Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΣΟΚ
Αρχισαν οι αντιπαραθέσεις

Ο Κ. Σημίτης κάλεσε τους αμφισβητίες του να υποταχτούν στην κυριαρχία του, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι

Πορεία σύγκρουσης; H απάντηση στο ερώτημα ίσως να μη δοθεί σήμερα, κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο μετά τα όσα ακούστηκαν χτες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κεντρικού οργάνου του κυβερνώντος κόμματος, κανείς δεν μπορεί να προβεί σε ασφαλείς προβλέψεις... Συγκεκριμένα, χτες, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει την επαναβεβαίωση της επικυριαρχίας του στο επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα είναι εκλογικό και θα διεξαχθεί το Μάρτη.

Η απάντηση, σε ιδιαίτερα έντονο τόνο, ήρθε από τους Π. Οικονόμου και Α. Κοτσακά. Ο πρώτος - μιλώντας εκ μέρους της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης - χαρακτήρισε τη θέση του πρωθυπουργού και της πλειοψηφίας του ΕΓ ως τη "χειρότερη", υποστήριξε ότι ένα εκλογικό συνέδριο το Μάρτη "ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου στην οποία θα μπούμε όλοι μέσα" και προέβλεψε "ρήξη". Για να αποφευχθεί η ρήξη, όπως είπε, ζήτησε διεξαγωγή του συνεδρίου μετά τις ευρωεκλογές, είτε έκτακτο συνέδριο τον ερχόμενο Δεκέμβρη, με τη σύνθεση του προηγούμενου.

Ο Αν. Κοτσακάς - στενός συνεργάτης του Α. Τσοχατζόπουλου που αναμένεται να ανέβει σήμερα στο βήμα - κατηγόρησε την ηγεσία ότι "με τις επιλογές της οδηγεί την παράταξη σε σύγκρουση ενόψει των ευρωεκλογών" και απευθυνόμενος στον Κ. Σημίτη είπε: "Αναλαμβάνεται εσείς όλη την ευθύνη".

Οσο για το συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, την Μ. Φραγιαδάκη, ανέφερε ότι η ηγεσία με τις επιλογές της γύρω από το συνέδριο επιδιώκει να φτιάξει το δικό της ΠΑΣΟΚ...

Το βλέμμα στις δημοτικές

Τα παραπάνω ειπώθηκαν μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος επιχείρησε να απαντήσει... στον εαυτό του για το αν οι δημοτικές εκλογές έχουν (όπως έλεγε πέρσι στο Ναύπλιο) ή δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τη νέα πρωθυπουργική εκδοχή, οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν να στείλουν πολιτικό μήνυμα, αλλά η κυβέρνηση θα κριθεί στις βουλευτικές του 2000... Ας σημειωθεί η φανερή προσπάθεια του πρωθυπουργού να ρίξει το βάρος των εντυπώσεων, που θα προκύψουν από τις εκλογές, στα αποτελέσματα για τις Νομαρχίες Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Σε αντίθεση με τους δήμους των αντίστοιχων πόλεων, ο Κ. Σημίτης έκανε ονομαστική αναφορά στους υποψήφιους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ μόνο σε νομαρχιακό επίπεδο. Βέβαια, δεν παρέλειψε να σηκώσει για μια ακόμα φορά τους τόνους, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των προεκλογικών "κοκορομαχιών" με τη ΝΔ.

Αρνήθηκε τον ... εαυτό του

Εκεί όμως που ο πρωθυπουργός έδωσε βάρος, για να καταλήξει κατόπιν στο ζητούμενο (και το ζητούμενο είναι η τακτική του στο συνέδριο), ήταν στην προσπάθεια να πείσει ότι δεν είναι νεοφιλελεύθερη η πολιτική που ακολουθεί... Με κορόνες του τύπου "απορρίπτω την ανακήρυξη της αγοράς σε αποκλειστική και απόλυτη αρχή της κοινωνικής οργάνωσης", προσπάθησε να καλύψει τα συνήθη διαπιστευτήριά του προς την ολιγαρχία. Τα τελευταία και πάλι, φυσικά, προσφέρθηκαν προς την ολιγαρχία διά στόματος Κ. Σημίτη, με αναφορές και διαβεβαιώσεις ότι "θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την κυβερνητική πολιτική" και "την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ"...

Οπως συνηθίζει, δε, προτάσσοντας τον... μπαμπούλα της "παγκοσμιοποίησης", κατέστησε σαφές το "εκσυγχρονιστικό όραμα", που συνίσταται στην "ακύρωση παραδοσιακών πολιτικών για την προστασία της εγχώριας παραγωγής, το ρόλο του κρατικού τομέα στην ανάπτυξη, τον τρόπο οργάνωσης του κοινωνικού κράτους" κλπ... Στο πλαίσιο αυτό, ήταν αναμενόμενο να επιτεθεί και πάλι στο ΚΚΕ, μιλώντας για "δυνάμεις στο χώρο της Αριστεράς που επιμένουν στην ακινησία" και "με δόγματα άλλων εποχών υποστηρίζουν προτάσεις, που θα οδηγούσαν σε αδιέξοδα, φτώχεια και παρακμή"!

Στόχοςτο συνέδριο

Ωστόσο, όπως είπαμε, το ζητούμενο για τον Κ. Σημίτη είναι η επιβεβαίωση της κυριαρχίας του στο συνέδριο. Γι' αυτό κατέστησε σαφές ότι - παρά τις αντιδράσεις - θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο το Μάρτη, νωρίτερα, δηλαδή, από το κανονικό. Εσπευσε, επίσης, μέσα από κηρύγματα "ενότητας" και καλεσμάτων "να πάμε όλοι μαζί", να χρεώσει από τώρα σε όσους διαφωνήσουν μαζί του ή τον αμφισβητήσουν στο συνέδριο, ότι "αντιλαμβάνονται το συνέδριο ως μέσο να κερδίσουν εξουσίες και προβολή, να πετύχουν προσωπικούς ανταγωνισμούς, να εκκαθαρίσουν λογαριασμούς"... Οσους έχουν τέτοιες επιδιώξεις, τους κάλεσε να μην "ασχολούνται με τα δευτερεύοντα" και να μην "αντιμάχονται τις αξίες μας"...

Σήμερα ολοκληρώνεται η συνεδρίαση της ΚΕ και θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την έγκριση της εισήγησης της πλειοψηφίας, στην οποία συνεργάτες του Α. Τσοχατζόπουλου δε διευκρίνιζαν αν θα πάρουν μέρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ