Κυριακή 7 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Κορυφώνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ ενόψει νέων συνομιλιών

Η παραίτηση του Αντέμ Ντεμάτσι (πολιτικού εκπροσώπου των ανταρτών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" ("KLA")), η "εκστρατεία" Αμερικανών διπλωματών και η "επιστράτευση" του Ρεπουμπλικανού πρώην γερουσιαστή Μπομπ Ντόουλ στο πλευρό της κυβέρνησης Κλίντον, σε συνδυασμό με την ένταση των μαχών στις νότιες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου που συνορεύουν με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ήταν οι κορυφαίες εξελίξεις της περασμένης βδομάδας. Ορισμένες, μάλιστα, απ' αυτές δεν αποκλείεται να επηρεάσουν σοβαρά το αποτέλεσμα των συνομιλιών της 15ης Μάρτη στη Γαλλία, όπου και θα κριθεί το εάν τελικώς το αμερικανικό "ειρηνευτικό" σχέδιο θα υπογραφεί από τις αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών.

Η παραίτηση Ντεμάτσι,που επιβεβαιώνει το ρήγμα στους κόλπους των αυτονομιστών ανταρτών, ήταν μία εξέλιξη που ενίσχυσε τις προσδοκίες και τα σχέδια των Αμερικανών για το Κοσσυφοπέδιο. Ο ίδιος ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη την απόφασή του, δίχως αυτή η εξέλιξη να τον εμποδίσει να επαναλάβει για μία ακόμη φορά τις γνωστές αντιρρήσεις του για το αμερικανικό σχέδιο: Αντιδράσεις, που επικεντρώνονται στον προβλεπόμενο όρο για τον αφοπλισμό του κινήματος των ανταρτών, σε συνδυασμό με την αποστολή του ΝΑΤΟ στην περιοχή, και στην απουσία οποιουδήποτε όρου περί της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που θα οδηγούσε προοδευτικά στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε η αμερικανική εφημερίδα "Σικάγο Τρίμπιουν" σε πρόσφατο δημοσίευμά της, ο 63χρονος Αντέμ Ντεμάτσι ίσως επιχειρήσει στο μέλλον να παίξει έναν πιο σημαντικό ρόλο, συσπειρώνοντας γύρω του τα παλιά και αντιδραστικά στελέχη των αυτονομιστών ανταρτών.

Ομως, για την ώρα, ο καθαρά ευνοημένος απ' αυτό το ρήγμα στους κόλπους των ανταρτών παραμένει το ευνοημένο παιδί της Ουάσιγκτον και νέος πολιτικός εκπρόσωπος του "KLA": ο 29χρονος Χασίμ Χάτσι, που ήταν και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Κοσσοβάρων ανταρτών που μετέβη στις συνομιλίες του Ραμπουγέ τον περασμένο μήνα.Σήμερα, το νεαρότατο στέλεχος των ανταρτών όχι μόνον προβάλλεται ως ο πλέον αξιόπιστος συνομιλητής της Ουάσιγκτον, αλλά και πρόσωπο που αναμένεται να παίξει ενεργό ρόλο στο Κοσσυφοπέδιο εφόσον υπογραφεί τελικώς στις 15 Μάρτη στη Γαλλία η αμερικανική "ειρηνευτική" συμφωνία.

Απόδειξη ότι είναι ο νέος "ευνοούμενος" της Ουάσιγκτον είναι το γεγονός ότι αυτός θα ηγηθεί της εξαμελούς αντιπροσωπείας του "KLA" που θα μεταβεί σύντομα στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με στελέχη της κυβέρνησης Κλίντον. Δεν είναι μυστικό ότι ο Χάτσι έλαβε και επίσημα την ταυτότητα του "ευνοούμενου" της Ουάσιγκτον στη διάρκεια των συνομιλιών του Ραμπουγέ, όπου και γνωρίστηκε προσωπικά με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ. Ηταν τότε που η Ολμπράιτ τον προέτρεψε να μοιάσει με τον Τζέρι Ανταμ του ΙΡΑ, υπογράφοντας το προσχέδιο για την "ειρήνη" στο Κοσσυφοπέδιο.Οσον αφορά τώρα το μελλοντικό ρόλο που ετοιμάζουν οι Αμερικανοί για τον Χάτσι, τα πράγματα δεν είναι πολύ ξεκάθαρα. Είναι, ωστόσο, αρκετά χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις αρχές της βδομάδας η πολύκροτη κίνηση τριών παρατάξεων των Κοσσοβάρων Αλβανών για τη δημιουργία μίας κοινής άτυπης κυβέρνησης ("KLA", "Δημοκρατική Ενωση" του Ι. Ρουγκόβα και "Ενωση Δημοκρατικού Κινήματος" του Ρέξχεπ Κιούστζα) τον ανέδειξε στη θέση του... πρωθυπουργού. Περισσότερες - και μάλλον καθοριστικές... - λεπτομέρειες για το μέλλον του Χάτσι θα διαφανούν και από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρώην γερουσιαστή Μπομπ Ντόουλ στην Πρίστινα.

Μάλιστα, η "επιστράτευση" του Μπομπ Ντόουλ από την κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον αντανακλά, ίσως με τον πιο εύγλωττο τρόπο, την επιθυμία των ΗΠΑ να "κλείσουν"... τουλάχιστον για την ώρα - παντί τρόπω και πάντα σύμφωνα με τα συμφέροντά τους - το κεφάλαιο "Κοσσυφοπέδιο". Ιδιαίτερα, όταν η επίσκεψη ενός τέτοιου προσώπου ("καλού γνώστη των Κοσσοβάρων Αλβανών με προσωπικά και πολιτικά συμφέροντα στην περιοχή", όπως δήλωσε την περασμένη Πέμπτη και η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ!) σημειώνεται ενώ επίσημα, κάθε τόσο, στελέχη των αυτονομιστών ανταρτών επιμένουν πως θα υπογράψουν το σχέδιο "ειρήνευσης" στις 15 Μάρτη στη Γαλλία...

Τώρα, όσον αφορά τους Σέρβους, οι Αμερικανοί θα επιχειρήσουν να τους πείσουν στέλνοντας έναν συνομιλητή πολύ γνωστό στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Μιλόσεβιτς. Λόγος για τον γνωστό "διπλωμάτη" Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος πρόκειται σύντομα να επισκεφθεί το Βελιγράδι.

Ετσι, όχι μόνον ο Κρίστοφερ Χιλ (απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον στην περιοχή) αλλά και ο Χόλμπρουκ θα καταβάλλουν πυρετώδεις προσπάθειες προκειμένου να πειστεί όχι μόνον ο Μιλόσεβιτς προσωπικά, αλλά και η ηγεσία του γιουγκοσλαβικού στρατού, για τα "πλεονεκτήματα" της ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, λέγεται ότι για το λόγο αυτό αναμένεται να προσκληθούν αξιωματικοί του γιουγκοσλαβικού στρατού στη Γαλλία για διαβουλεύσεις με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ.

Πολιτικοί παρατηρητές (που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ανταπόκρισή του από το Βελιγράδι) εκτιμούν ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είναι ο μόνος Αμερικανός αξιωματούχος με τον οποίο ο Μιλόσεβιτς μπορεί να έχει επί μακρόν διαβουλεύσεις, με προοπτική να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση η οποία θα αφορά κυρίως την ανάπτυξη δυνάμεων που θα είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή του ΟΑΣΕ, όχι όμως του ΝΑΤΟ... Επιπλέον, δημοσίευμα (περασμένη Πέμπτη) της σερβικής εφημερίδας "ΓΚΛΑΣ ΓΙΑΒΝΟΣΤΙ" προετοίμαζε αυτό το έδαφος, υποστηρίζοντας (επικαλούμενο πηγή από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος), ότι "το Βελιγράδι είναι σχεδόν έτοιμο να αποδεχτεί την ανάπτυξη δυνάμεων του ΟΗΕ, σε καμία όμως περίπτωση δε θα αποδεχτεί δυνάμεις του ΝΑΤΟ". Εκεί αναφερόταν ότι ο Μιλόσεβιτς ως αντάλλαγμα θα μπορεί να ζητήσει, εκτός από την άρση ορισμένων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Γιουγκοσλαβία, την επανένταξη της χώρας του στα Ηνωμένα Εθνη (αν τελικά αποδεχτεί την ανάπτυξη δυνάμεων του ΟΗΕ) ή την επανένταξη στον ΟΑΣΕ (αν τελικά αποφασιστεί να αλλάξει η σημερινή αποστολή των επιθεωρητών του ΟΑΣΕ σε άνδρες ειρηνευτικής δύναμης). Μέσα σ' αυτό το "σενάριο" αναφέρεται ότι στις δυνάμεις αυτές θα μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και στρατιώτες από τη Ρωσία και από άλλες χώρες φιλικά προσκείμενες στη Γιουγκοσλαβία, που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Μέχρι τη συνέχιση όμως των συνομιλιών στη Γαλλία και την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για την αποδοχή από το Βελιγράδι των ξένων χερσαίων δυνάμεων, το βέβαιο είναι ότι οι απειλές του ΝΑΤΟ για βομβαρδισμούς της Σερβίας θα συνεχιστούν, όπως και θα ενταθούν οι μάχες μέσα και έξω από την Πρίστινα...Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ