Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ... πράσινο "γύψο" οι μισθοί και συντάξεις

Η συγκεκριμένη εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είχε ως συνέπεια παράλληλα με τη μείωση του πληθωρισμού να μεγαλώνουν και οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων

Μέχρι και τον Οκτώβρη του 1993, το ΠΑΣΟΚ - από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης - επέκρινε με τα πιο καυστικά λόγια την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, επειδή εφάρμοζε εισοδηματική πολιτική μείωσης των μισθών και συντάξεων. Τότε, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνώριζε καλά την επιστήμη των μαθηματικών. Τότε, από τη θέση της αντιπολίτευσης, οι οικονομικοί εγκέφαλοι του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την εισοδηματική πολιτική της τότε κυβέρνησης της ΝΔ, διαπίστωναν σωστά πως αυξήσεις 0%+0% δεν κάνουν 14%, αλλά 0% όπως επίσης αυξήσεις 5% στο πρώτο εξάμηνο και 5% στο δεύτερο δεν ισοδυναμούν με 10% αλλά με 7,5%.

Από τον Οκτώβρη του 1993, που το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην κυβέρνηση, ξέχασε ξαφνικά την επιστήμη των μαθηματικών. Και όχι μόνο υπολογίζει τις μισθολογικές αυξήσεις με την ίδια μέθοδο που τις υπολόγιζε η ΝΔ, αλλά συνέχισε να εφαρμόζει - σε πράσινη παραλλαγή - τη γαλάζια εισοδηματική πολιτική που εφάρμοζε η κυβέρνηση της ΝΔ. Η ουσία είναι πως η συγκεκριμένη εισοδηματική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το 1994 μέχρι και σήμερα, ούτε βελτιώνει (έστω με τη χορήγηση του μεριδίου που τους αναλογεί από την αύξηση του εθνικού ΑΕΠ), ούτε προστατεύει το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων. Αντίθετα, με τη συγκεκριμένη εισοδηματική πολιτική εντείνεται ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων, προκειμένου με συνέπεια τη σταθερή μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων και την ξέφρενη άνοδο των κερδών των μεγάλων ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων.

Αδιάψευστος μάρτυρας τα ίδια τα επίσημα στοιχεία για τα μέσα ετήσια ποσοστά αύξησης του πληθωρισμού, των μισθών και των κερδών. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ενώ οι μέσες ετήσιες ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων ήταν μικρότερες του πληθωρισμού (άρα είχαμε μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων), οι μέσες ετήσιες ονομαστικές αυξήσεις των κερδών των εμπορικών, βιομηχανικών, τραπεζικών και γενικά τα μεγάλων επιχειρήσεων ήταν μεγαλύτερες και σε ορισμένες περιπτώσεις πολλαπλάσιες του πληθωρισμού.

Ας δούμε τα στοιχεία αναλυτικότερα. Με τις εισοδηματικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία στο δημόσιο τομέα, η μέση ετήσια αύξηση των μισθών και συντάξεων ήταν πάντα κατώτερη του πληθωρισμού και το 1994, και το 1995, και το 1996, και το 1997 και φέτος.Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, θα θυμίσουμε ότι οι εισοδηματικές πολιτικές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν από 5,3% το 1994 (3,5+3,5%=5,3%), περιορίστηκαν σε 4,5% το 1995 (3%+3%=4,5%) και σε 3,8% το 1996 (2,5%+2,5%=3,8%). Για το 1997 δεν υπάρχει ενιαίο ποσοστό αύξησης, καθώς εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο, που σε κάποιους έδωσε πραγματικές αυξήσεις και σε κάποιους άλλους προκάλεσε νέα μείωση (για ορισμένους μάλιστα και ονομαστική). Οσο για το 1998, δόθηκε 2,5% εφάπαξ ονομαστική αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Οπως και να τα υπολογίσουμε, οι συνολικές ονομαστικές αυξήσεις των μισθωτών στο δημόσιο ήταν μικρότερες από την αύξηση του πληθωρισμού.

Οσο για τις ονομαστικές αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτές προκύπτουν από τις Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (που καθορίζουν τους κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια), τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν μεγαλύτερες από τις αυξήσεις που πήραν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ότι ξεπέρασαν τον πληθωρισμό κατά 3 περίπου μονάδες. Αν όμως παρθεί υπόψη ότι καταργήθηκαν φοροαπαλλαγές μισθωτών, αυξήθηκαν οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές κλπ., δεν έγινε τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κλπ., τότε είναι ηλίου φαεινότερο ότι και η αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε δραστικά.

Και τίθεται το ερώτημα: Με βάση ποια στοιχεία και ποια δεδομένα, υποστηρίζει ο κύριος πρωθυπουργός ότι τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις των μισθών και συντάξεων ήταν περίπου 1%-1,5% μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό; Θα μπορούσε ίσως να υποστηρίξει κανείς ότι ο κύριος Σημίτης μπέρδεψε τα πρόσημα και διάβασε το μείον (-) σαν (+) και αντί να πει ότι τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις μισθών ήταν μικρότερες κατά 1-1,5% από τον πληθωρισμό, είπε ότι ήταν μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό. Φαίνεται όμως ότι δεν πρόκειται περί λάθους, αλλά για σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Και κάτι ακόμη: Αν η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" ήθελε απλά την προστασία (όχι βελτίωση) των εισοδημάτων των εργαζομένων από τον πληθωρισμό, γιατί δεν επανέφερε το νομοθετικά κατοχυρωμένο σύστημα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Προσαρμογής (ΑΤΑ); Ναι, την ΑΤΑ, που θεσμοθετήθηκε το 1982 από την πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και καταργήθηκε τον Απρίλη του 1991 από την τότε "επάρατο δεξιά" κυβέρνηση της ΝΔ;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ