Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΗΣ ΚΟΨΙΔΗΣ
Νομοσχέδιο - σκάνδαλο για την ψηφιακή τηλεόραση

Σχετική συζήτηση οργάνωσε προχτές η ΕΣΗΕΑ και ο ΔΣΑ

Νομοσχέδιο - σκάνδαλο, χαρακτήρισε ο Μάκης Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του ΕΣΡ, το νομοσχέδιο για την ψηφιακή, που αυτές τις ημέρες συζητιέται στη Βουλή από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει αποχωρήσει. Ο Μάκης Κοψίδης στην τοποθέτησή του στην προχτεσινή συζήτηση για την ψηφιακή τηλεόραση - που οργάνωσαν η ΕΣΗΕΑ και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) - στάθηκε στην ουσία του νομοσχεδίου, θέτοντας τα "θεμελιακά", όπως είπε, ζητήματα. Και όλοι, όμως οι εισηγητές (Ροδόλφος Μορώνης, Τάσος Παπαδόπουλος, Ιωάννα Κική, Γ. Κόκκας), πλην του εκπροσώπου του υπουργείου Τύπου, Κώστα Δρούγκα,τόνισαν ότι το νομοσχέδιο δεν κατοχυρώνει τη διαφάνεια και τη μη διαπλοκή και δεν ενισχύει την ΕΡΤ.

Η κυβέρνηση, όπως είπε ο Μάκης Κοψίδης, και μέσα από την εισηγητική έκθεση ομολογεί ότι το κοινωνικό αγαθό που λέγεται πληροφόρηση, είναι "εμπόρευμα". Η παραδοχή αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Επισήμανε ότι δεν έχει αναδειχτεί το τι σημαίνει δορυφορική ψηφιακή τηλεόραση και εξήγησε γιατί οι μεγαλοεπιχειρηματίες τρέχουν να "αλώσουν το χώρο" της ψηφιακής. Μπορεί, όπως τόνισε, να μην αποφέρει άμεσα κέρδη, αλλά δίνει στους κατόχους της τεράστια ισχύ, αφού θα "παίξουν με άλλους όρους" σε στρατηγικής σημασίας σχέδια. Ο κάτοχος της ψηφιακής, όπως διευκρίνισε, θα έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει το όποιο σήμα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο τόξο Μ. Ανατολής, Β. Αφρικής και στα Βαλκάνια. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να επιδρά ακόμα και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση, η οποία παραδίδει τον τόσο σημαντικής σημασίας τομέα στα επιχειρηματικά κεφάλαια, εκπαραθυρώνοντας την ΕΡΤ. Το νομοσχέδιο - σκάνδαλο θα "έχει δραματικές επιπτώσεις σε όλους μας".

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αναφερόμενος στην ΕΡΤ, είπε πως το νομοσχέδιο είναι "πίσω" και από το νόμο Βενιζέλου, αφού αφαιρεί το αποκλειστικό δικαίωμα της ΕΡΤ και ούτε "φτωχό συγγενή" την καθιστά. Η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο πήρε ό,τι πιο συντηρητικό είχε ο νόμος Βενιζέλου, όπως τη διάταξη που αφορά την οικονομική αυτοτέλεια συγγενικών προσώπων - και έφερε ως παράδειγμα το συγκρότημα Βαρδινογιάννη, που αυτή τη στιγμή μετέχει και στο ΣΤΑΡ και στο MEGA, ενώ ο νόμος λέει ότι απαγορεύεται η συμμετοχή σε δυο κανάλια. Παρατήρησε, επίσης, ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιτρέπει στους καναλάρχες - μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, που σημειωτέον χρωστούν δεκάδες δισ., να βάλουν στο χέρι και τα ψηφιακά δίχτυα.

Μιλώντας για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη αρχή, από τη στιγμή που την πλειοψηφία των μελών του την ορίζει η κυβέρνηση. Πρότεινε στο ΕΣΡ να συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της Βουλής, κάτι που δε γίνεται σήμερα, αφού δε συμμετέχει εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, καθώς και εκπρόσωποι αρμοδίων φορέων, όπως της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΘΑ. Σημείωσε ότι το ΕΣΡ πρέπει να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Ο Ροδόλφος Μορώνης,είπε ότι το νομοσχέδιο συνοδεύεται από μύθους. Ενας από αυτούς είναι και η διαφάνεια, αφού στην ουσία νομιμοποιείται η διαπλοκή. Παρατήρησε, επίσης, ότι ενισχύονται οι αρμοδιότητες του υπουργού. Φλύαρο, αντιφατικό και ασαφές, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Τάσος Παπαδόπουλος.Στάθηκε και αυτός στο θέμα της διαφάνειας και της διαπλοκής λέγοντας πως και η ονομαστικοποίηση των μετοχών αναιρείται με τη διάταξη που αναφέρεται στο χρηματιστήριο και στις αλλοδαπές εταιρίες. Αναλυτικές παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου έκανε η δικηγόρος και λέκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Ιωάννα Κική,τονίζοντας ότι οι ρυθμίσεις διέπονται "από έντονο κρατισμό σε λάθος κατεύθυνση".

Στην ΕΡΤ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ο δικηγόρος Γ. Κόκκας,λέγοντας ότι στη θυγατρική θα έπρεπε να συμμετέχει με το 50%. Αντίθετα ικανοποιημένος από τις ρυθμίσεις για την ΕΡΤ ήταν ο πρόεδρός της Παναγιώτης Παναγιώτου,τονίζοντας ότι η θυγατρική θα κριθεί με εμπορικά κριτήρια. Στη διάρκεια της προχθεσινής εκδήλωσης μίλησαν ακόμη ο Τηλέμαχος Χυτήρης από μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Λευτέρης Ζαγορίτης από τη ΝΔ και ο Νίκος Καϊμάκης από το ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ