Κυριακή 7 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Μπανάνες και "θρύψαλα"

ΓΕΝΕΥΗ.-

Ρητορικές κορόνες, αντίποινα και οξύτατες αντιδράσεις, είναι το επόμενο επεισόδιο στην "πικρή" διένεξη μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, που διεξάγεται μήνες και έχει γίνει ευρέως γνωστό ως "πόλεμος της μπανάνας". Η κορύφωση ήρθε τρεις μέρες πριν με την πρόθεση της Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε αντίποινα για τα ευρωπαϊκά προϊόντα που κυκλοφορούν στις αμερικανικές αγορές.

Η επίσημη απάντηση της ΕΕ ήρθε την Παρασκευή με το αίτημά της για έκτακτη σύγκληση της Συνόδου του Γενικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), για να συζητήσει το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων στο πλαίσιο του "πολέμου της μπανάνας". Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στον ΠΟΕ στη Γενεύη ζήτησε το βράδυ της Πέμπτης την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνόδου, όπως είχε ανακοινώσει από τις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την εμπορική πολιτική της ΕΕ, σερ Λίον Μπρίταν,αίτημα που έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία των 133 μελών του ΠΟΕ, οπότε τη Δευτέρα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος του Γενικού Συμβουλίου του ΠΟΕ. Είναι μάλιστα και η πρώτη που γίνεται στον Οργανισμό αυτόν στα τέσσερα χρόνια ύπαρξής του. Σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τον ΠΟΕ, η έκτακτη σύνοδος μπορεί να διαρκέσει ένα δεκαήμερο, ενώ μετά την περίοδο αυτή, αν δεν έχει βρεθεί κάποια λύση, η ΕΕ θα μπορεί να ζητήσει ενώπιον του Οργάνου Ρύθμισης των Διαφορών του ΠΟΕ το σχηματισμό ομάδας διαιτησίας για να εξετάσει την υπόθεση αυτή.

Η σκιά από τις μπανάνες

Οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις εξακολουθούν να είναι έντονες και σε διακρατικό επίπεδο. Το χορό σέρνει η Βρετανία, που προέβη την Παρασκευή και σε δεύτερο, σε ένα 24ωρο, διάβημα διαμαρτυρίας κατά των αμερικανικών κυρώσεων στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων, διάβημα που παρέδωσε στον Αμερικανό πρεσβευτή στο Λονδίνο Φίλιπ Λάντερ,Ο οποίος κλήθηκε ξανά στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον κλιμακώθηκαν σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις. Παράλληλα, τα βρετανικά συνδικάτα τονίζουν ότι οι κυρώσεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο 2.400 θέσεις εργασίας στη Σκοτία, ενώ ακόμα και ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ τηλεφώνησε στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για τη συνεχώς κλιμακούμενη εμπορική διένεξη. Στο χορό και η Γαλλία, που για πρώτη φορά προχτές καταδίκασε επισήμως την αμερικανική απόφαση για επιβολή κυρώσεων κατά των ευρωπαϊκών προϊόντων και κάλεσε την Ουάσιγκτον να επανεξετάσει την "απαράδεκτη" αυτή απόφασή της.

Επί της ουσίας ο "πόλεμος της μπανάνας" ξεκίνησε όταν η ΕΕ, λόγω των συνεχώς αναπτυσσόμενων σχέσεων με χώρες της Καραϊβικής, μείωσε σημαντικά τις εισαγωγές τις από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα αμερικανικές εταιρίες να προσφύγουν στον ΠΟΕ με το σκεπτικό ότι η πολιτική αυτή της ΕΕ παραβιάζει υπάρχοντες νόμους για το εμπόριο. Μετά την προσφυγή αυτή, ο ΠΟΕ είχε δικαιώσει τις αμερικανικές εταιρίες, αλλά η ΕΕ "τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια των Αμερικανών", τροποποιώντας τις σχετικές νομοθεσίες που υφίστανται για την ΕΕ. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η μεγάλη "σύγκρουση"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ