Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προς συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ

Επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι ο πρωθυπουργός - όπως και οι ομόλογοί του των χωρών των Βαλκανίων - έχει λάβει επιστολή - πρόσκληση για τη συνάντηση της Αττάλειας, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτώβρη, από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μ. Γιλμάζ. Στην επιστολή η ελληνική πλευρά θα απαντήσει θετικά, ανέφερε ο Δ. Ρέππας, ο οποίος σημείωσε ότι, κατά τα ειωθότα, θα υπάρξουν διμερείς επαφές μεταξύ Σημίτη - Γιλμάζ.

Αναφερόμενος, δε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην επιστολή Σημίτη προς Πάγκαλο, όπου η ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατατάσσεται σε υψηλή σειρά προτεραιότητας, δήλωσε ότι πράγματι η ελληνική πλευρά θέλει ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, αλλά η στάση της Τουρκίας δεν είναι ευοίωνη. Χαρακτήρισε, δε, "πέραν του παραλόγου" τις αιτιάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τους πυραύλους "S-300", ενώ σχολίασε τις δηλώσεις για το Κυπριακό του Βρετανού υπουργού Αμυνας, που συναντήθηκε χτες με τον Α. Τσοχατζόπουλο, λέγοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος, σε αντίθεση με την Τουρκία, "έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια της καλής τους θέλησης".

Τέλος, ο Δ. Ρέππας, ερωτώμενος για τις στρατιωτικές ασκήσεις "Νικηφόρος" και "Τοξότης", απάντησε ότι θα πραγματοποιηθούν όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Και ο Κ. Μητσοτάκης

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μ. Γιλμάζ, θα έχει αύριο το βράδυ ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για το γάμο του βουλευτή της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη. Η συνάντηση γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, με πρωτοβουλία του Μ. Γιλμάζ, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης προτού αναχωρήσει είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κ. Σημίτη και τον Κύπριο Πρόεδρο, Γλ. Κληρίδη. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η συνάντηση Μητσοτάκη - Γιλμάζ γίνεται ύστερα από παρέμβαση ισχυρών οικονομικών κύκλων και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, που έχουν ξεχωριστά συμφέροντα να "αναθερμανθούν" οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο και με τον Κ. Καραμανλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ