακόφ για τη θέση του πρωθυπουργού (1998-09-12 00:00:00.0)
Αναγκαίος ο συντονισμός των κομμουνιστικών κομμάτων (1998-09-06 00:00:00.0)
Προετοιμασία του 30ού Συνεδρίου (1995-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ