Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εγκρίθηκε ο Γ. Πριμακόφ για τη θέση του πρωθυπουργού

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) ενέκρινε με 317 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 15 αποχές τον Γεβγκένι Πριμακόφ για τη θέση του πρωθυπουργού.

Πριν από τη συνεδρίαση της Δούμας, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν απηύθυνε σύντομο τηλεοπτικό μήνυμα προς το ρωσικό λαό και κάλεσε τους Ρώσους να φανούν υπομονετικοί απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να μειώσει τις τιμές, να αποκαταστήσει το τραπεζικό σύστημα και να προστατεύσει τους καταθέτες.

Ο Γεβγκένι Πριμακόφ, απευθυνόμενος με σύντομη ομιλία στους βουλευτές της Κρατικής Δούμας στη διάρκεια της συνεδρίασης για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του για το πρωθυπουργικό αξίωμα, τόνισε ότι δέχτηκε την πρόταση του προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν "έπειτα από μακρά σκέψη", και χάρη στη σταθεροποίηση της εξουσίας και της κοινωνίας. Επισήμανε ότι δε σκοπεύει να παρουσιάσει κάποιο πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση, διότι είναι απλώς αδύνατο κάτι τέτοιο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. "Δε θα με παίρνατε στα σοβαρά, αν σας παρουσίαζα ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης σε μια μέρα", είπε. Σχετικά μ' αυτό, ζήτησε μια περίοδο χάριτος 6 ως 12 μηνών πριν κρίνουν το έργο του: "Υπό τις παρούσες συνθήκες της κρίσης, οι παραδοσιακές 100 μέρες δεν αρκούν για να κριθεί η κυβέρνηση. Θα είναι καλύτερα να ψηφίσετε εναντίον μου, αν δε σκοπεύετε να με υποστηρίξετε στο μέλλον". Υποσχέθηκε, όμως, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και ζήτησε την "αποφασιστική στήριξη" της Δούμας, για να αντιμετωπίσει την οικονομική και νομισματική κρίση. Εκφράστηκε υπέρ της κρατικής ρύθμισης της οικονομίας και της στήριξης του εγχώριου παραγωγού. Επίσης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση που θα σχηματίσει, θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ενότητα της Ρωσίας, λαμβάνοντας μέτρα για να εμποδίσει τη διάλυση της απέραντης Ρωσικής Ομοσπονδίας. "Το ζήτημα δεν είναι θεωρητικό. Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό κίνδυνο, ένα σοβαρό κίνδυνο διάλυσης της χώρας", σημείωσε ο Πριμακόφ. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει, αν επικυρωθεί ο διορισμός του, ανακοίνωσε ότι ο κομμουνιστής Γιούρι Μασλιούκοφ θα τοποθετηθεί πρώτος αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης. Επίσης, επισήμανε ότι υπάρχει χώρος στην κυβέρνησή του για εκπροσώπους όλων των κομμάτων, αλλά μόνον ως επαγγελματίες. Απέρριψε την κατηγορία του προέδρου του ΦΔΚΡ Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι ότι η σπονδυλική στήλη της κυβέρνησής του θα είναι κομμουνιστική και πρόσθεσε: "Η νέα κυβέρνηση θα αποτελείται πρώτα και πάνω απ' όλα από τεχνοκράτες". Από την άλλη μεριά, ο Πριμακόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να είναι αποφασιστική όσον αφορά την υπεράσπιση των συμφερόντων της στη διεθνή σκηνή, αλλά ότι θα πρέπει να αποφεύγει την αντιπαράθεση με τρίτες χώρες. Κάλεσε τη Δούμα να επικυρώσει τη συμφωνία ΣΤΑΡΤ-2 για τη μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών. "Δε χρειαζόμαστε επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο και δε θα γίνει κάτι τέτοιο... θα κάνουμε οτιδήποτε για να το σταματήσουμε, αλλά την ίδια στιγμή θα στηρίξουμε τα συμφέροντα του κράτους μας", είπε χαρακτηριστικά ο Πριμακόφ.

Μιλώντας πρώτος στη Δούμα, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ παρουσίασε μια σειρά από αιτήματα των ψηφοφόρων: να αποκατασταθεί το κατώτερο όριο διαβίωσης, να οργανωθεί η συγκομιδή της σοδειάς, να δοθεί βοήθεια στους εργαζομένους στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, να σταματήσει η νομισματική κατρακύλα, να οργανωθούν συσσίτια στα σχολεία, να αναζωογονηθεί η λειτουργία των εργοστασίων, επιχειρήσεων κ. λπ. Και έκλεισε την ομιλία του:"Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας θα ψηφίσει υπέρ της επικύρωσης ως πρωθυπουργού του Πριμακόφ".

"Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας δε θα ψηφίσει "υπέρ" ακριβώς επειδή η δική σας Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ψηφίσει "υπέρ"", δήλωσε ο Ζιρινόφσκι και πρόσθεσε ότι η παράταξή του είναι επιφυλακτική, γιατί όλος ο κόσμος είναι υπέρ του Πριμακόφ. "Κι ποιοι; Ολοι οι εχθροί της χώρας μας!", τόνισε.

Ενα πράγμα είναι σαφές: Ανο Πριμακόφ θα συνεχίσει την πρώην κοινωνικοοικονομική πολιτική των Γκαϊντάρ - Τσερνομίρντιν - Κιριένκο, τότε ο λαός δεν έχει να περιμένει βελτίωση της ζωής του.

Νέα εξαπάτηση των εργαζομένων

Το Οργανωτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΕΚΡ, η ΕΕ του κινήματος "Εργαζόμενη Ρωσία" και το Εκτελεστική Επιτροπή του Συνεδρίου των Σοβιέτ κυκλοφόρησαν την ακόλουθη Δήλωση που την υπογράφουν ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν, ο πρόεδρος της ΕΕ του Συνεδρίου των Σοβιέτ Εργατών, Αγροτών, Ειδικών και Υπαλλήλων Α. Νικολάγεφ και ο βουλευτής του ΚΕΚΡ στη Δούμα και πρόεδρος της ΕΕ της "Εργαζόμενης Ρωσίας" Βλαντίμιρ Γκριγόριεφ:

"Η άνοδος της παλλαϊκής πάλης για την αλλαγή της πολιτικής, για την παραίτηση του Προέδρου, για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας τρόμαξε την αστική τάξη. Μπροστά στην πραγματική απειλή για τη συντριβή του αντιλαϊκού, αντεθνικού κρατικού συστήματος και την έξοδο στο δρόμο του σοσιαλισμού συντελέστηκε η συσπείρωση των διαφορετικών ως προς τη μορφή τους, αλλά όμοιων ως προς την ουσία τους πολιτικών δυνάμεων της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της ρωσικής Ομοσπονδίας. Την ιδέα της προώθησης του Γεβγκένι Πριμακόφ, που έχει προετοιμαστεί από το φιλοδυτικό περιβάλλον του Μπ. Γιέλτσιν, ανατέθηκε να την προβάλει ο κ. Γιαβλίνσκι, ο εμπνευστής του προγράμματος καταστροφής της ΕΣΣΔ των "500 ημερών". Η δήλωση για τη δυνατότητα του σχηματισμού της λεγόμενης κεντροαριστρής κυβέρνησης γύρω από τον άνθρωπο που υπηρέτησε πιστά τους Γκορμπατσόφ - Γιέλτσιν, και τώρα φίλο της Ολμπράιτ και του Κλίντον είναι απάτη και προδοσία των εργαζομένων που διεξάγουν τον "πόλεμο των σιδηροτροχιών", συνεχίζουν την πικετοφορία μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης, συμμετέχουν στις απεργίες και τις πορείες διαμαρτυρίας. Είναι προδοσία των απλών ανθρώπων, που έχουν ξαναληστευτεί για άλλη μια φορά με τη βοήθεια της εμπνευσμένης από τους ολιγάρχες δημοσιονομικής κρίσης. Ο πραγματικός σκοπός της αντικομμουνιστικής υστερίας που έχει ξεκινήσει η αστική τάξη πάνω στο κύμα της οικονομικής - νομισματικής χρεοκοπίας των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων είναι να αποσπαστεί η προσοχή από την έκταση καταλήστευσης του πληθυσμού και να "σταθεροποιηθούν" οι άνθρωποι μπροστά στην απειλή της πείνας. Επομένως, ο σκοπός της προώθησης είναι να σωθεί η εξουσία της αστικής τάξης με τη βοήθεια ενός μεταβατικού προσώπου. Ο κύριος αγώνας είναι μπροστά! "

Στο μεταξύ, ο Βίκτορ Γκεράστσενκο διορίστηκε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας μετά από πρόταση της ηγεσίας του ΚΚΡΟ, την οποία έκανε αποδεκτή ο Πρόεδρος Γιέλτσιν και ο Πριμακόφ και την επικύρωσε η Δούμα. Ο Γκεράστσενκο είχε διατελέσει διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επί Σοβιετικής Ενωσης και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Αντικαθιστά τον Σεργκέι Ντουμπίνιν, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής του μονεταρισμού και ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα. Ο Γκεράστσενκο δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε ελεγχόμενη εκτύπωση νέου χρήματος, αλλά χαρακτήρισεανοησία τη δημιουργία ενός νομισματικού συμβουλίου για τη σταθεροποίηση του ρουβλιού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικύρωση του νέου πρωθυπουργού (2000-05-18 00:00:00.0)
Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για τον Στεπάσιν (1999-05-19 00:00:00.0)
Αρχισε η συζήτηση για την αποπομπή του Γιέλτσιν (1999-05-14 00:00:00.0)
Καινούρια περίοδος κυβερνητικής κρίσης (1999-05-13 00:00:00.0)
Οι θέσεις των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ρωσίας (1998-09-12 00:00:00.0)
Ανησυχία για την επέκταση του ΝΑΤΟ (1997-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ