Κυριακή 7 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αλλο ένα πολιτικό σκάνδαλο

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Νέο πολιτικό σκάνδαλο ξέσπασε στη Ρωσία και την ΚΑΚ με πρωταγωνιστή τον Μπορίς Μπερεζόφσκι. Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν ζήτησε την Παρασκευή 5 Μάρτη από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την απομάκρυνση του μεγαλοεπιχειρηματία Μπορίς Μπερεζόφσκι από τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) "για ενέργειες που ξεπερνούν τις αρμοδιότητες" του αξιώματός του και για "μη εκτέλεση εντολών του προέδρου του Συμβουλίου των Αρχηγών Κρατών της ΚΑΚ". Σχετικά μ' αυτό, ο Γιέλτσιν (πρόεδρος αυτού του Συμβουλίου) ζήτησε από τους Προέδρους των 12 χωρών - μελών της ΚΑΚ να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα "χωρίς καθυστέρηση". Οπως είναι γνωστό, ο Μπερεζόφσκι είχε διοριστεί εντελώς αναπάντεχα τον Απρίλη του 1998 στη θέση του εκτελεστικού γραμματέα της ΚΑΚ, με πρόταση του Προέδρου της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα. Για την απομάκρυνσή του μπορεί να αποφασίσει του Συμβούλιο των Αρχηγών της ΚΑΚ. Γι' αυτό και ο Μπερεζόφσκι δήλωσε ότι ο Γιέλτσιν δεν είναι σε θέση να τον απολύσει και ότι "μπερδεύεται στις αρμοδιότητές του". Στο μεταξύ, οι Πρόεδροι των χωρών της ΚΑΚ είτε δε σχολίασαν το αίτημα του Γιέλτσιν, όπως ο Κούτσμα, είτε εξέφρασαν κάποια απορία, όπως οι Πρόεδροι της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάντζε και του Αζερμπαϊτζάν Γκεϊντέρ Αλίεφ. Ακριβώς στο Αζερμπαϊτζάν βρισκόταν ο Μπερεζόφσκι, όταν ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη χώρα αυτή Μπορίς Μπλοχίν τού ανακοίνωσε την απόφαση του Γιέλτσιν, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες - επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αλίεφ. Ωστόσο, ο Αλίεφ συναντήθηκε με τον Μπερεζόφσκι.

Οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες της Ρωσίας επιδοκίμασαν την απόφαση του Γιέλτσιν. Την απομάκρυνση του Μπερεζόφσκι ζήτησε και η Κρατική Δούμα με ομόφωνο ψήφισμά της στις 19 Φλεβάρη. Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ δήλωσε ότι επικροτεί την ενέργεια του Γιέλτσιν, διότι "ο Μπερεζόφσκι ασχολιόταν περισσότερο με πολιτικές ίντριγκες, παρά με τις υποθέσεις της ΚΑΚ". "Από καιρό έπρεπε να γίνει αυτό", σημείωσε και ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ.

Σημειώνουμε ότι πριν από την απομάκρυνση του Μπερεζόφσκι, ενός από τους πιο απεχθείς παράγοντες της σημερινής Ρωσίας, προηγήθηκε ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο. Ο Μπερεζόφσκι εξαπέλυσε έναν βρώμικο πληροφοριακό πόλεμο μέσω των ελεγχόμενων απ' αυτόν ΜΜΕ κατά της κυβέρνησης Γεβγκένι Πριμακόφ: Από κατηγορίες κατά του Πριμακόφ για σχέσεις με διάφορες γυναίκες, μελών της κυβέρνησης, για διαφθορά μέχρι θρήνους, για "κομμουνιστική κυβέρνηση" με σκοπό να προκαλέσει την αντίδραση του Γιέλτσιν ενάντια στους κομμουνιστές και το φόβο της Δύσης για την ορμητική αριστεριοποίηση της ρωσικής κοινωνίας. Στις 4 Μάρτη τα ΜΜΕ του Μπερεζόφσκι διέδωσαν τη φήμη ότι ο Πρόεδρος Γιέλτσιν ζήτησε από πρωθυπουργό Πριμακόφ "να απομακρύνει τους κομμουνιστές από την κυβέρνησή του". Ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Νικολάι Μπουρντιούζα και εκπρόσωποι της κυβέρνησης διέψευσαν αυτές τις φήμες.

Από πέρσι το Νοέμβρη ο Μπερεζόφσκι καταφέρεται ενάντια του ΚΚΡΟ, ζητώντας την απαγόρευσή του. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς του πρώην υπήκοου του Ισραήλ Μπερεζόφσκι βρίσκονται στην "ανικανότητα του Γιέλτσιν να κυβέρνηση τη χώρα σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο", πράγμα που είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν διάφοροι πολιτικοί τυχοδιώκτες. "Η εγκληματική ομάδα με επικεφαλής τον Μπερεζόφσκι εξακολουθεί να κλιμακώνει την υστερία, γιατί φοβάται να δώσει λόγο για όσα διέπραξε κατά της χώρας... Δε θα επιτρέψουμε στους προβοκάτορες να οδηγήσουν τη χώρα στο αιματηρό μακελειό του 1993 και στην τσετσενική σύγκρουση", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ. Υπογράμμισε επίσης ότι "για την παραίτηση της σημερινής κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενδιαφέρεται η μανιασμένη ομάδα των απατεώνων που βγήκαν απ' όλες τις τρύπες, όλοι εκείνοι που αποτελούν την "πέμπτη φάλαγγα", που συμμετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ρωσίας: Ανατόλι Τσουμπάις, Γεγκόρ Γκαϊντάρ, Μπορίς Φιόντοροφ και Αλεξάντρ Λίφσιτς". "Ολη αυτή η αχαλίνωτη εκστρατεία στα ΜΜΕ, που ξεκίνησε ο Μπερεζόφσκι ενάντια στην κυβέρνηση, αποβλέπει στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα. Δε θα επιτρέψουμε τη ρεβάνς εκείνων που κατάστρεψαν τη Ρωσία", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ και προειδοποίησε ότι οι αριστερές δυνάμεις θα απευθυνθούν στους πολίτες της Ρωσίας, αν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ