Κυριακή 7 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ

"Θεσσαλονίκη 2000 στο χάρτη των ευρωπαϊκών μητροπόλεων". Η φράση αυτή, αποτυπωμένη σε έναν από τους τοίχους του λιμανιού, επιχειρεί να δείξει το ρόλο που οραματίζονται οι ευρωλάτρες να παίξει η Θεσσαλονίκη στον αιώνα που έρχεται. Και όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, η Θεσσαλονίκη θα μπει στο χάρτη των ευρωπαϊκών μητροπόλεων όχι όμως για την αναπτυξιακή της πορεία ή ως πόρτα της οικονομικής διείσδυσης στα Βαλκάνια, αλλά σαν την πόλη - στρατιωτικό ορμητήριο σε βάρος των λαών της Βαλκανικής. Η μήπως αυτό είναι το αντάλλαγμα; Να μετατραπεί η πόλη σε προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστών για την επιβολή της Νέας αιματηρής Τάξης Πραγμάτων στην περιοχή και έτσι να ωφεληθούν κάποια τμήματα της άρχουσας τάξης που ονειρεύονται "ειδικούς ρόλους" και "διεισδύσεις";

Με την απόβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, μέσω της οποίας προωθούνται προς την ΠΓΔΜ, απ' όπου ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση οι μακελάρηδες των λαών, και με την αναμενόμενη χρήση για τον ίδιο λόγο των λιμανιών του Λιτόχωρου και του Βόλου, μπαίνουν πλέον σε εφαρμογή τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για τη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε μόνιμο ορμητήριο στην υπηρεσία των αναγκών του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ.

Από το Νοέμβρη του περασμένου έτους και για περίπου δύο μήνες ακόμη, η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έχουν μετατραπεί - και θα συνεχίζουν να είναι - σε μεγάλη πύλη διέλευσης της PAX AMERICANA προς τα Βαλκάνια, για το μοίρασμα των χωρών σε σφαίρες επιρροής, στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης των μεγάλων πολυεθνικών οικονομικών συμφερόντων.

Τις τελευταίες δύο βδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση. Το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν τεθεί υπό ΝΑΤΟική ομηρία, διευκολύνοντας τη διέλευση χιλιάδων στρατιωτών του πολυεθνικού εκστρατευτικού σώματος, εκατοντάδων τεθωρακισμένων οχημάτων, αρμάτων μάχης, βαριού πολεμικού οπλισμού και εκατοντάδων κοντέινερ με τρόφιμα, φάρμακα και άλλο πολεμικό υλικό. Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, το σιδηρόδρομο αλλά και το αεροδρόμιο, που ζουν καθημερινά όλα τα στάδια της επιχείρησης, ανησυχούν για το ρόλο που τους ανέθεσε η ελληνική κυβέρνηση να παίξουν με το έτσι θέλω και εκφράζουν φόβο για τους κινδύνους που κρύβει η εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Το μέγεθος της επιχείρησης αποδεικνύει πως η παρουσία της επεμβατικής δύναμης δε θα είναι προσωρινή στην περιοχή και φυσικά δεν έχει στόχο την επιβολή της ειρήνης στην περιοχή, γιατί η ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο δε διασφαλίζεται. Περισσότεροι από 30.000 στρατιώτες - πληροφορίες κάνουν λόγο και για 50.000 - της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ θα προωθηθούν προς τα Σκόπια. Μόνο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα καταπλεύσουν τουλάχιστον 20 αρματαγωγά πλοία στην πρώτη φάση της επιχείρησης, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις καταφθάνουν καθημερινά με μεταγωγικά αεροσκάφη και στο αεροδρόμιο "Μακεδονία".

Στην πολεμική μηχανή που στήνεται, συμμετέχουν στρατιωτικές δυνάμεις των Ιταλίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, ΗΠΑ, αλλά και της Ελλάδας. Μέχρι χτες η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να υποβαθμίσει τη συμμετοχή της χώρας απλά και μόνο σε ρόλο τροχονόμου με την παραχώρηση γης, αέρα και θάλασσας... και φύλακα αγγέλου της ομαλής διέλευσης των "εκτελεστών" του βρώμικου πολέμου που στήνεται στη γειτονική χώρα για την υπεράσπιση δήθεν του δικαιώματος αυτονομίας των Αλβανόφωνων στο Κόσσοβο.

Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια, λέει ο σοφός λαός. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωνε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή πως η Ελλάδα δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο και πως αν τελικά η διεθνής κοινότητα αναθέσει στο ΝΑΤΟ την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, η χώρα δε θα συμμετέχει σ' αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση. Να που αποδεικνύεται η ρήση του λαού μας. Γιατί αξιωματικοί και απλοί φαντάροι, από τη σειρά '98 Β και δώθε, δηλαδή όσοι παρουσιάστηκαν από το Μάρτη του 1998 και εδώ, σχεδόν απ' όλες τις μονάδες της Βόρειας Ελλάδας, κλήθηκαν να δηλώσουν ενυπόγραφα αν θέλουν να συμμετάσχουν στα στρατεύματα που θα πάνε στο Κόσσοβο, αλλά και γενικότερα στη Νέα Γιουγκοσλαβία. Επίσης είναι ήδη γνωστό πως 800 Ελληνες στρατιώτες θα συμμετάσχουν στην επικείμενη σφαγή.

Στρατοκρατούμενη πόλη

Για τρεις μόνο μέρες σταμάτησε η μεταφορά στρατιωτικού οπλισμού και στρατευμάτων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Από χτες η μεγάλη αποβατική επιχείρηση άρχισε και πάλι και αναμένεται να κορυφωθεί προς τα τέλη του Μάρτη με τον κατάπλου μέρους των δυνάμεων που συμμετέχουν στη μεσαίας έκτασης ΝΑΤΟική άσκηση που διεξάγεται στο Βόρειο Αιγαίο.

Τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης μεταφέρονται σιδηροδρομικώς προς τα σύνορα. Στρατιώτες και πολεμικό υλικό προωθούνται οδικώς. Ο ελληνικός στρατός, σε ρόλο ορντινάντσας, φροντίζει για την κάλυψη των αναγκών των ξένων δυνάμεων, στήνοντας τουαλέτες (βλέπε Λιτόχωρο), αντίσκηνα κλπ. Παράλληλα προστατεύει τα δεκάδες οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τζιπ, τους πλήρως οπλισμένους φαντάρους της πολυεθνικής δύναμης, σε όλη τη διάρκεια της πορείας τους προς τα Σκόπια.

Μια βόλτα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης είτε μέσα στην πόλη είτε στην έξοδο προς την Εθνική οδό, αρκεί για να νιώσει κανείς την παρουσία των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, που βαφτίστηκαν "ειρηνευτική δύναμη" για να αποπροσανατολίσουν το λαό.

Στρατιωτικές, λιμενικές, αλλά και οι αρχές του ΟΣΕ σιωπούν ύποπτα. Μόνοι αρμόδιοι να ενημερώσουν για την εξέλιξη της επιχείρησης που διεξάγεται σε ελληνικό έδαφος φέρονται οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ. Κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας καταρρακώνεται με τον πιο βάναυσο τρόπο. Βουλευτές, κόμματα - πλην ΚΚΕ - φορείς της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακόμη και συνδικαλιστικοί φορείς στην πλειοψηφία τους αποφεύγουν να πάρουν θέση. Αποφεύγουν να πουν αν οι πολυεθνικές δυνάμεις θανάτου, που προωθούνται στη Βαλκανική, υλοποιούν το όραμά τους για μια Θεσσαλονίκη "πρωτεύουσα των Βαλκανίων". Ενοχος και ο ρόλος των ΜΜΕ που όχι απλά αποσιωπούν τις λαϊκές αντιδράσεις που εκδηλώνονται, αλλά προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός, παρουσιάζοντας τη μεγάλη αποβατική ΝΑΤΟική επιχείρηση ως μια ρουτινιάρικη επιχείρηση μετακίνησης στρατευμάτων. Λες και τα αρματαγωγά πλοία κάνουν ταξίδι αναψυχής στο Θερμαϊκό και ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο και καμία σχέση δεν έχουν με τη νέα μεγάλη εστία πολέμου που θα ανάψει δίπλα από τα σύνορά μας.

Συνειδητά επιχειρείται να πέσει πέπλο σιωπής, προκειμένου να μείνει στην αφάνεια η τεράστια πολεμική μηχανή που στήνεται κάτω από τη μύτη χιλιάδων ειρηνόφιλων κατοίκων της περιοχής.

Ομως τα μηνύματα που έρχονται θα τους διαψεύσουν. Η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να εμποδίσει την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στο βρώμικο παιχνίδι σε βάρος των λαών, είναι ο ίδιος ο λαός που άρχισε να αφυπνίζεται. Οι διαδηλώσεις που προηγήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, αυτές που προγραμματίστηκαν να γίνουν τις επόμενες μέρες, οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους νέοι, που έσπασαν τον προστατευτικό κλοιό του σύγχρονου "κατοχικού στρατού" και εισέβαλαν στο λιμάνι, διαδηλώνοντας την απαίτησή τους να "φύγουν οι φονιάδες των λαών", δείχνουν το φωτεινό δρόμο κόντρα στις δυνάμεις που θέλουν να υποβάλουν την ανθρωπότητα να ζει κάτω από το καθεστώς της παγκόσμιας βαρβαρότητας.

ΑΝΝΑ ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ