Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΙΑ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ
Και "προίκα" στον ιδιώτη!

Αδιανόητο για την κυβέρνηση ακόμα και να ζητήσει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, δηλώνει στο σωματείο σύμβουλος της Β. Παπανδρέου! Ούτε καν ελάχιστο τίμημα δεν προβλέπεται για τη μακροχρόνια μίσθωση της μονάδας, αντίθετα προβλέπονται γενναίες επιχορηγήσεις σ' όποιον την αναλάβει!

"Ντιζαβαντάζ" (!), δηλαδή μειονέκτημα, για τους ιδιώτες που επιθυμούν να αναλάβουν το ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου αποτελούν οι εργαζόμενοι της μονάδας, σύμφωνα με τον κ. Καρακούση σύμβουλο της υπουργού Ανάπτυξης, με τον οποίο συναντήθηκαν χτες οι εργαζόμενοι, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας τους. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου να παραδοθεί "καθαρό" από προσωπικό το ΞΕΝΙΑ σε ιδιώτη και ζητάνε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Ο σύμβουλος της Β. Παπανδρέου απέκλεισε στους εργαζόμενους το ενδεχόμενο παραμονής τους στην εργασία σε περίπτωση μακροχρόνιας μίσθωσης της μονάδας, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να τεθεί σε επιχειρηματία μια τέτοια ρήτρα, γιατί δε θα εκδηλώσει κανείς ενδιαφέρον, ενώ η αντιπολίτευση θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι το κάνει για να μην ευδοκιμήσει ο διαγωνισμός!

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προσπάθησε λίγο αργότερα, σε συνάντησή του με τους εργαζόμενους, ο γγ του ΕΟΤ Ν. Σκουλάς,ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόλυση των εργαζομένων, ισχυρίστηκε ότι δε γνώριζε τι προβλέπει γι' αυτούς η προκήρυξη του υπουργείου Ανάπτυξης και μοίρασε αφειδώς υποσχέσεις, ακόμα και ότι θα κατέβει στους δρόμους μαζί με τους εργαζόμενους αν δε διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας...

Ενδεικτικό του σκανδάλου που συντελείται είναι και το γεγονός ότι στην προκήρυξη προβλέπεται μίσθωση του ΞΕΝΙΑ - του "φιλέτου" της περιουσίας του ΕΟΤ, αξίας 1 τρισ. δραχμών - για 40 χρόνια, χωρίς καν να προκαθορίζεται ένα ελάχιστο τίμημα, ενώ ο όποιος ανάδοχος θα πάρει και γενναίες επιχορηγήσεις,αφού το προτεινόμενο από το υπουργείο επενδυτικό σχέδιο θα υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Η μόνη "δέσμευση" που θα αναλάβει ο νέος ιδιοκτήτης είναι να προσλάβει 11 εργαζόμενους αορίστου χρόνου της μονάδας κι αυτούς από μηδενική βάση! Για τους υπόλοιπους 137 δε γίνεται καμία αναφορά. Κι αυτό παρότι - σύμφωνα με τα λεγόμενα παραγόντων του υπουργείου Ανάπτυξης - ο ιδιώτης θα κάνει επενδύσεις, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα αξιοποιήσει τη μονάδα, η οποία συνειδητά απαξιώνεται χρόνια τώρα από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και του υπουργείου και του ΕΟΤ, που δεν έδωσαν ούτε δραχμή για τη συντήρηση και την ανακαίνισή της.

Μεταξύ των εργαζομένων, που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, επικρατεί έντονη ανησυχία και προβληματισμός. Η πλειοψηφία τους εργάζεται στο ΞΕΝΙΑ δεκαετίες. "Δεν είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο", μας είπε η Ελένη Παπαδάκη που εργάζεται καμαριέρα 20 χρόνια! Η εργαζόμενη συνεχίζει εμφανώς οργισμένη και πικραμένη: "Βρίσκομαι στα πρόθυρα σύνταξης, αν χάσω τη δουλιά μου, πού θα βρω άλλη σ' αυτή την ηλικία. Εδώ μ' αυτή τη δουλιά και πάλι η σύνταξη μοιάζει ακόμα με όνειρο. Βλέπεις με 100 ένσημα το χρόνο δε βγαίνεις σε σύνταξη όταν πρέπει να βγεις".

Το λόγο παίρνει η Σταματία Χαροκόπου - Καμπά: "Ποιος ακούει τον εργάτη απ' αυτούς που κυβερνάνε; Ποιος μας ρωτάει για την αγωνία μας; Ποιος νοιάστηκε για τα 30 δωμάτια που πρέπει να καθαρίζουμε κάθε μέρα, που από 45 καμαριέρες παλιά μείναμε 8; Κάθε μέρα φεύγω από το Λαύριο να πάω για δουλιά, το Λαύριο το διαλύσανε, τώρα κι αυτό! Δε φταίει η κακή μας τύχη προφανώς, άλλα πράγματα φταίνε! Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες, να ξέρει ότι οι εργάτες δε θα σκύβουν για πολύ το κεφάλι ακόμα, αλλά και ο λαός να "ψαχτεί" λίγο, όταν ψηφίζει να ξέρει τις συνέπειες. Δεν μπορεί να μας πετάνε αυτοί σαν τα σκυλιά στους δρόμους, δεν μπορεί να καταργούν το 8ωρο και μεις να μην κάνουμε τίποτα".

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ