Κυριακή 7 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ενότητα δράσης και ιδεολογική συσπείρωση

Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Στο βαθμό που πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές για την Κρατική Δούμα τα διάφορα πολιτικά κόμματα της Ρωσίας καταβάλλουν προσπάθειες για τη δημιουργία και ενίσχυση των συνασπισμών τους. Μια τέτοια διαδικασία παρατηρείται και στο "κόμμα της εξουσίας" και στους κόλπους των ψευτοδημοκρατών. Σ' αυτές τις συνθήκες ιδιαίτερη σημασία αποκτάει το ζήτημα της ενότητας στις εκλογές όλων των αριστερών πατριωτικών δυνάμεων. Σε σχέση μ' αυτό η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ (ΕΚΚ - ΚΚΣΕ) εξέτασε στη συνεδρίαση της στις 28 Φλεβάρη το ζήτημα "Για την εφαρμογή των αποφάσεων του 31ου Συνεδρίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ για τη δημιουργία ενιαίου εκλογικού μπλοκ των κομμουνιστικών δυνάμεων ενόψει των εκλογών για την Κρατική Δούμα".

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ Ολέγκ Σένιν σημείωσε στην ομιλία του ότι η ζημιά, που προκάλεσαν οι καπιταλιστές - μονεταριστές στην οικονομία της χώρας, σε απόλυτο μέγεθος ξεπερνάει κατά πολλές φορές τη ζημιά που προκάλεσαν σε όλη τη Σοβιετική Ενωση στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο οι γερμανοφασίστες κατακτητές. "Σήμερα", υπογράμμισε ο Σένιν, "το ζήτημα της σωτηρίας της Ρωσίας - ΕΣΣΔ ως κράτους είναι το ζήτημα της εξουσίας. Και πρακτικά όλοι οι υπολογισμοί και οι προγνώσεις δείχνουν ότι ο χρόνος για το πέρασμά της στις αριστερές δυνάμεις είναι πολύ περιορισμένος στα 1,5-2 χρόνια, δηλαδή στο τέλος του 20ού αιώνα". Ανέφερε ένα από τα βασικά συμπεράσματα του 31ου Συνεδρίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, ότι "η επιστροφή της χώρας στο δρόμο της σοσιαλιστικής ανάπτυξης στις δοσμένες συνθήκες απαιτεί επαναστατικούς μετασχηματισμούς σε βάθος, που δεν πρέπει υποχρεωτικά να συνοδευτούν από ένοπλη εξέγερση". Κύριος στόχος ήταν και παραμένει η συνένωση - με την ενίσχυση της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ - των κομμουνιστών των Δημοκρατιών, πριν απ' όλα της Ρωσίας, σ' ένα ενιαίο κομμουνιστικό κόμμα λενινιστικού τύπου. Οσο καιρό όμως ο κερματισμός του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, παρ' όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί, παραμένει ένα λυπηρό χαρακτηριστικό της εποχής μας, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί τουλάχιστον η ενότητα δράσης, ως προϋπόθεση και κίνητρο για την οργανωτική και ιδεολογική συσπείρωση.

Αυτή είναι η θέση και η γραμμή, την οποία ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το Συμβούλιο της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Ωστόσο, η διαδικασία συνένωσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ρωσίας δεν προχωράει. Πριν από ένα χρόνο οι ηγέτες του ΚΕΚΡ και του ΚΚΡΟ, ύστερα από διαβουλεύσεις, είχαν επιβεβαιώσει την αναγκαιότητα για επίτευξη της ενότητας και εξέφρασαν την ετοιμότητα να εξασφαλίσουν τη συνεργασία στα πρωταρχικά ζητήματα για την αποκατάσταση της εξουσίας των εργαζομένων. Το 31ο Συνέδριο της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ συνέστησε στα ΚΚ της Ρωσίας και των άλλων χωρών να κατέβουν στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές σε ενιαίο εκλογικό μέτωπο. Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ τον Οκτώβρη του 1998 ανέθεσε στο προεδρείο της ΚΕ "να διεξάγει συνομιλίες με τους συμμάχους για το συντονισμό των θέσεων στις επικείμενες εκλογές για την Κρατική Δούμα, με σκοπό την ανάδειξη κοινών υποψηφίων... στις μονοεδρικές περιφέρειες, καθώς και την εγγραφή των υποψήφιων - συμμάχων στην ομοσπονδιακή και περιφερειακή λίστα του ΚΚΡΟ".

Ωστόσο, ήδη στις 21 Νοέμβρη 1998, στο 2ο Συνέδριο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας, πυρήνας και καθοδηγητική δύναμη της οποίας είναι το ΚΚΡΟ, επισημάνθηκε: "Βέλτιστη μορφή συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές θα είναι ο τριμερής συνασπισμός - ΚΚΡΟ, Αγροτικό Κόμμα της Ρωσίας και "Πατριώτες της Ρωσίας" - στα πλαίσια του οποίου το κάθε μέλος θα διεξαγάγει αυτοτελώς την προεκλογική εκστρατεία με προσανατολισμό τον ψηφοφόρο του". Κατόπιν ο πρόεδρος του Κινήματος Στήριξης του Στρατού Βίκτορ Ιλιούχιν δήλωσε ότι το κίνημα αυτό "είναι σε θέση μόνο του να ξεπεράσει το όριο του 5%..." και θεωρεί ότι στις μελλοντικές εκλογές πρέπει να φωτιστούν ιδιαίτερα τα προβλήματα των ενόπλων δυνάμεων. Στη συνέχεια άρχισε η συγκρότηση του μπλοκ του "πεφωτισμένου πατριωτισμού" και του ριζοσπαστικού ρωσικού μετώπου (ο κυβερνήτης της περιφέρειας Κρασνοντάρ Β. Κοντρατένκο και ο βουλευτής της Δούμας Αλμπέρτ Μακασόφ), το οποίο έχει ως κύρια κατεύθυνση "τη ρωσική ιδέα, τον ρωσικό παράγοντα, τη ρωσική τραγωδία, το σταμάτημα της γενοκτονίας και της κατάπνιξης των Ρώσων". Ακολούθησε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, ο οποίος έγινε επίτιμος πρόεδρος του εθνικού ιδρύματος "Για Σταθερή Ανάπτυξη της Ρωσίας", που θέτει ως σκοπό "τη συσπείρωση όλων των εποικοδομητικών οικονομικών δυνάμεων, οι οποίες ενδιαφέρονται για την επιτυχία της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης (Γεβγκένι Πριμακόφ)".

Κατά συνέπεια, ουσιαστικά υπό την αιγίδα σημαντικών στελεχών του ΚΚΡΟ δημιουργούνται μερικά εκλογικά παρακλάδια. Πέρσι στις 23 Δεκέμβρη ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν απευθύνθηκε στην ΕΚΚ - ΚΚΣΕ να βοηθήσει στη διεξαγωγή διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων με το ΚΚΡΟ "για τη δυνατότητα εμφάνισης σε ενιαίο μπλοκ (ή στον περιορισμό στο ελάχιστο των απωλειών από την αντιπαλότητα)". Αν δε σταθεί δυνατή αυτή η συνεργασία, τότε και το ΚΕΚΡ υπολογίζει ότι θα πετύχει το εκλογικό όριο του 5%.

Σ' αυτές τις συνθήκες όλο τον τελευταίο καιρό η Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ μ' επικεφαλής τον Σένιν αγωνίζεται για τη δημιουργία του ενιαίου μπλοκ, αλλά ανεπιτυχώς. Και στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΕ του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ ο Σένιν επέμεινε στην ανάγκη της συνένωσης, θεωρώντας ως πολιτική αυτοκτονία την τακτική εκείνων που αντί για τη συνένωση διαμελίζουν τις δυνάμεις. Πρότεινε στους ηγέτες των δυο κύριων ΚΚ της Ρωσίας "να ανακοινώσουν αμέσως τη συγκρότηση ενιαίου εκλογικού μπλοκ χωρίς κανέναν προκαταρκτικό όρο". Η άποψη αυτή υποστηρίχτηκε από τους ηγέτες όλων των Κομμουνιστικών Κομμάτων - μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, εκτός από τον πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ, ο οποίος δε συμμετείχε στη συνεδρίαση. Η συζήτηση αυτού του θέματος συνεχίστηκε τη Δευτέρα, 1 Μάρτη, με τη συμμετοχή και του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, αλλά το ζήτημα έμεινε ανοιχτό. Αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και οι συναντήσεις.

Πιο αποτελεσματική ήταν η συζήτηση άλλων θεμάτων. Η ΕΕ του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ έκανε σ' αυτή τη συνεδρίαση ένα σημαντικό βήμα προς τη μετατροπή, προοπτικά, με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ σε ενιαίο κόμμα στο έδαφος της ΕΣΣΔ. Πάρθηκε η απόφαση "Για τα μέτρα ενίσχυσης της πειθαρχίας και της ενότητας της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ", το πρώτο σημείο της οποίας αναφέρει τα εξής: "Σύμφωνα με την Πολιτική Διακήρυξη του 31ου Συνεδρίου, η ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και τα ενταγμένα σ' αυτή κομμουνιστικά κόμματα αναπτύσσουν τη δράση τους με βάση την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Ολες οι αποφάσεις των Συνεδρίων της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, καθώς και οι αποφάσεις του Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής, της Εκτελεστικής Επιτροπής, της Γραμματείας του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ είναι υποχρεωτικές για όλα τα κόμματα που ανήκουν στην ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Παράλληλα τα καθοδηγητικά και ελεγκτικά όργανα της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη στη δουλιά τους όλη την πολυμορφία των συνθηκών δράσης των ΚΚ και να παίρνουν τις γενικές κομματικές αποφάσεις, έχοντας υπόψη τις νομοθεσίες των κρατικών σχηματισμών στο έδαφος της ΕΣΣΔ". Στο τρίτο σημείο της απόφασης αναφέρεται ότι "τα κομμουνιστικά κόμματα, που ανήκουν στην ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, παραδέχονται και εφαρμόζουν το Καταστατικό και το Πρόγραμμα της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ...". Η απόφαση αυτή θα εξεταστεί σε προσεχή Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Συζητήθηκε επίσης το θέμα: "Τα καθήκοντα της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ για την ενίσχυση των νεολαιίστικων οργανώσεων των Δημοκρατιών και της Πανενωσιακής Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας" (ΠΛΚΕΝ) και πάρθηκε απόφαση, στην οποία, ειδικότερα συστήνεται στα Κομμουνιστικά Κόμματα Λευκορωσίας, Κιργισίας, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν να εντείνουν τη δουλιά για την ανασυγκρότηση των οργανώσεων της ΠΛΚΕΝ το 1999. Επίσης, προτείνεται στις ηγεσίες του ΚΚΡΟ, των ΚΚ Ουκρανίας και Αρμενίας να εξετάσουν μέχρι το Μάη 1999 το ζήτημα της ένταξης των κομσομόλικων οργανώσεων των Δημοκρατιών τους στην ΠΛΚΕΝ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ